‘ABD sistemi yazı tura atmaz’ demiştik…

Amerikan haber sitesi SourceFed’e göre Google, Clinton’ın ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemde (2009-2013) yazışmalarını kişisel email hesabından yaptığı gerekçesiyle açılan soruşturmayı kasten sansürlüyor.Birçok arama motoru gibi Google da kullanıcılarına en fazla aranan anahtar kelimelerin otomatik önerilmesi metodunu sunuyor. Örneğin, Google’a ‘Türk’ yazıldığında, arama çubuğunun altında Türk Hava Yolları, Türk Dil Kurumu ve Türk bayrağı gibi sonuçlar otomatik olarak kullanıcılara öneriliyor.
CEZA YASA TASARISI VE REFOMLAR ÇIKIYOR
Buna karşın, Google’da Clinton’a yönelik soruşturmayı araştırmak amacıyla İngilizce ‘Hillary Clinton suç'(‘Hillary Clinton crime’) yazıldığında otomatik önerilen ilk sonuçlar arasında Hillary Clinton’un 1994’te meclise sunduğu ceza yasa tasarısı ve reformları yer alıyor.
Google’dakinin aksine aynı aramalar Yahoo ve Bing’de yapıldığında çıkan otomatik önerilerin başında Clinton’a yönelik suçlamalar ve soruşturmalar geliyor.
Bu duruma getirilen yorum ise Google kullanıcılarının daha çok Clinton hakkındaki soruşturlarla ilgili arama vermesi, Yahoo ve Bing kullanıcılarının ise reform ve ceza yasa tasarını hakkında arama yapması. Ancak bu ihtimalin çok düşük olduğu belirtiliyor.
İDDİALARI GÜÇLENDİRİYOR
Nitekim, Google’da en fazla yapılan aramaları gösteren Google Trends bölümüne bakıldığında ‘Hillary Clinton suç reformu’ ya da ‘Hillary Clinton suç tasarısı’ aramalarının sayısının ‘Hillary Clinton kriminal soruşturma’ aramasına kıyasla çok daha düşük kaldığı görülüyor.
Bu bulgu, Google’un FBI tarafından soruşturulan Hillary Clinton’a yönelik aramalarda olumsuz içerikli otomatik önerileri daha fazla aranmasına rağmen kasten göstermediği iddiasını güçlendiriyor.
TRUMP VE SANDERS İÇİN ÇIKAN SONUÇLAR AYNI
Google, Yahoo ve Bing’de yapılan Clinton aramaları arasında ortaya çıkan bu farklılığın, Clinton’u zorlayan Demokrat başkan aday adayı Bernie Sanders ile Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump için söz konusu olmaması durumu daha da ilginç kılıyor.
Şu anda Google’un çatı şirketi Alphabet’in başkanlığını yürüten eski Google üst yöneticisi Eric Schmidt’in, Clinton’ın seçim kampanyası için görevlendirdiği veri analizi şirketi GroundWork’ün en büyük finansörlerinde biri olduğu ileri sürülüyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Bu haberin ardından 4 Şubat 2016 tarihli ‘ABD sistemi yazı tura atmaz’ başlıklı analizimizi tekrar hatırlatalım:

Hani boşuna kendinizi ABD seçimleri ile meşgul etmeyin diye yazıyoruz. Memlekette o kadar mesele varken birde kimin başkan olacağı çok öncesinden karar verilen ABD gibi ülkelerde oynanan tiyatroya vakit ayırmayın dedik. Hillary Clinton yeni ABD başkanı. Trump gibi bir soytarı boşuna kötü polisi oynamıyor. Ha bir de böyle ince işler Holywood’dan sorulur. Durun bakalım onlar ne demiş?
6 Ekim 2002, Bütün zamanların en sevilen dizileri arasına giren24 dizisinin 2. sezonununilk bölümünde ABD başkanı bir siyahi olmuştur.

Dizinin yayınlanmasından 6 yıl sonra, Kasım 2008, ABD’nin ilk siyahi başkanı Barack Obama seçimleri kazanmıştır. Hem de kimsenin aklının ucundan bile geçmezken.

11 Ocak 2009,24 dizisinin 7. sezonununilk bölümünde ABD başkanı bir kadın olmuştur.

Ve dizinin yayınlanmasından 7 yıl sonra yapılacak olan 2016 Kasım ABD başkanlık seçimlerinde ilk defa bir kadın ABD başkanı olma yolunda hızla ilerlemektedir. Dizide ilk kadın ABD başkanını canlandıranCherry Jonessizde de Hillary Clinton’ı çağrıştırmadı mı?