Rusya – ABD ittifakı Suriye’de sona gelirken. Uluslararası ilişkilerde örnek olay çalışması…

DOLAYISIYLA BU ÜLKELERİN İKNA EDİLMESİ GEREKTİĞİ DÜNYA ÜLKELERİNE BM GENEL KURULUNDA RESMEN İLAN EDİLMİŞ OLDU. ARDINDAN SÖZKONUSU ÜLKELERİN EN ZAYIF NOKTALARINA RUS-ABD İTTİFAKININ NASIL BASKI YAPTIĞINI İNCELEYELİM.
1 GÜN SONRASI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,’Rusya’yla Suriye konusunda temel ilkelerde anlaştık, ancak sonuca dair görüş ayrılıklarımız devam ediyor’açıklamasında bulundu.Rus mevkidaşı Lavrov’la yarın bir araya geleceğini söyleyen Kerry, ‘Zaman, birlik olup Suriye krizinden çıkış yolu bulma zamanıdır’ dedi.
29 Eylül 2015
OLAYDA İKİNCİ SINIF DİYEBİLECEĞİMİZ YARDIMCI AKTÖRLERDEN BAŞLAYALIM:
İRAN
AMBARGOLARLA FELÇ OLMUŞ ÜLKENİN TEK İHTİYACI DÜNYANIN DEĞİŞİK YERLERİNDE KİLİTLENMİŞ PARALARINA KAVUŞABİLMEK. O ZAMAN İRAN’A VERİLECEK BİR HAVUÇ İŞİ GÖRECEKTİR. SONUÇTA YARDIMCI AKTÖR. O ZAMAN iRAN’A PATRONU RUSYA’NIN DÜŞMANINDAN BİR JEST GEREKİR.

19 EKİM 2015
SUUDİ ARABİSTAN
HAVUÇ İŞE YARAMAZ, ÇOK PARASI VAR. SOPA LAZIM. EN BÜYÜK KORKUSU İKTİDAR VE HANEDAN. O ZAMAN ONA İKTİDARI KAYBETTİRİP TEKRAR BULDURMAK GEREKİR. YANİ SITMAYI GÖSTERİP ÖLÜME RAZI ETMELİ. OLAYDA KULLANILAN TAŞERON İSRAİL VE İSTİHBARATI MOSSAD’LA BAĞLANTILI OLDUĞU İDDİA EDİLEN DEBKAfile WEB SİTESİ. İŞARET FİŞEĞİNİ ONLAR ATEŞLEDİ.

İsrail’in istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla tanınan DEBKAfile isimli haber sitesi, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz’in zehirlenerek suikasta uğradığını iddia etti. Zehrin etkisiyle zihinsel işlevlerini yitirdiği belirtilen 76 yaşındaki Kral’ın, ülkenin başkenti Riyad’da yoğun bakımda tedavi altında olduğu ileri sürüldü. 10 ay önce tahta çıkan Kral Selman’ın yerine yönetimi kısa süreliğine veliaht Prensi Muhammed bin Nayef’in üstlendiği de iddialar arasında yer alıyor.
12 EKİM 2015
ŞİMDİ DE OLAYDA KENDİNİ BİRİNCİ SINIF AKTÖR SANANLARA GEÇELİM:
AVRUPA BİRLİĞİ
EKONOMİK KRİZLER İÇİNDE ÇALKALANIYOR. SINIRLARINA 3-5 MÜLTECİ YIĞMAK BİLE SESLERİNİ KESMEYE YETTİ. OLAYLAR BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE YAŞANDI. FAZLA SÖZE GEREK YOK.

ALMANYA
AB’NİN LİDERİ, SAHİBİ DEMEK DAHA DOĞRU GALİBA. EN BÜYÜK GELİR VE PRESTİJ KAYNAKLARININ ÜST SIRALARINDA OTOMOBİLLERİ GELİYOR.  VOLKSWAGEN’İN EGSOZ BORUSUNDAN ÇIKAN KİRLİ GAZ SANKİ ALMAN DEVLETİNİN SESİNİ BOĞUVERDİ.

FRANSA
KENDİNCE OYUNA BİRYERLERDEN GİRMEYE ÇALIŞTI.

