BİZDE KALMASIN

Ömer Kayani

Türkiye 2020 yılında toplam üretimin yüzde 48’i oranında buğday ithal ederek bu alanda ilk sırada yer aldı. Böylece Türkiye, buğdat ithalatında ikinci sırada yer alan 1.4 milyar nüfuslu Çin’den daha fazla buğday ithal etmiş oldu.

Rusya, 1 Mart itibariyle kota kapsamında buğday ihracat vergisini iki katına çıkardı.

Rusya ve Çin Ay’da ortak uzay istasyonu kurmak için anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Ay’ın üzerinde veya yörüngesinde deneysel araştırma merkezleri kurulacak.

IFF’ye (Institute of International Finance / Uluslararası Finans Enstitüsü) geçen sen küresel borç 14.5 trilyon dolar arttı. 10 milyar dolar daha artması bekleniyor.

Ordu paradır, savaş lojistik. Öncelikle bunu anlamak gerekir.

Hükümetlerin parasal genişlemeye mazeret oluşturabilmek için ileri sürecekleri en iyi gerekçe iklim meselesi olacaktır. Bu savaştan çok daha iyi bir gerekçedir. I. ve II. Dünya savaşı, Nikel, Bakır, Kobalt gibi tüm emtiaların fiyatlarını artırmıştı.

Çin havayı temizleyecek ve yeşile dönecek. Bu da bakır ve diğer metaller için fiyatı artıracak bir durum.

Türkiye’nin 12 tane denizaltısı var ve rahatlıkla Akdeniz çanağını kapatabilir. Türk denizaltıları nükleer denizaltılar gibi çok ses yapmazlar ve hızlı hareket kabiliyetleri vardır. 

Çin’de bir çiftçi  500 karakter, iyi eğitimli biri 3000 karakter, bilim adamları 40.000 karakter bilir ve yazar. İngilizce’de sadece 26 karakter (harf) bulunmaktadır. Şimdi Çinli bilim adamı ile Batılı bilim adamının konularına konsantre olma durumunu mukayese edin.

Amerika’da 280 milyon araç var. 279 milyonu hidro-karbonla çalışıyor. Bunları elektrikli arabalarla değiştirebilmek çok büyük bir operasyon ve hiç kolay değil.

2011 yılında gündeme gelen ve 47 ülkedeki 880 milyon insanı doğrudan ilgilendiren Teknoloji Bankası’nda sona gelindi. Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde Türkiye’nin ise ev sahipliğinde Gebze’de bu yıl içerisinde kurulması planlanan banka pek çok açıdan dokunulmaz olacak. Bankanın araçlarına vergisiz yakıt ve diplomatik plaka verilecek, binaya izinsiz girişler ise yasak olacak. (Şubat 2018)
En Az Gelişmiş Ülkelerin teknoloji açığını kapatarak dönüşümlerini hızlandırması beklenen Teknoloji Bankasının resmi açılış töreni Gebze’de gerçekleştirildi. (Haziran 2018)
“Pirate Bay” gibi korsan film, oyun, program vb şeylerin indirilebildiği bir sitenin bile kapatılamadığı bir dünyada Bitcoin’in kapatılabilirliğini tartışmak çok manasız.
“Çin Amerika’nın teknolojisini çalıyor” diyorlar. Çinliler makarna, pizza, hükümet, bürokrasi, kağıt, kağıt para gibi şeyleri icat etmiş bir millet. Patentler sadece 17 yıl geçerlidir.  Çinliler Amerikalıların patentlerini çalıyorlarsa Amerikalılar da çalacaktır.
Dünyanın elektrik sistemine geçişinde bakır ve gümüş çok önemli rol oynayacaktır.

İnsan nesli tehlikede: 2045 yılında sperm sayısı “0” olacak.

105 trilyon dolarlık küresel hisse senedi piyasası var.

150 trilyon dolarlık küresel borç senedi var

15 trilyon dolarlık altın (13-14 trilyon) , gümüş, platin değerli metaller piyasası var.

İlk iki kalemin toplamı olan 250 trilyon dolar tamamen kağıt piyasası. Eğer değerli metaller büyük bir sıçrama yaparak 3 katına çıkar mesela 50 trilyon dolarlık bir piyasa haline gelirse büyük panik çıkar, enflasyon zıplar ve piyasa kontrol edilemez hale gelir. Dolayısıyla devletler fiyatları baskılamak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Avrupa Birliği demokrat olmayan ülkelere/rejimler ambargo koyacak.

Google’ın tüm dünya üzerinden 250 milyar dolarlık bir reklam pastası aldığı söyleniyor.

1 Mart 2003 TBMM tezkeresinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hala gizlilik kararı kaldırılmadı ve kamuoyuna açıklanmıyor.

Afganistan ve Pakistan’dan Türkiye ve Avrupa’ya doğru büyük bir göç var. Önümüzdeki 30 sene bu büyük değişimlere yol açacak. Göçün durdurulması için “Yol-Kuşak” prejesi işe yarayabilir. Almanya bunu gördü ve Çinle anlaşma yapmak istiyor.

Norveçli petrol milyarderi de Bitcoin’e dönüyor. Petro – Dolar denkleminin yerini Petro – Bitcoin ya da Petro – Yuan savaşları alır mı?

