Bu haberin peşine 2014 yılından bir haber ekleyelim.
SICAK BÖLGELER HARİÇ SAVUNMA SEKTÖRÜ DÜŞÜŞTERapora göre küresel savunma sanayi sektörü gelir ve kazançları düşüş gösteriyor. Bunun nedeni, başta Irak ve Afganistan’da çatışmaların azalması olmak üzere savunma teknolojilerinin pahalı olması ve yerel silah üreticilerinin devreye girmesi. Savunma harcamaları, Orta Doğu, Hindistan, Çin, Rusya, Güney Kore, Brezilya ve Japonya başta olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde artıyor. Bu ülkelerin çoğu, ordularını çağdaş savunma platform ve teknolojileriyle donatmak için gerekli zenginlik artışını sağladı. Bu ülkelerin kimileri ise sınır ya da coğrafyalarında, tümü de savunma harcamalarında artış beklentisine katkıda bulunan tehditler yaşıyor. Savunma şirketlerinin 2012’de yüzde 1.3, 2011’de yüzde 1.9 düşen küresel kazançlarındaki aşağı yönlü genel trendle birlikte, sektör için bu ‘fırsatların’ azalması ihtimali sürüyor. 2013 rakamları henüz kesinleşmese de küresel savunma şirketlerinin geçen iki yılki eğilimi izleyeceği ve yüzde 2.5 gelir kaybıyla karşılaşacağı belirtildi.
Küresel silah pazarında rekabetin kızıştığını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin kötü niyetli rekabet yapmakla suçladı.
‘Küresel silah pazarında rekabet her zaman yüksekti ancak son dönemde bu alandaki rekabet hissedilir şekilde kızıştı” diyen Putin, “Batılı şirketlerin ve ülkelerin kötü niyetli rekabet tarzıyla karşı karşıya kalan Rus savunma şirketleri de bunu hissetti. Siyasi motifli yaptırımlar, iş yapmayı iki kat daha zor hale getiriyor’ diye konuştu.Putin, Rusya Askeri Teknik İşbirliği Komisyonu’nun portföyünün 50 milyar doları aştığını belirterek, 1 Ekim itibari ile alınan siparişlerin yüzde 70’inin sevk edildiğini vurguladı.Rusya’nın yabancı ülkelerle savunma alanındaki işbirliğinin giderek arttığının da altını çizen Putin, işbirliği oranının ve kalitesinin azalmaması için ihracatçı ülkelerin tecrübelerin faydalanılması gerektiğini kaydetti.
Buradan da anlaşılıyorki silah sanayisi Batı’nın can damarı. Dolayısıyla son Paris saldırılarından ve IŞID benzeri örgütlerin yaptıklarından kimlerin fayda sağladığı belli değil mi?
Konuyla ilgili eski analizlerimiz için aşağıdaki linke tıklayınız.