Türkiye’yi yanına alanın sırtı yere gelmiyor…

ABD’de, 11 Eylül’ü aydınlatma amacıyla yabancı devletletlere dava açılmasına izin verecek yasa tasarısı askıya alındı.Tasarıyı sunan senatörlerden Graham, yurtdışında da ABD’ye dava açılabileceği yönündeki endişeleri haklı buldu. Graham tasarıyı askıya alma kararırını açıklarken YPG örneği verdi. DAEŞ’e karşı savaşta ABD’nin YPG’ye destek verdiğini hatırlatan Senatör, “YPG, Türkiye’ye karşı terör saldırısı düzenlerse, bundan sorumlu tutulmak istemem” dedi
El Kaide’nin Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’u hedef alması sonucu 3 bin kişinin yaşamını yitirdiği 11 Eylül saldırılarında yer alan teröristlerin, Suudi Arabistan’dan destek aldığı iddia ediliyordu. Kurbanların yakınları, iddiaların soruşturulması için teröristlere maddi destek verdikleri iddia edilen Suudi Arabistanlı yetkililer ve vakıflara yönelik bir dava açmak istese de ABD’nin mevcut yasaları, yabancılara Amerikan mahkemelerinde geniş bir dokunulmazlık sağlıyor.
Ancak hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti’den Kongre üyelerinin desteğiyle hazırlanan yeni bir yasa tasarısı ise, ABD topraklarında düzenlenen bir terör saldırısı sonucu Amerikan vatandaşlarının öldürülmesi durumunda yabancıların yargılanmasına izin verilmesini öngörüyor.
Yasa tasarısı senatörleri ikiye bölerken, Suudi Arabistan’nın tepkisini çekti. Riyad yönetimi, yasanın kabul edilmesi durumundaABD’deki yaklaşık 750 milyar dolarlık varlıklarını, el konmasını engelleme amacıyla nakde çevireceği uyarısında bulundu.
Tasarının Suudi Arabistan’la ilişkileri riske atmasının yanı sıra, diğer ülkelerden karşı adımların gelebileceği düşünülüyor.Diğer ülkelerin de yasalarını değiştirerek ABD’ye dava açmasından endişe ediliyor.(…)
”KANIT BULAMADIK”
ABD Kongresi’nde oluşturulan 11 Eylül soruşturma komitesi, 2002’de açıkladığı raporda, “Üst düzey Suudi yetkililerin bireysel olarak ya da Suudi hükümetinin kurum olarak örgütü (El Kaide) desteklediğine dair kanıt bulamadık” denilmişti. Ancak teröristlere desteğin daha alt düzeyli yetkililer ve hükümete yakın zengin isimlerden geldiği belirtiliyor. (Milliyet)
İşte kısa bir hikaye size. Foto-roman tadında. Yanına Türkiye’yi alanın sırtı yere gelmiyor. Yoksa bu Avrupalı çapulcular niye tam tekmil Türkiye’ye gelsin.