2 GÜN SONRA
AMA OYUN KURUCULARDAN ABD ZATEN BİR SÜREDİR FRANSA İLE AFRİKA DA DİDİŞİYORDU.  FRANSA’YI EN GÜÇLÜ OLDUĞU SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN BİRİSİNİN AFGANİSTAN’DA Kİ HASTANESİNDE ACIMASIZCA VURDU. KENDİ MANTIĞI İLE HADDİNİ BİLDİRDİ. SONRA YANLIŞLIKLA VURDUĞUNU BEYAN EDEREK TAZMİNAT ÖDEYECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) işlettiği hastanenin hava saldırısı ile hedef alınması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 19’a yükseldiği bildirildi.Médecins Sans Frontières Türkçe: Sınır Tanımayan Doktorlar veya Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü), savaş yüzünden zarar görmüş bölgelerde ve gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu. Médecins Sans Frontières 1971 yılında Nijerya İç Savaşı sonrasında Bernard Kouchner’in de dahil olduğu küçük bir Fransız doktor grubunca kuruldu. Dünyanın çoğu yerinde Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, ABD’de daha çok Doctors Without Borders (Sınır Tanımayan Doktorlar) olarak anılır.
3 Ekim 2015
TÜRKİYE
TÜRKİYE’YE İLİŞTİRİLMİŞ MÜTAREKE BASINININ SÖYLEMİNİN AKSİNE ANA AKTÖR. ZENGİN DEĞİL AMA PARAYA TAMAH ETMEZ. BUNU 1 MART TEZKERESİNDE GÖSTERDİ. O YÜZDEN HAVUÇ İŞE YARAMAZ SOPA LAZIM DENKLEMİ KURULDU.
ORDUSUNA KUMPAS KURULDU, ÖZELLİKLE DE AKDENİZ DE HAKİMİYET KURAN DONANMASI TASFİYE EDİLMEYE ÇALIŞILDI.
TÜRKMENLERE YARDIM GÖTÜREN TIRLARI DURDURULDU.
FANTOM UÇAĞI SURİYE/RUSYA TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ.
GEZİPARKI OLAYLARI ÇIKARILDI YİNE SİVİL DARBE DENENDİ.
HÜKÜMETİNE FETÖ TARAFINDAN 17/25 ARALIK SİVİL DARBE TEŞEBBÜSLERİ YAPILDI.
CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISINDA BOMBA PATLATILDI.
TÜM TÜRKİYE’YE YAYILAN KOBANİ OLAYLARI ÇIKARILDI.
HATAY REYHANLI DA DEVASA BİR BOMBA PATLATILDI.
KOBANİ OLAYLARI ÇIKARILARAK PYD KANTONUNUN KABULU İSTENDİ.
SURUÇ SALDIRISI YAPILDI.
ASKERİNE POLİSİNE SALDIRILAR YENİDEN BAŞLADI.
RUS UÇAKLARI SURİYE ÜZERİNDEN HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ.
ANKARA GARINDA BOMBA PATLATILDI.
HEPSİNE DİRENDİ. HEPSİNE CEVABINI VERDİ. BU KONULARI DAHA ÖNCE ANALİZ ETMİŞTİK.
ŞİMDİ BÜYÜK BİR DİKKATLE AŞAĞIDA Kİ HABERLERE BAKALIM VE KATAR İLE SUUDİ ARABİSTAN’IN KİMİN YANINDA DURDUĞUNU, TÜRKİYE’NİN KARTLARINI AÇTIĞI ZAMAN MASANIN NASIL BİR HAL ALDIĞINI, KATAR DIŞİŞLERİ BAKANININ ‘Suriye’yi bölünmekten korumak için Suudi ve Türk kardeşlerimizle elimizden geleni yaparız.Suriyelileri rejimin tehditlerinden korumak için gerekirse askeri müdahalede bulunuruz’ SÖZÜNÜ, KATAR’DA KURULACAK TÜRK ASKERİ ÜSSÜNÜ VE SUUDİ ARABİSTAN GENELKURMAY BAŞKANININ VİYANA GÖRÜŞMELERİNDEN BİR GÜN ÖNCE ANKARA’DA NİYE BULUNDUĞUNU İYİ İDRAK EDELİM

Katar Dışişleri Bakanı Halid El Atiyye,Suriye’ye askeri müdahalede bulunabileceklerinibelirtti.

