Haberleri ve Afganistan analizlerimizi birleştirelim (2)…

Afganistan’ın güney bölgeleri Taliban’ın kontrolüne geçerken, örgütün Kabil çevresinde de önemli kazanımlar elde ettiği belirtiyor. Taliban’ın savaş taktiği ile ilgili bir yazı kaleme alanAssociated Press muhabiri Mirwais Khan, örgütün son aylarda Afganistan’daki siyasi ve askeri gücünü arttırdığı ve basit ama güçlü taktikler izlediğini ifade ediyor.
Taliban’ın savaş taktiğine değinen Mirwais Khan, ‘Taliban üyeleri öncelikle köye giden bir yoldaki kontrol noktasına saldırı düzenliyor. Çok sayıda polis veya askeri öldürüyor. Mühimmatların çoğuna sahip oluyorlar. Ve köyün giriş kısımlarına Taliban bayrağı asmaya başlıyorlar. Bu işlem sona erdikten sonra yola bombalar döşeniyor. Bu bombalar ve takviye olarak bırakılan küçük gruplar sayesinde, bölge merkezleri giderek, kırsaldan sarılmış oluyorlar’ ifadelerini kullanıyor.
Taliban’ın geldiği köylerden birçok kişini bölgeyi terk etmek zorunda kaldığına da değinen Mirwais Khan, ‘Köylülerin çoğu eşyalarını bırakarak, eşekleri ile dağları aşmaya çalışıyor.’ diyor.Taliban’ın savaş taktiğinin oldukça basit ancak etkili olduğunu ifade eden Khan, gelecekte Taliban’ın bölgede daha da büyüyeceğin kesin olduğunu belirtiyor.
ABD: 2015, TALİBAN İÇİN İYİ BİR YILDI
NATO’nun Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu Sözcüsü General Cleveland, geçtiğimiz yılın Afgan güvenlik güçleri için zorluklarla dolu olduğuna işaret ederek, ‘2015 Taliban için daha iyi bir yıldı’ dedi.
Video konferans yöntemiyle Pentagon’a bağlanarak basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Charles Cleveland, geçtiğimiz yıl Afganistan’da yaşananların Afgan güçlerinden ziyade Afgan Talibanı’nın mevzi kazanmasına yardımcı olduğuna işaret ederek,’Sanıyorum 2015, Afganistan güvenlik güçleri için zor, Taliban için daha iyi bir yıldı’ifadelerini kullandı.
ABD’nin insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürülen Taliban lideri Molla Ahtar Mansur’un yerine geçen Haybatullah Akundzade ile ilgili ilk kez değerlendirme yapan General Cleveland, yeni Taliban lideri ile Afganistan yönetimi arasında kısa vadede bir müzakere imkanı görmediğini belirtti.
http://www.dusuncemektebi.com/
Birileri güneyimizde koridor üstüne koridor çalışmaları yaparken Afganistan ellerinden daha da kayıveriyor. Biz sabırlıyız, herşeyinizle gelin ama şu Midyat’a pirince giderken diye başlayan Türk atasözünü de unutmayın…

Haberleri ve Afganistan analizlerimizi birleştirelim… başlıklı analizimizi tekrar hatırlatalım:
‘Yazı uzun olduğu için sadece küçük bir kısmını alıntıladık. Ana fikir Türkiye’nin her zaman Afganistan’da olduğu vebizim Güneydoğumuzda yaşanan olayların gerçekte Afganistan’a kadar uzanan bir coğrafyada yaşanan bir savaşın parçası olduğudur. Bu manada Türkiye, Batının taşeronları ile Güneydoğu’da yaptığı savaşta aldığı bazı ağır darbelerin hesabını bu coğrafyanın başka bölgelerinde Batı aleminden sormaktadır. Sadece haberleri takip etmesini bilenler için elbette.
(…)
Biz ne zaman Güneydoğu’da uçak/helikopter düşürülmesi gibi yüksek teknoloji gerektiren yada büyük ölçekli bir olay olsa kafamızı hemen Afganistan’a çeviririz. Çok sürmez bir hafta gibi kısa bir sürede bu vb haberler gelir.
13 Mayıs 2016 Türk Kobra helikopteri Çukurca’da düştü
16 Mayıs  2016 ABD helikopteri Afganistan’da düşürüldü
21 Mayıs 2016 ABD askeri konvoyu Afganistan’da vuruldu’

(…)
PKK’nın Suriye yapılanması PYD militanlarının IŞİD’in kontrolünde bulunan Rakka’ya yönelik gerçekleştirdiği operasyona katılanABD’li askerlerin 30’u Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’nden getirildi.
Rakka saldırısına aktif olarak katılan ve PYD’li militanlarla pikapta çekilmiş fotoğrafları ajanslara düşen ABD’li askerlerin, üniformalarına PYD’nin askeri yapılanması YPG’nin armasını diktikleri gözlenmişti. Türkiye’nin üst düzey tepkisine yolaçan fotoğrafla birlikte, Suriye PKK’sı ile ABD’nin aktif işbirliği en net biçimde gözler önüne serilmiş oldu.
AFGANİSTAN’DAN GELDİLER
Daha önce de Amerikan askerlerinin Suriye’de PYD’li teröristlere eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiği biliniyordu ama ‘Coniler’ ilk kez çatışma sahasında görüntülendi.
Sahaya aktif olarak inen ABD’lilerin,Afganistan’da başkent Kabil’e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Bagram Havaüssü’nde görevli oldukları, Rakka saldırısı için özel görevle Suriye’ye getirildikleri öğrenildi. Afganistan’da katıldıkları çatışmalarda çok sayıda Müslüman öldürerek ‘tecrübe’ kazanan ABD’liler, Rakka’yı IŞİD terör örgütünden alıp PYD terör örgütüne vermek için destek olacak.
(…)