Biri Macaristan’a ‘kapa çeneni – büyüklerin işine karışma’ dedi…

Patlamanın Octagon Meydanı yakınlarındaki King Street üzerinde bulunan bir dükkanın önündeki kaldırımda meydana geldiği belirtildi. En az iki yaralının olduğu ve polisin patlamanın olduğu bölgeyi kordon altına aldığı belirtilyor. Blikk gazetesinin haberine göre yaralanan iki kişi acilen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yaralıların polis olduğuna dair bilgiler de geliyor. Olayda herhangi bir yangın olayı meydana gelmedi. (Kaynak: Hürriyet)
BİR GÜN ÖNCE:

Orban, Viyana’da gerçekleştirilen ve 11 ülke liderinin katıldığı ‘Balkan Rotası Boyunca Göç Zirvesi’ sonrasında düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizinin, onların AB’den çıkarılarak çözülebileceğini iddia ederek, şöyle dedi:’Almanya ve Avusturya zor durumda çünkü bir milyondan fazla yasadışı sığınmacı bu ülkelere ulaştı. Ama herkese biraz dağıtarak bu problemin çözülebileceği düşüncesinin doğru olduğuna inanmıyorum.Bunun yerine, bu insanları AB topraklarından çıkarmak için çaba gösterilmeli. Bunun için de önce (sığınmacıların) hukuki süreçlerinin yapılabileceği yer belirlenmeli. Libya kıyıları olabilir.’AB ve Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının uygulanamaması durumuna karşı birliğin yeni bir savunma hattı belirlemesi gerektiğini savunan Orban, şu değerlendirmede bulundu:’Savunma hattı için birinci olasılık, Makedonya-Yunanistan sınırı. İkincisi, Sırbistan-Makedonya, üçüncüsü ise Macaristan-Sırbistan sınırı. Avusturya, dördüncü olasılık olarak Avusturya-Macaristan savunma sınırı düşünüyor ama o bizim için çok kötü olur. Avusturyalı dostlarımıza Avusturya-Macaristan arasına tel örgü çekmenin faydalı olmayacağını onun yerine Macaristan-Sırbistan sınırına beraber gidip orada Macaristan’ın güney sınırını koruyalım dedim.’Orban ayrıca, Makedonya Başbakanı ile yaptığı görüşmede kendisine Macaristan-Sırbistan sınırının daha güneyinde oluşturulacak yeni savunma hattını Macaristan’ın teknik, insani ve maddi açıdan desteklemeye hazır olduğunu söylediğini belirtti.Almanya’nın sığınmacı konusunda ‘zorunlu kota’ politikasını değiştirmediğine dikkati çeken Orban, ‘Almanya hala kotanın mantıklı olduğuna inanıyor. Macaristan’ın da duruşunda bir değişiklik yok. Sınırlar korunmalı, inşa edilen tel örgüler güçlendirilmeli.Macaristan birkaç hafta içinde, sınıra bir defada binlerce ya da on bin sığınmacı ulaşsa bile bunları fiziki engelle durdurmaya yeterli kapasiteye sahip olacak.’ sözlerine yer verdi.
Zavallı Macar başbakan meğer herşeyi düşündüğünü zannetmiş. Tel örgüler, Libya kıyılarına kamplar, vs. Ama ülkenin başkentinin en turistik meydanlarından birinde patlayacak bombayı düşünememiş. Acaba Budapeşte içine de tel örgü mü çekseler? Neyse Almanya ve ABD ile zıtlaşacak ise biraz daha sıkı güvenlik önlemleri almasında yarar var Başbakan Orban’ın.
Bir de biraz daha az konuşmaya galiba. Almanların bütün Avrupa’ya yayılmış otomobil fabrikalarına sıkı ve ucuz çalışan işçi lazım. Senin zırıltını dinleyecek halleri yok. Yoksa en büyük gelir kaleminiz Budapeşte turizmini dümdüz ederler mazallah…