Atiyye, CNN televizyonuna verdiği mülakattaAtiyye şunları söyledi:

‘Diyalog çağrısını tercih ediyoruz ve bunun yanında güçlü bir şekilde duruyoruz.Suriye’yi bölünmekten korumak için Suudi ve Türk kardeşlerimizle elimizden geleni yaparız.Suriyelileri rejimin tehditlerinden korumak için gerekirse askeri müdahalede bulunuruz.’
22 EYLÜL 2015

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr tercih edilen siyasi süreç Esed’in gitmesini sağlamazsa askeri operasyonun söz konusu olabileceğini söyledi.Basına konuşan Suudi Dışişleri Bakanı, askeri seçeneğin daha uzun süreceğini ve daha yıkıcı olabileceğini, ancak 2012’de ilgili ülkeler tarafından çizilen ve Suriye yönetiminin bir geçiş hükümetine devrini öngören yol haritasına uyup uymama konusunda seçimin Esed’e kaldığını belirtti.
Suudi Arabistan’ın Suriye konusunda İran ile müzakereleri reddetmediğini dile getiren Cübeyr, İran’ın Suriye’de işgalci bir güç olduğunu, Esed rejimini desteklemek için savaşan Hizbullah ve diğer Şii militanları Suriye’den çekmeden çözümün bir parçası olamayacağını savundu.Cübeyr ‘Esed siyasi süreç yoluyla gitmeyi kabul ederse bir yere ulaşabiliriz ancak bunu yapacağına dair herhangi bir belirti görmedik. En büyük iki destekçisi Rusya ve İran’ın da Esed’i buna yönlendirdiğine dair bir işaret görmüyoruz. Sürecin başarıya ulaşacağını umuyoruz ama Rusya ve İran’ın konumuna bakarak çok da umutlu olmadığımızı söyleyebilirim’ ifadesini kullandı.
30 Eylül 2015
9 AY ÖNCESİNE DÖNELİM VE SESSİZ SEDASIZ YAPILAN BİR ANTLAŞMAYI HATIRLAYALIM:

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’da konuşlandırılmasını öngören işbirliği anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı.Ankara’da 19 Aralık 2014 tarihinde imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayii ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması’yla askeri eğitim, savunma sanayisi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi için mekanizma kurulacak.Buna göre, kabul eden ülke, anlaşmanın uygulanması amacıyla diğer ülkenin liman, havalimanı, hava sahasını kullanmasına, topraklarında kuvvetlerin konuşlandırılmasına, tesis, kamp, birim, kuruluş ve askeri tesislerinden yararlanmasına müsaade edecek.İki tarafın askeri birim ve kuruluşları arasında işbirliği ve karşılıklı ziyaretler yapılacak. Taraflar arasında heyet değişimi olacak. Ortak manevra ve tatbikatlara katılmak üzere gözlemciler davet edilecek. Taraflar arasındaki askeri manevra ve tatbikatlara katılım sağlanacak. İkili manevra ve askeri eğitimlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili bilgi alışverişinde bulunulacak. Türkiye ve Katar, savunma sanayisi ve terörizmle mücadelede de işbirliği yapacak.
08 HAZİRAN 2015
ŞİMDİ’DE SURİYE’DE TÜRK DIŞ POLİTİKASININ ÇÖKTÜĞÜNÜ SÖYLEYENLERE KISA BİR İKİ HATIRLATMA YAPALIM:
ESAD ÜLKENİN SADECE %18 LİK KISMINDA HAKİM.

İRAN SURİYE’DE 8’İ GENERAL OLMAK ÜZERE 26 ÜST DÜZEY ASKERİ PERSONELİNİ KAYBETTİ. SADECE 9-13 EYLÜL TARİHLERİ ARASINDA İRAN 3 GENERAL VE 2 HİZBULLAH ÜST DÜZEY YÖNETİCİSİNİ SURİYE ÖLDÜRÜLDÜ.

RUSYA’NIN SURİYE’DE HAVA BOMBARDIMANINA BAŞLADIĞI GÜNÜN ERTESİ GÜNÜ SURİYE ORDUSUNUN (YADA RUS ORDUSUNUN)  BAŞLATTIĞI SALDIRIDA 25 TANK VE ZIRHLI ARACI İMHA EDİLDİ.

