Fransa’nın bundan sonra Afrika’da işi zor…

Fransa’nın varını yoğunu çaldığı bir başka Afrika ülkesi. 20 Kasım tarihli analizimizde şu bilgiye yer vermiştik.
İnsan hak ve özgürlüklerinden dem vuran Fransa, bugün hâlâ 14 Afrika ülkesini sömürmeye devam ediyor. Birçoğu açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinden Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili,Mali,Nijer, Senegal, Togo,Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon, 1960’lı yıllarda bağımsızlıklarını ilan etmelerine rağmen bugün hâlâ Fransa’ya sömürge vergisi ödemeye devam ediyor. Fransa’nın 14 eski sömürgesinden her yıl yaklaşık 500 milyar dolar para aldığı kaydediliyor. Fransa aldığı bu parayı ise, sömürge döneminde işgal altına tuttuğu ülkelere inşa ettiği binalar ve altyapılar karşılığında aldığını savunuyor. (…) Fransa, bağımsızlığını kazanmış olan eski sömürgelerinin bütçelerinin büyük bölümünü değişik adlar altında kendi merkez bankasında topluyor. Bu ülkelerin yıllık gelirlerinin yüzde 85’i her yıl Fransa merkez bankasında toplanıyor. Kalan yüzde 15 ile ekonomisini yürütmeye çalışan Afrika ülkeleri, mali sıkıntı yaşadıkları takdirde, Fransa merkez bankasına yatırdıkları kendi paralarını borç olarak almak zorunda bırakılıyor.
Amerikan terör örgütü Boko Haram burada da saldırıya geçti. Fransa hangi birine yetişsin. Bir tanecik uçak gemisi var onu da oyuna gelip Akdeniz’eyolladı.Şimdi ABD teker teker Fransa’nın Afrika’da sömürdüğü ülkelerine kendi teröristlerini saldırtıyor. Kuduz köpekler gibi birbirlerine girmelerini zevkle seyrederdik ama orada yine masum Afrika insanı ölecek ona üzülüyoruz. Fransa pabucun pahalı olduğunu gördü ve NATO yerine AB’yi yardıma çağırıyor.

‘Fransa rahatlıkla NATO’nun 5. maddesini harekete geçirebilecek iken niye Avrupa Birliğinin ortak savunma maddesine istinaden AB’yi harekete geçirdi’ diye soruyor haber. Biz söyleyelim. Çünkü Fransa saldıranın zaten NATO’nun sahibi olan ülke olduğunu biliyor. AB ortak savunma maddesi şöyledir:

7. Bir üye devletin ülkesinin silahlı saldırıya uğraması halinde, diğer üye devletler, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesine uygun olarak, bu devlete kendi imkanları dahilindeki tüm araçlarla yardım ve destekte bulunmakla yükümlüdür. (…)
Bu saldırıların hızla diğer Afrika ülkelerine de yayılacağını beklediğimizi söylemek büyük bir öngörü olmayacaktır ki bu hafta Nijerya’da meydana gelen büyük saldırı bunun habercisidir.