Türkiye’de özel bankaların %70’i yabancı. Kamu bankaları zararına kredi verdiğinde bu zararı devlet karşılıyor. Özel bankaların zararını devlet karşılamayacağından zararına kredi veremedikleri bir ortam var.

Brezilya 5G ihalesine Çin’i de davet etti. Trump sonrası dönemde Brezilya’da değişti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin 2020 yılı sonuna doğru ABD’li hükümet kuruluşlarını hedef alan ve arkasında Rusya’nın olduğu iddia edilen siber saldırılara yanıt vermek için Rusya’ya karşı ‘gizli’ saldırılar planladığı belirtildi.  New York Times gazetesinin isim açıklamadan ABD‘li hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Biden  yönetimi, Moskova‘ya bir mesaj göndermek için Rus ağlarını hedef alacak siber saldırılara hazırlık yapıyor. (Mart 2021)

Amerika 2055 yılına kadar 3700 tane F-35 savaş uçağı üretmek istiyor ki bu da parasal olarak 3.5 – 4 trilyon dolara tekabül ediyor. Eğer S400 füzelerinin bu uçağı görebildiği ortaya çıkarsa Amerika hem bu gelirini hem de bu silah sistemi ile kurduğu hegemonyasını kaybedecek.

İngilizler, Rusya – Amerika – Çin arasında soğuk savaş istiyorlar. (La Roche)

Çin, Rusya ve İran ortak deniz tatbikatı yaparlarken İranlı General Kasım Süleymani Amerikanın suikast düzenlemesi sonucu öldürüldü.

Türkiye’nin Kıbrıs’a getireceği hava gücü 1 dakika, deniz gücü 3 saat mesafede. Bunu yapabilecek başka bir güç yok.

Amerikalıların %60’lık kesiminin hayatında hiç pasaportu olmamış.

AB ofislerinde çalışan 30bin bürokrat tüm Avrupalıların hareketlerini davranışlarını takip ediyorlar.

Kendini Çin seddi ile koruyan Komünist Çin küreselleşmeyi savunurken Kapitalist Amerika korumacı ve izolasyonist politikaları savunuyor.

Türkiye’de 28 milyon icra dosyası var. Bu davaların iki tarafı olduğuna göre 56 milyon kişi oluyor. Cezaevlerinde 290bin kişi var. 1 milyon kişi aranıyor, 1.1 milyon kişi şartlı tahliye edilmiş ve 1.1 milyon kişinin hükmünün açıklanması geriye bırakılmış. Toplam 3.5 milyon kişi yapıyor. 7.5 milyon ceza dosyası var. (MAK Danışmanlık)

1994 krizinde borsa şirketlerini kaybettik ve bu şirketlerin %60’ı yabancıların eline geçti. 2000-2001 krizinde Türkiye bankalarının %50’sini kaybettik. Gelmekte olan krizde hepsi borç batağında olan enerji şirketlerini kaybedeceğiz.

Almanya 2020 yılından itibaren maksimum altın alma limitini 10.000 EUR’dan 2000 EUR’ya düşürdü.

Pakistan ve Hindistan nükleer savaşa girişirlerse her iki dünya savaşından daha fazla insan ölür ve dünyada buzul çağı başlar.

Tarihte ilk kez insanlığın neredeyse tamamı siyasi olarak faal ve etkileşir durumda. Atlantik güçlerinin 500 yıllık egemenliği de sona yaklaşıyor. Hızla değişen dünyada ABD’nin liderlik krizi küresel krize dönüşebilir. (24 Aralık 2009, IHT, Zbigniew Brzezinski)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin ve Rusya’yı uzayı savaş alanına çevirmekle suçladı. “Katil uydularla uzayı silahlandırdılar” dedi. Rusya’nın uzaya gönderdiği füze atabilen uyduları, ‘katil uydular’ olarak tanımladı. (Eylül 2020)
Kanada’da Kovid 19 yüzünden ölenlerin %70’i bakım evlerinde yaşayan yaş ortalaması 84-98 arasında olan yaşlılar. 

Yukarıda okuduklarınız yerli/yabancı işadamı, asker, akademisyen, gazeteci, ekonomist vb. farklı kişilerden aldığımız notlar, gazete dergi haberleri ve bazıları da kendi yorumlarımız olmak üzere bir potpori.

Malumunuz olduğu üzere derginiz artık haftalık olarak değil aylık olarak çıkacak ki bu ayda sadece bir yazı yazabileceğiz demektir.

Bunlar gibi elimizde bulunan yüzlerce sayfa notu/dökümanı, yerli/yabancı binlerce tık haberi/videoyu araştırarak, enformasyon otobanında yolumuzu kaybetmemeye çalışarak elinizde tuttuğunuz dergide toplam 103 tane yazı yazmışız.

Hem aylık yazılarımızda çok fazla kullanma şansı bulamayacağımız için hem de makalelerimizin nasıl kaleme alındığını anlayabilmeniz için bu seferlik haber ve yorumları verdik analiz yapma/haberleri birleştirme kısmını size bıraktık.

Kısmetse aylık dergide yeniden buluşmak ümidiyle…