08 EKİM 2015
BU YOKOLUŞUN ERTESİ GÜNÜ RUSYA BAŞKANI PUTİN NİYE ‘TÜRKİYE’NİN NE İSTEDİĞİNİ ANLAMAMIZ LAZIM’ DEDİ.

PAKİSTAN GENELKURMAY BAŞKANI TÜRKİYE’DE
Pakistan Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif, önceki gün Ankara’da yaşanan terör saldırısını kınayarak, ‘Pakistan da aynı şeyleri yaşamıştı. Bu nedenle Türkiye ile terörizme karşı birlik içinde olacağız’ dedi.(…)Rahil Şerif, Kur’an tilavetinin ardından yaptığı açılış konuşmasında, Ankara’da 97 kişinin yaşamını kaybettiği terör saldırısını kınayarak, Pakistan halkının, Türk halkının üzüntülerini paylaştığını söyledi.
12 EKİM 2015

Kral Selman, Yemen’den sonra Mısır’da da Müslüman Kardeşler politikasını olumlu yönde değiştirdi.Kral Selman geçtiğimiz Şubat ayında tahta çıktı. Abisinin aksine Mısır’daki darbe yönetimine mesafesiyle dikkat çekti.Önceki dönemin aksine Türkiye ve Katar ile dondurulan ilişkileri düzeltti. Kral’ın yeni dış politikasında Suudi sermayesinin rotası da Türkiye’ye çevrildi. İHVAN KONUSUNDA DEVRİM GİBİ KARARLAR
En çok merak edilen konu Suudi Arabistan’ın yeni dış politikasında Müslüman Kardeşlere nasıl tavır alınacağıydı. Kral Selman, İhvan konusunda da devrim gibi kararlar aldı.İlk adım Yemen’de atıldı. Yemen’de Müslüman Kardeşler ekolünden gelen iktidara yönelik darbeye sessiz kalan Suudi yönetimi, Kral Selman’ın tahta çıkmasıyla yanı başındaki İran yapılanmasına sert tepki gösterdi.
SİSİ’YE MESAFEYİ KOYDU
Kral Selman’la birlikte Mısır’daki 3 Temmuz darbesine yönelik Suudi desteği kesildi. Sisi’ye mesafe konuldu. Bu Şubat ayından itibaren böyleydi.Yeni gelişmelere gelince. Suudi Arabistan, Sisi’yle arasına mesafe koymakla birlikte, Mısır ihvanına yönelik politikasını da değiştirme kararı aldı.Suudi Arabistan ile darbeci Sisi arasındaki tansiyonu doruğa çıkaran gelişme ise Kahire’de yaşandı. Mısır’daki darbeciler Suudi Arabistan’ın hem Türkiye’ye hem de İhvan’a yakın olmasından ciddi derecede rahatsızlık duymaya başlayınca bu endişelerini dile getirdi.
SİSİ’DEN KRAL’A MESAJ
Sisi yönetimi, Suudi Arabistan’ın Kahire Büyükelçisi Ahmed El Kattan’a ‘Cumhurbaşkanımız, Türkiye ve Müslüman Kardeşler konusunda gerekli duruşunuzu ortaya koyun’ mesajı iletti. Mısır gazetelerinde Sisi’nin bu mesajının Kral Selman’ı bir hayli öfkelendirdiği yazıldı. Sisi, Suudi Arabistan’ın Türkiye ve İhvan ile ilişkilerini kesmesi için bir adım daha attı. Arap Birliği aracılığıyla halen Mısır’daki yönetimle arası iyi olan Birleşik Arap Emirliklerinden yardım istendi. Sisi yönetimi, B.A.E’ye ‘Suudi Arabistan’la ihvan siyasetini değiştirmeleri konusunda görüşün’ talebini iletti.
21 EKİM 2015
SON KOZLAR OYNANIRKEN HABERLERE BÖLGENİN YENİ OYUN KURUCU AĞABEYİ RUSLARIN SPUTNIK AJANSINDAN, ONLARI GÖZÜYLE BAKALIM

AMERİKAN TANK KATİLİ UÇAKLAR SURİYE VE MUHTEMELEN IRAK’TA YENİ KURULACAK DÜZEN İÇİN (IRAK RUSYA’YI DEVLETİN EN YETKİLİ AĞZINDAN IŞID İLE MÜCADELE İÇİN DAVET ETMİŞTİ)TÜRKİYE’YE GELMİŞTİR BİLE.
21 EKİM 2015

ESAD SON TEŞEKKÜR ZİYARETLERİNE BAŞLAR.
FİNALDEN 1 GÜN ÖNCE : 22 EKİM 2015

VE FİNAL : 23 EKİM 2015.
YER VİYANA. SURİYE’DE İRAN’IN KAZANDIĞINI TÜRKİYE’NİN KAYBETTİĞİNİ SÖYLEYEN ÇEVRELER AŞAĞIDAKİ RESİMDE BİR İRANLI GÖREBİLİYOR MU? YADA AVRUPA ÜLKELERİNİ…

İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ.
Konuyla ilgili eski analizlerimiz için aşağıda ki linke tıklayınız