Bir çiçekle/füzeyle bahar olmaz…

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, mecliste konuşan Laricani, Amerikalıların diplomatik eylemlerinde etkisiz olduklarını ve bu etkisizlikten kurtulmak için de çocukça kararlara başvurduğunu ifade ederek, ‘ABD’nin attığı adımlara kesinlikle karşılık vereceğiz’ dedi.Laricani, ‘Son günlerde ABD, İran’dan çaldığı mallara ve 1,7 milyar dolara varan dondurulmuş mal varlığına hayali bahanelerle el koymuştur. Onlar bu zalimce girişimle İran’ın mal varlığına, bahanelerle el koymak istiyorlar. Bu yapılan soygun gibi bir şey’ dedi.

İran basınındaki haberlere göre, ABD Kongresi’nde geçen hafta kabul edilen tasarıda, 1983’te Lübnan’daki ABD üssüne, 1996’da da Suudi Arabistan’daki Hobar Kuleleri’ne düzenlenen bombalı saldırılarda Tahran yönetiminin rolü olduğu öne sürülerek, saldırılarda zarar görenlere tahsis edilmek üzere İran’ın ABD’deki dondurulmuş mal varlığından 1,7 milyar dolara el konulması kararı alınmıştı.

29 Aralık 2015

ABD’li yetkililer, Cumartesi günü Hürmüz Boğazı’nda bulunan ABD uçak gemisine İran tarafından bin 500 metreden bir füze fırlatıldığını açıkladı. NBC News ve AP’ye konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer gemiye isabet etmeyen füzenin kışkırtma amaçlı olduğu bildirildi. ABD’li yetkili Harry S. Truman, İran Devrim Muhafızları’nın Arap Denizi ve Basra Körfezi’nde tatbikat yaptığını söyledi. Truman ayrıca ABD destroyerine bir Fransız fırkateynin refakat ettiğini dile getirdi. İran karasularına girilmediğini söyleyen Truman, roketin sancak tarafından bin 500 metre pozisyondan atıldığını açıkladı. ABD’li yetkililer İran’ı gereksiz yere kışkırtma yapmakla suçladı. İran tarafından ise henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.
30 Aralık 2015
Yukarıda 2 gün arayla yayınlanmış iki haber. Petrol fiyatlarının düşmesi yetmezmiş gibi ABD birde İran’ı doğrudan soyuyor. İran’da böyle durumlarda yaptığı klasik Hürmüz boğazı kartını kullanıyor. Ama bir füze ile petrol fiyatlarının yükselmesini beklemek günümüz şartlarında bir çiçekle bahar geleceğini zannetmek gibi birşey.  İşte 2012 yılından bir haber.

İkinci senaryo ise İran’ın Hürmüz’ü kapatması. Dünya petrolünün yüzde 40’ının geçtiği Hürmüz’ün trafiğe kapatılması durumunda fiyatlar 150-200 dolar bandına fırlayabilir.