Rus Sputnik değil, ‘Türk’ Cumhuriyet gazetesi…

Bu haberler Cumhuriyet’te yayınlandı. Alıntı yapıyoruz görünümünde tamamen Rus ağzıyla ve psikolojik harbiyle. Tamamı için linklere tıklayabilirsiniz…

Türkiye’de İmparatorluk hırslarının yeniden doğmaya başladığını söyleyenlerin haklı çıkmaya başladığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ‘Osmanlı İmparatorluğu tarihinin nasıl sonlandığını hatırlamak gerek, Osmanlı İmparatorluğu’nun ‘Avrupa’nın hasta adamı’ olarak adlandırıldığını da unutmamalı. Türkiye, kendisini yeniden böyle adlandırmalarını istiyor mu?’ diye konuştu.
‘Ankara faaliyetlerini gizlemek istiyor’
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara’nın Rusya’nın gözlem uçuşunu iptal etme hakkı olmadığını belirterek ‘Belli ki Ankara uçuş yapılacak bölgelerdeki bazı faaliyetleri gizlemek istedi’ dedi.
Moskova’da haftalık basın toplantısı düzenleyen Zaharova, Ankara’nın, Rusya’nın Açık Semalar Anlaşması kapsamında Türkiye’nin Suriye sınırı üzerinde denetim uçuşu gerçekleştirmesine izin vermemesine de değindi.
Zaharova, ‘Rusya, Ukrayna’yla ile olan sınırında gözlem uçuşu yapılmasına izin verilmeseydi NATO yetkilileri kim bilir nasıl tepki verirdi?’ diye sordu.
Suud savaş uçakları
Zaharova, Suudi Arabistan savaş uçaklarının Türkiye’nin İncirlik üssüne konuşlandırılacak olmasına dair bir soruya da yanıt verdi. ‘Bu, iki ülkenin ilişkileriyle ilgili bir mesele. Buna hakları var mı? Evet, var. İkinci olarak da şunu sorabilirsiniz: Bunun amacı ne?’ ifadelerini kullanan Zaharova, şöyle devam etti:
‘Şu anda çok karmaşık bir bölgesel krizin (Suriye krizi) çözümüyle uğraşıyoruz. Ateşkes için güven gerekiyor. Bu adımlar (Suudi Arabistan uçaklarının İncirlik’e konuşlandırılacak olması) güven oluşmasına yardım ediyor mu? Hayır, elbette etmiyor.'(…)
Ankara’nın yaptığı saldırganlık
Rus Argumentı i Faktı gazetesine konuşan Zaharova, ‘Ankara, Suriye-Türkiye sınırındaki durumu tırmandırıyor ve burada provokasyon düzenliyor. Aslında bu, sadece provokasyon olarak da tanımlanamaz. Buna, her açıdan saldırganlık denir’ dedi.
‘Avrupa’nın hasta adamı’
Zaharova, ‘Türkiye’nin siyasi elitinin son dönemdeki eylemleri, Türkiye’de İmparatorluk hırslarının yeniden doğmaya başladığını söyleyenlere inanmamıza neden oluyor’ ifadelerini kullandı.
Rus sözcü şunları vurguladı: ‘Eğer bu doğruysa, Osmanlı İmparatorluğu’nun, şu anda Ankara’nın eylemlerini tepki vermeden izleyen Avrupa için neye dönüştüğünü hatırlamak gerekir. İkinci olarak da Osmanlı İmparatorluğu tarihinin nasıl sonlandığını hatırlamak gerek. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun ‘Avrupa’nın hasta adamı’ olarak adlandırıldığını da unutmamalı. Türkiye, kendisini yeniden böyle adlandırmalarını istiyor mu?’ (…)
Çarlık Rusyası’nın ve SSCB’nin sonunu da birisinin bu sözcü hanıma hatırlatması gerekiyordu, onu da biz yapmış olalım. Rus ağzı ile haber yapan ABD’nin Cumhuriyet’i ise Rus-ABD ittifakının adeta bir sağlaması gibi…