Çin -Tayvan tarihi görüşme öncesi, Ruslar ilginç bir haber geçiyor.

04.Kasım.2015
Anlaşmazlığın tarihçesi
II. Dünya Savaşı sonrası Çin’de Milliyetçi Parti ile Komünist Parti arasında devam eden iç savaş, 1949’da Komünist Partinin zaferiyle sona ermiştir. Tayvan adasına sığınan milliyetçi parti lideri Chiang Kai-Shek olağanüstü hal ilan ederek, adada milliyetçi parti dışında her tür partinin faaliyetlerini yasaklamıştır.Soğuk Savaş nedeniyle Batıyla tüm ilişkileri koparan Çin’i, 1970’lerin başına kadar Birleşmiş Milletler’de Tayvan’daki Çin Cumhuriyeti temsil etmiştir. 1970’lerde ABD’nin Pingpong Diplomasisi sayesinde Çin ile ABD ilişkileri düzelmiş; Çin Halk Cumhuriyeti tüm Çin’i temsilen Birleşmiş Milletler’e kabul edilmiştir.Ancak halen 23 ülke, tüm Çin’i Tayvan’ın temsil ettiğini düşünmektedir. Tayvan (Milliyetçi Çin) ile Çin bazı zamanlar savaşın eşiğine gelmiştir.

Hendriks, ABD’nin uçak gemileriyle ilgili hazırladığı raporda, uçak gemilerinin zayıf noktasının ‘uçaklarının görüş alanının sınır olması’ olduğunu yazdı. ‘HÜKÜMET YANLIŞ HESAPLAR YAPTI’ “Uçak gemilerinin yakın bir gelecekte etkisiz hâle gelebilecek olmasının nedeni ise ABD hükümetinin yıllardır yaptığı yanlış hesaplar” diyen Hendriks, “Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ABD hafif ve görüş alanı çok geniş olmayan avcı uçaklarına yöneldi. Bu uçaklar diğerlerine göre daha ucuz ve daha hızlı havalanabiliyor ancak ABD’nin güvenliğini tehlikeye atıyorlar” ifadelerini kullandı. Bunların yanı sıra Hendriks Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi ‘potansiyel rakiplerin’ gemilere karşı kullanılan füze sistemlerini geliştirmesinin de, ABD hükümetinin savunma stratejisinin etkililiğini sorgulattığını belirtti.
04.Kasım.2015
ABD’nin dünya sisteminde en büyük kozu olan devasa uçak gemisi filosunun yakın zamanda etkisiz hale gelecek olmasının şu günlerde Ruslar tarafından dile getirilmesi manidar. Tayvan’ın ve Güney Kore’nin savunulmasında önemli bir yeri olan bu savaş makinalarının yakın zamanda eski etkilerini kaybedeceklerine vurgu yapıyor haber. Yani kulağımıza fısıldadığı Amerikalıların denizaşırı müttefiklerini artık eskisi kadar caydırıcı bir şekilde koruyamayacakları. Zaten bilinen gerçektir Çanakkale savaşında büyük bir donanma kaydeden İngiliz imparatorluğu eski gücüyle sömürgelerine ulaşımın aksaması sonucunda buralara teker teker bağımsızlıklarını vermek zorunda kalmıştır. Rus ajans zamanlamasıyla sanki bu yoruma varmamızı istemiş gibi. Yoksa bizim kuruntumuz mu?

IMF DURUM ODASI, David Simonds— The Guardian