Rusya… İpler kimin elinde?

28 Kasım 2015 tarihli‘Sputnik gece gece aklımıza karpuz kabuğu düşürdü…’başlıklı analizimizi şöyle bitirmiştik. Yukarıdaki linke tıklayarak tekrar hatırlamanızı tavsiye ederiz. Üşenenlere son kısmını hatırlatalım:

Şimdi28 Kasım 2015 tarihli analizimizi07 Ocak 2016 tarihli aşağıda bir başka siteden alıntı yaptığımız analiz haberle birleştirin. Resim ortaya daha net çıktı mı?

Üst düzey komutanların kalp damarları neden tıkanıyor?
25-11-2015:Suriye sınırında düşürülen Rus uçağının kurtarılan pilotu Konstantin Murahtin, Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmediklerini ve Türkiye’nin kendilerini uyarmadığını söyledi.
26-12-2015:Boris Karpichkov adlı eski KGB ajanı, Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinden, Rusya’nın St. Petersburg şehrine giden Rus yolcu uçağının düşmesiyle ilgili olarak, olayın arkasında DAEŞ’in değil,Kremlin’in olduğunu öne sürdü. Karpichkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu trajediye izin vermesinin sebebinin, hem Ukrayna’daki agresif tavrının ardından Rusya’ya sempati kazandırmak hem de DAEŞ’le ‘sözde savaşı’ için destek görmek olduğunu ileri sürdü. Putin’in bunu Esad’a muhalif gruplara saldırmak için kılıf olarak kullandığını iddia etti. Karpichkov’un iddialarına göre planı, GRU (Rus askeri istihbarat teşkilatı) hazırladı ve ‘bir taşla iki kuş vurmak’ istedi; böylece DAEŞ suçlanarak Rusya’nın bölgedeki askeri operasyonlarına onay alınacak ve Ortadoğu’yla silah ticareti desteklenecekti.
27-12-2015:Rusya Hava İndirme Kuvvet Komutanlığı’nın başındaki isim General Aleksander Şuşukin, 51 yaşında kalp krizinde yaşamını yitirdi. 2014 yılında Kırım’ın ilhakında önemli rol oynamış paraşüt birliğinin operasyonlarından sorumlu olan General Şuşukin, aynı sene içerisindeRusya tarihindeki ilk kutuplara paraşütle indirme harekatının da mimarlarından biriydi.
05-01-2016:Kısa adı GRU olan Rus Askeri İstihbarat Teşkilatı’nın Başkanı İgor Sergun, ani bir şekilde hayatını kaybetti.  59 yaşında olan Sergun’un 3 Ocak’ta hayatını kaybettiği bildirildi. GRU başkanının neden öldüğü ise henüz açıklanmadı. İgor Sergun, Putin’e en yakın isimlerden birisi olarak biliniyordu. Esrarengiz şekilde ölen Rus GRU Başkanı Sergun, Kırım işgali Suriye harekatını planlayan isimdi. Türk hava sahasını ihlal ettiği için Rus uçağı düşürüldüğünde, GRU’nun başında Sergun vardı.Arka arkaya iki üst düzey komutanın bu kadar kısa süre içerisinde ‘kalp krizinden’ hayatlarını kaybetmeleri, ister istemez durumu ‘komplo teorilerine’ açık hale getiriyor. Kimilerine göre Kremlin’de bir askeri darbeden çekiniliyor.Üst düzey komutanlara, emir-komuta zincirinin felç olması pahasına göz dağı verildiğine dair söylentiler var. Senaryolar arasında Türkiye sınırında düşürülen Rus uçağı ile ilgili bazı bilgilerin Putin’den ‘saklanmaya çalışıldığı’ için ‘kalp krizlerinin’ yaşandığı iddiası da yer alıyor. Putin’e askeri darbe yapmayı kim, neden planlar, buna bir cevap yok. Tabii, buradaki varsayım komutanların ölümünün ardında Kremlin’in olduğu. Başka bir devletin ya da devlet harici bir aktörün bu işte parmağı olabileceği şimdilik düşünülmüyor.Eğer dendiği gibi Rus ordusunun komuta kademesi ile ilgili Kremlin’in çeşitli sorunları varsa, Putin üst düzey komutanlarından şüphe ediyorsa, bu durum Rusya’nın Ortadoğu’daki yeni pozisyonunu nasıl etkileyecek?
07 Ocak 2016www.iyibilgi.com 
Rus istihbarat servislerinin sitemizi okuduğunu filan ima etmiyoruz, yanlış anlaşılmasın. Ama sitemizin onları ve verdikleri mesajları iyi okuduğuna emin olabilirsiniz…

Konuyla ilgili benzer analizlerimiz için tıklayınız.