Çünkü vicdanı kandırmak çok zordur…

Hindistan’da uyuşturucu kullanımının serbest olduğu Gua bölgesinde emekli İsrail askerlerinin sayısı artıyor. Newstatesman’da yer alan bir analizde bölgede uyuşturucunun son derece ucuz olması ve devlet tarafından serbestlik tanınması İsrail askerlerini bu bölgeye yönlendiriyor. İsrail ve Hindistan arasında askeri ve siyasi ilişkilerin yoğun olması nedeniyle 2003 yılıdan sonra yüzlerce asker Hindistan’a gitmişti.Bu tarihten sonra Hindistan’daki İsrail askerlerinin sayısı hızla artmıştı. Kaynaklar,Hindistan’da yaşayan emekli İsrail askerlerinin sayısını binlerle ifade ediyor.Emekli İsrail askerlerinin bölgede yoğunlaşmasına bir takım tedbirler de alınıyor. Bununla ilgili açılan sinagog sayısı artarken, İsrail bölgeye çok sayıda haham da gönderiyor.
Newsatesman’ın analizinde, askerlerin uyuşturucu sebebiyle bölgeye geldiği ima edilirken,bazı analistler ise iki ülke arasındaki geniş ve büyük bir operasyonun gizlenmesi amacıyla uyuşturucunun öne çıkartıldığı düşüncesinde. Geçtiğimiz günlerde beş emekli İsrail askeri uyuşturucuyla yakalanmış ve askerler İsrail’e gönderilmişti.

Golan’ın sözlerine Başbakan Bünyamin Netanyahu’dan da sert tepki geldi. Netanyahu, açıklamanın hatalı olduğunu belirterek, ‘Bu açıklamalar İsrail’e zarar veriyor, Holokost’un da değerini düşürüyor’ ifadelerini kullandı. Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Golan’a ‘tam güveni’ olduğunu söyleyerek destek verdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası yaklaşık 6 milyon Yahudi’nin sistemli bir şekilde öldürüldüğü soykırım Holokost olarak adlandırılıyor.
İsrail ile Hindistan’ın askeri ilişkilerinin mükemmel derecede olduğu büyük bir sır değil. Birinci haberin altını çizdiğimiz satırlarında da belirtildiği gibi, askeri bir işbirliğini/operasyonu gizleme ihtimali de bir olasılık. Ama İsrail ordusu tarafından yapılan vicdansızlıklar yüzünden travma sonrası stres bozukluğu yaşayanların çok büyük sayılarda olduğu da bilinen bir gerçek. Bu konuda yapılmış birçok belgesel mevcut. Hatta Shin Beth’in (İsrail iç istihbaratı) 6 eski başkanı ile yapılan mülakatlardan oluşan 2012 yapımı ‘The Gatekeepers’ (eşik bekçisi ya da  geçit denetçisi) belgeselinde İsrail’in uyguladığı taktikler tenkit edilmekteydi. İlginç bir şekilde Türkiye’de kimse bu belgeselin farkına dahi varmadı. 

Boşuna dememişler; ‘Generallerle politikacılar arasında bir seçim yapmam gerekse generalleri seçerim, en azından onlar ara sıra da olsa savaş alanında kan görüyorlar’ diye…