Sıkıntı sanılandan büyükmüş. İt dalaşına devam…

Son birkaç gündür İsrail’in bir sıkıntısı olduğunu vurguluyorduk. Sırasıyla önce bu analizlerimizi hatırlatalım;

Bu analizlerimizden sonra bugün ortaya çıkan bir haberi paylaşalım;

İsrail’in en çok satan gazetesi Yeioth Ahronoth gazetesi, Suriye’deki Rus askeri güçlerinin iki kez İsrail savaş uçaklarına ateş ettiğini yazdı. Kanal 10 televizyonu da İsrail ve Rus savaş jetleri arasında Akdeniz’de ‘tehlikeli yakınlaşma gerçekleştiği’ iddiasını ortaya attı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Moskova’yı ziyaret edip Rusya ile askeri işbirliğini artırmaya çalıştığı bir dönemde Yedioth Ahronoth gazetesi önemli bir iddia ortaya attı.
RUSYA İSRAİL UÇAKLARINA ATEŞ AÇTI
İsrail’in en çok satan gazetesi, Suriye’deki Rus askeri güçlerinin iki kez Suriye üzerinde uçan İsrail savaş uçaklarına ateş açtığını yazdı. Gazetenin iddiasına göre, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin olayı 15 Mart’taki Moskova ziyareti sırasında Rusya’ya iletti ancak, Rıusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu durumdan haberi olmadığını söyledi. Ülkenin önde gelen haber kanallarından Kanal 10 da, Rus savaş uçaklarının Akdeniz kıyısında uçan İsrail jetlerine yaklaştığı haberine yer verdi. Haberde uçaklar arasındaki yakınlaşma sıraısnda iki taraf arasında temasın gerçekleşmediği belirtildi.
Reuters’ın bu konudaki görüşünü sorduğu İsrail ordu sözcüsü ise yorum yapmayı reddetti.
İsrail daha önce de Suriye’deki Hizbullah hedeflerini defalarca vurdu. Moskova’yı ziyareti sırasında Binyamin Netanyahu da ‘Buraya tek bir amaçla geldim, gereksiz meydan okumalar ve yanlış anlaşmalardan kaçınmak için güvenlik koordinasyonu ve işbirliğini geliştirmek’açıklamasını yapmıştı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinde İsrail Başbakanı’nın ‘kaygıları’ için’Bunlar anlaşılabilir nedenler, bölgedeki durum çok karmaşık’yorumunu yapmıştı. (22.Nisan 2016)

Bu bağlamda 1 Aralık 2015 tarihli‘CNN haritasında gözükmeyen İsrail’in ihlalci Rus uçağına medeni (!) tepkisi…’başlıklı analizimizle resmi tamamlayalım;

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından İsrail bir açıklama yaparak tarih vermeden Rusya’nın İsrail hava sahasını da ihlal ettiğini bildirdi.

Mossad’la ilintili olduğu iddia edilen DebkaFile sitesi de bu haberi doğruladı ve bunun bir hata sonucu gerçekleştiği için ve hemen düzeltildiğini İsrail savunma bakanının ifadesiyle verdi.

Tarihi belli olmayan ve olduğu varsayılan bu vakanın Türkiye – Rusya uçak krizi sonrasına gelmesinin tek bir anlamın var. İsrail bu olayların çok büyütülecek birşey olmadığını göstererek Türkiye’yi gereğinden fazla tepki gösteren bir konuma sokmaya çalışıyor. Yani İsrail’in medeni tavrına karşı Türkiye’nin vahşi tavrı. Bir başka deyişle Rusya’nın PR’ının yapmaya çalışan İsrail’in uluslararası sularda seyreden silahsız yardım gemisi Mavi Marmara’ya yaptığı saldırı herkesin malumu. Rusya’nın bu kadar kendisini düşürmesi ve Ortadoğu’nun seri katilinden yardım alacak kadar kendisini küçültmesi şaşırtıcı. Rusya’nın düşen uçağı için aynen Türkiye’nin Mavi Marmara gemisi için istediği ‘özür ve tazminat’ talebi daha bir anlam kazanıyor bu haberlerle. İsrail’in burnunu sürten Türkiye’nin aynı metodla burnu sürtülmeye çalışılıyor sanki.
O zaman İsrail’e şöyle anlatalım. Rusya’nın PR’ını yapmaya devam et. Ama sonra haritada yerini bulamazsan da çıldırma…

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Suriye’deki iç savaşa ilişkin bir harita yayınlayan CNN, haritadaİsrail ifadesini kullanmadı, sadece Filistin’i yazdı. CNN’in İsrail’i haritadan çıkarması, Netanyahu hükümetine bağlı İsrail basınını çıldırttı.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen ‘İsrail Today’ gazetesi,’Bunun CNN’in ilk vukuatı olmadığını’ belirterek, CNN’e yönelik sert eleştirilerde bulundu.Gazete, CNN için şu ifadeleri kullandı; ‘Bu CNN’in İsrail’e yaptığı ilk düşmanlık değil, ancak CNN bu sefer haddini aştı. Haritadan İsrail’i silmek ne demek? Bu asla kabul edilebilir bir şey değil. CNN yüzünden dünyanın her yerinden İsrail’e düşmanlık artacak.’ İsrail’in tüm bunlara rağmen o haritadan silinemeyeceğini iddia eden gazete, ‘Her şeye rağmen İsrail’i yok edemeyeceksiniz, bu çabaların hepsi boşa çıkacak’ diyerek öfkesini gizleyemedi.İsrail’i medyada savunmak için kurulan ‘Honest Reporting’ de yayınladığı videoda, bunun kabul edilemez olduğunu savundu, bunun asla bir ‘hata’ olmadığını söyledi.