Bir İngiliz klasiği…

Herşeylerini bilerek, planlayarak, 20 hamle sonrasını hesaplayarak yaparlar. Ne zaman ki oyunları deşifre olur o zaman bir parlamento komisyonu kurup araştırma numaraları yaparlar. Sonra da burada ‘bilmeden istemeden bir yanlış yapmışız’ diyerek dünyayı aptal yerine koyarlar.
Ama işe yarar mı derseniz merak etmeyin, işe yaramasa yapmazlar. Basınımız hemen olayın üzerine atlar ve olayı en ufak bir analizi yapmadan tam İngiliz’in istediği gibi verir.

İngiltere’de bir parlamento raporu,2011’de İngiltere ve Fransa’nın Libya lideri Muammer Kaddafi’nin devrilmesiyle sonuçlananaskeri müdahalesini sert bir şekilde eleştirdi.Parlamentonun Dış İlişkiler Komitesi’nin hazırladığı raporda,eski BaşbakanDavid Cameron hava saldırıları için uygun bir stratejiye sahip olmamakla suçlandı. Müdahalenin ‘doğru istihbarata dayanmadığı’ ve DAEŞ’in Kuzey Afrika’da güçlenmesine yol açtığı da belirtilen raporda, ‘Hükümet özellikle bölgede sivillere yönelik tehdidin abartıldığını tespit edemedi. Muammer Kaddafi’nin yaptığı açıklamaların bazı kısımları seçilerek, söyledikleri doğruymuş gibi kabul edildi. Ayaklanmalardaki militan aşırıcı unsuru da göremedi’ denildi.İngiltere hükümeti ise müdahalenin uluslararası bir karar olduğunu vurguladı. İngiliz Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yetki alındığına dikkat çekti. İngiltere ve Fransa’nın öncülüğündeki bir uluslararası koalisyon, rejimin Bingazi’deki muhaliflere saldırma tehdidinden sonra Mart 2011’de Muammer Kaddafi’nin güçlerine karşı hava ve füze saldırıları başlatmıştı.
Eski başbakan ifadesine dikkat. Gidene sövüyor numarası yapan bir sistem. Görevini ‘başarıyla’ ifa etmiş Cameron’un kariyerini izlemeye devam edin. Tıpkı Irak işgalinin baş aktörlerinden eski başbakan Tony Blair gibi kariyerinin nasıl uçacağını, nasıl milyonlarca dolar aylık maaşla karanlık şirketlere danışmanlık yapacağını not edin.
Ve bu tür konuları haber yapan medyamız. Lütfen bunları bir iki küçük analiz yada bilgi notu ile verin. Lütfen…