Pers körfezi / Arap körfezi savaşları 4 ; İran 11 Eylül’ün ruhunu geri çağırıyor.

Suriye ve Yemen’de karşı karşıya gelen İran ile Suudi Arabistan arasında soğuk rüzgarlar esmeye devam ediyor.

Bloomberg View’de yer alan habere göre, geçen Cuma Viyana’da 9 saati aşkın süren Suriye görüşmeleri sırasında, İran Dişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr arasında gerilimli dakikalar yaşandı. Ardından da Zarif, ABD’de gerçekleştirilen11 Eylül saldırılarının arkasında Suudi Arabistan olduğunu söyledi.

Toplantıda yer alan iki Batılı diplomatın ifadelerine dayandırılan haberde, Zarif’in bu sözlerinin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de olduğu diğer katılımcıların sessizliğe büründüğü ifade edildi.Haberde, “Zarif bana 11 Eylül saldırıları için Suudi hükümetini değil, sadece Suudi Arabistan vatandaşlarını suçladığını söyledi. 19 saldırgandan 15’i Suudi Arabistan vatandaşıydı” denildi.

BU HABERİN BİRKAÇ GÜN ÖNCESİNE DÖNELİM. HABERLERE YANSIYAN MANŞETLER;
Irak işgalinin kilit ismi Ahmet El-Çelebi öldü.
Bush’un gözdesi, Irak işgalinin ‘mimarı’ politikacı öldü
Bir işgalin muhbiriydi, bugün öldü…
Irak işgalinin tetikçisi öldü.
ABD’nin Irak işgalini hazırlayan Ahmed Çelebi öldü.

3.Kasım 2015
Eski ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin gözdesi ve Irak işgalini haklı göstermeyi amaçlayan kitle imha silahları yalanlarının bir numaralı kaynağı olan Iraklı politikacı Ahmed Çelebi, hayatını kaybetti. Irak meclisinden yapılan açıklamada, 71 yaşındaki Çelebi’nin bu sabah kalp krizi geçirdiği belirtildi.
Çelebi asılan Irak lideri Saddam Hüseyin döneminde ABD’nin muhatap aldığı tek muhalif lider olarak biliniyordu.Sonrasında ise İran için casusluk yaptığı iddiaları yüzünden ABD ile Çelebi’nin arası açılmıştı.
Ancak işgalden sonra Pentagon İstihbarat Ajansı, El Çelebi’nin Saddam’ın elinde var olduğunu iddia ettiği kitle imha silahlarıve El  Kaide bağlantısıyla ilgili verdiği bilgilerin yanlış olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bunun üzerineİran için casusluk yaptığı iddiası da gündeme gelince, ABD ve El Çelebi’nin arası iyice açılmıştı
ABD’Yİ YANLIŞ İSTİHBARAT İLE IRAK’A ÇEKEN, (YADA ONA MÜHİMMAT SAĞLAYAN DİYELİM) SÜNNİ(!) BİR DİKTATÖRÜ DEVİRİP YERİNE Şİİ BİR DİKTATÖR VE İRAN’IN ADAMI OLAN MALİKİ’NİN YERLEŞTİRİLMESİNE ARACI OLAN VE SONRASINDA İRAN İSTİHBARAT SERVİSLERİ İLE İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKARILAN BİR ADAM VAR KARŞIMIZDA. IRAK’TA ÖLEN 1 MİLYON İNSANIN SORUMLULUĞUNU ABD İLE KİMİN PAYLAŞMASI GEREKTİĞİ SORUSU İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF’E DİPLOMATİK ZARİF BİR DİLLE SORULMALIDIR. O ZAMAN 11 EYLÜL GİBİ ABD İSTİHBARAT SERVİSLERİNİN TAM KADRO YER ALDIĞI BİR HOLLYWOOD FİLMİNDE BİR İKİ SUUDİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU OLMASINI SORGULAMANIN MANASIZLIĞI ORTAYA ÇIKACAKTIR. İRAN’IN KENDİ SAVAŞLARINI BAŞKASINA YAPTIRMASI YADA BU OYUNLARA ORTAKLIK YAPMA POLİTİKASI SÜRECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR.
Konuyla ilgili bir önceki analizimiz tam olarak bu haberlerle çakışmaktadır.