Büyük çöküşe hazır mısınız?

Nereden çıktığı belirsiz virüs yüzünden herkes evlerine kapandı.

Sokaklar bomboş zannediliyor ama değiller. Dünyanın her yanında askerler sokaklarda, insanlar panikte, bankalar yarı zamanlı ya da hiç çalışmıyorlar.

Çocuklar robot öğretmenlerden bir önceki aşama olan sanal eğitime geçtiler.

Dünya büyük bir test alanı.

Borsalar yakın tarihin en büyük çöküşünü yaşıyor, ardından merkez bankaları tarihin en büyük para basma operasyonlarını yapıyor, ardından borsalar tarihin en büyük günlük sıçramasını yapıyor.

Altın fiyatları 5 saniye içinde 100 Dolar düşüp, 5 saniye içinde 100 Dolar geri çıkıyor. Neredeyse aynısını bir saat içinde yine tekrarlıyor.

Birileri çok fena ceplerini doldururken, zavallı halklar çaresizce donan bankacılık ekranlarına / durdurulan borsa işlemlerine baka kalıyorlar.

Sonra duyuyorlar ki, meğer Amerikan hükümetinin stratejik mevkilerinde görevli Senatörleri Corona krizi halk tarafından duyulup finans piyasaları büyük çöküşü yaşamadan bir kaç hafta önce portföylerini boşaltmışlar. Öğreniyorlar ki ülkenin en zenginleri de aynı şeyi yapmışlar, kendi şirketlerinin hisselerini ellerinde çıkarmışlar.

Umursayacaklar ama umursayamıyorlar.

Niye?

Çünkü paradan çok daha önemli bir şeyi,  kendilerini ve sevdiklerinin canlarını üzerlerine ve şuuraltlarına fışkırtılan ölümcül virüsten koruma derdindeler.

Rol modelleri olan artisler, şarkıcılar, futbolcular, siyasetçiler, krallar, prensler, işadamları da virüsü “kaptılar”.

Yani bu savaşta dünya halklarının kendilerini yalnız hissetmemeleri için çok fazla sebepleri varmış gibi gözüküyor.

Ama her zaman olduğu gibi bu gerçekte bir züğürt tesellisi, bir illüzyondan ibaret.

Amerikalı besteci ve şarkıcı Frank Zappa’nın sözüdür.

“Amerika’da özgürlük denen illüzyon bunu devam ettirmek kârlı olduğu müddetçe sürdürülecektir. Sürdürmenin pahalıya geldiği noktada sahneyi değiştirecekler,  perdeleri açacaklar, masa ve sandalyeleri yol üstünden çekecekler ve işte o zaman tiyatronun ardındaki tuğla duvarı göreceksiniz.”

SAHNEYİ DEĞİŞTİRELİM

6 Kasım 2019’da Batı aleminin en prestijli ekonomi kanallarından olan CNBC soruyor:

“Niye geçen sene 1300’den fazla CEO görevlerini bıraktılar?”

Keza bu senenin başından beri de Corona virüsünün yayılma hızıyla yarışan CEO istifalarının hesabını tutabilmek mümkün değil.

Tutanlar 2019 sonu itibariyle sayının 1480’e ulaştığını söylüyorlar.

Bu sayıya Ocak ayında 219 kişi daha eklenmiş.

CEO’lar şirketleri, zenginler ve güçlüler borsaları terkettiğine göre dünya halkları, ellerinde hisse senedi denilen değersiz kağıt parçalarınını tutarken yalnızlar.

CEO’lar, zenginler, güçlüler, ünlüler çeşitli mazeretlerle bulundukları yerleri terk ederlerken sahne değişir ve tüm dünyayı kasıp kavuracak Corona virüsü sahneye çıkar.  

PERDELERİ AÇALIM

Virüs gösterdi ki Amerika’nın sahte ekonomik datalarına iman eden bir kısım ekonomistimizin aksine bu ülkenin bir sıkımlık canı varmış.

Beyaz Saray ekonomi başdanışmanı Larry Kudlow toplamda 6 trilyon dolarlık destek paketinin ekonomiye enjekte edileceğini duyuruyor ama New York borsası denen kumarhanede müşterilerin artık gözü açılmış. Büyük çıkışlar hemen ardından daha büyük düşüşler geliyor.

Yaşlı Avrupa bir virüsle çökmüş, NATO’dan yardım istiyor, İtalya sokaklarında Rus askeri yardım konvoyları dolaşıyor, yaşlılar ıskartaya çıkarılarak ölüme terkediliyor.

Devletlerin bastığı fiat para denen kağıt parçalarının değersizliği ortaya çıktıkça Comex altın piyasasında fiziki talep artıyor. Bu emtianın fiziki karşılığının çok üzerinde işlemlerle değerinin baskılandığı daha da ortaya çıktıkça bu kez ortaya büyük fiyat dalgalanmaları çıkıyor.  

Fiziki altın tüm dünyada ve Türkiye’de bulunamamakta, bankalar fiziki altın çekme taleplerini geri çevirmekte, kuyumcular altın satmamaktadırlar. Tam bu noktada,  virüs sağolsun, pandemi yüzünden nakliye sıkıntısı mazereti hemen devreye sokulmakta, fiziki altın sıkıntısı böyle açıklanmaktadır.

Amerikan borsalarında çöküş için virüs mazereti kullanılsa da “repo krizinin” virüs daha ortaya çıkmadan çok önce başladığı bir parça dünyayı takip edebilen herkes tarafından bilinmektedir.

MASA VE SANDALYELERİ YOLDAN ÇEKELİM

2018 yılında Amerika Dolarları geri çağırıyor, 1 trilyon Doları yakıyor, Amerikan ekonomisi uçuyor söylemleri yerini 6 trilyon Dolar para basma operasyonlarına bırakmıştır.

Yani, Amerika 1 alıp 6 vermiştir.

Kısaca söylemek gerekirse Amerika’nın artık yoldan çekilmesi operasyonu için düğmeye basılmıştır. 

TUĞLA DUVARI GÖRELİM

Sadece Amerikan halkı değil dünya halklarının tamamının artık sahne gerisindeki tuğla duvarı görme vakti gelmiştir.

Tüm dünyada sokakları askerleri konvoylar doldururken, bazıları biyolojik savaş tatbikatlarına soyunurken, liderler birbiri ardına sahne alarak felaket senaryoları çizip virüs olayını  bire bin katarak halklarına sunarken son olarak  Amerikan başkanı Trump dünya finansının başkenti New York’lulara müjdeyi vermektedir.

“New York’u zorlu haftalar bekliyor.”

SİZ CORONA CAMBAZINA BAKARKEN

Ama hiç bir siyasi lider çıkıp halkına tarih boyunca her büyük salgından sonra dünyanın küresel para biriminin değiştiğini anlatmamaktadır.

Dünya Corona cambazına bakarken Amerikan Senatosuna getirilen iki tasarı yankesiciliğin boyutlarını gözler önüne sermektedir:

* Çin’den virüsü dünyadan gizlediği için tazminat talebi

* Amerikalılara yapılacak nakit yardımın dijital Dolarla Merkez Bankası tarafından yönetilecek dijital cüzdanlara yapılması  teklifi.

Ama bu kadar değil.
Çok ilginç bir şey daha oldu geçen hafta ama bizim de yerimiz kalmadı.
Haftaya devam edelim inşaallah.