“Paralı askerimiz olmadınız” meselesinin sağlaması…

ABD’li düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi Türkiye uzmanı Steven Cook, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Beyaz Saray’da 16 Mayıs’ta ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesini Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

“HUZUR İÇİNDE YAT TÜRKİYE”

Cook, Türkiye kamuoyunda Foreign Policy/Dış Politika dergisine 16 Nisan referandumu sonrası yazdığı ‘Huzur İçinde Yat Türkiye‘ başlıklı yazısı ile hatırlanıyor.

İşte Cook’un değerlendirmesi:

“ABD’NİN YPG İLE ÇALIŞMASINDAN TÜRKİYE SORUMLU”

“Herhangi bir siyasi ve askeri yetkili, şüphesiz NATO müttefikiyle çalışmayı tercih ederdi. Türkiye, sonuçta NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülke. Geçmişte Amerika’nın iyi çalıştığı bir ülke. Tabii ki Türk ordusuyla çalışmak tercih edilirdi.

Ama Türk seyircilerinize ve yetkililerinize şunu hatırlatmak isterim, Haziran 2014’e dönersek Başkan Barack Obama, IŞİD’le mücadelede sahada kendine müttefik ararken, Türkiye kendince nedenlerden dolayı, bu savaşa doğrudan müdahil olmanın, çıkarlarına uygun olmadığına karar verdi. Bu nedenle de Amerika, başka müttefik arayışlarına girmek zorunda kaldı. Ve bölgedeki Kürtler gönüllü olunca da, YPG ile Amerikan ordusu arasında işbirliği başladı.

Aslında Amerika’nın YPG’yle çalışma kararını bir şekilde Türkiye vermiş oldu. Çünkü 2014’te Amerika ile hareket etmeye direnç gösterdi. Bu çatışmanın içinde olmak istemediklerini söylediler, Suriye’de rejim değişikliği öngörmeyen bir stratejiye destek vermediler.

Kendi şehirlerinde kan akmasını istemediler ve bu tamamen anlaşılabilir bir şey. Üstelik, önceliklerinin Kürt milliyetçiliğiyle savaşmak olduğu konusunda da gayet açık davrandılar.”

“ÖSO YETERLİ DEĞİL” İMASI

“Son üç yıla baktığımızda Amerikan Merkez Komutanlığı’yla YPG arasında bir güven ortamı oluştuğunu görürsünüz. Suriye’deki Türk ordusunun desteklediği unsurların yetenekleri konusunda daha az bir güven vardı.”

TSK’YI HEDEF ALDI

“Ve Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminden bu yana da, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kapasitesiyle ilgili olarak ortada bazı soru işaretleri var. Bence Amerikan ordusu, YPG’yle çok yol almış olduğunu düşündü ve bilmedikleri, güvenmedikleri bir başka gruba ya da darbe girişimi nedeniyle aksamaya başlayan Türk ordusuna dönmeyi, çıkarlarına uygun bulmadı.” (…)

http://www.timeturk.com/abd-nin-ypg-ile-calismasinin-sorumlusu-turkiye/haber-651108

Yani kısaca paralı askerimiz olmadın onun için böyle oldu demiş. Daha ne desin?

İşte 17 Mayıs tarihli yazımızın son bölümü:

http://www.yenisoz.com.tr/dogu-bati-savasinin-tam-orta-yerinde-makale-22086