Barışa giden yol çok zordur çünkü…

Barışa giden yol çok zordur. Çünkü karşısında engel olmaya her daim hazır en az bir batı ülkesi vardır. İşte bazı örnekler:
1-PAKİSTAN – TALİBAN GÖRÜŞMESİNE ABD FÜZESİ:

HİNDİSTAN – PAKİSTAN GÖRÜŞMESİNE BOMBA:

KUZEY KORE – GÜNEY KORE GÖRÜŞMESİNE TRAFİK KAZASI:

Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un’un ‘en yakın yoldaşı’ olarak tanımlanan İşçi Partisi Sekreteri 73 yaşındaki Kim Yang-gon, trafik kazasında hayatını kaybetti.Kuzey Kore İşçi Partisi sekreteri ve ülkenin Güney Kore ile müzakerelerinden sorumlu birim olan Birleşik Cephe Departmanı Müdürü Kim Yang-gon, dün Sabah yerel saatle 06.15’te geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Kim Yang-gon için bugün düzenlenen cenaze töreninde yakın arkadaşı olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, gözyaşlarına hakim olamadı. Kaza ile ilgili açıklama yapan Güney Kore Sejong Enstitüsü araştırmacısı Cheong Seong-chang, ‘Kim Yang-gon’un ani ölümü Seul ile Pyongyang ilişkilerini olumsuz etkileyecek’ dedi.

Kim Yang-gon, 2011 yılında ölen eski lider Kim Jong-il’in zamanından beri Kuzey-Güney Kore görüşmelerinin Kuzey Kore tarafındaki sorumlusu olarak görev yapıyordu.02.01.2016
ERMENİSTAN – AZERBAYCAN GÖRÜŞMESİNE SUİKAST:

HAVA Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Rail Rzayev (64), dün sabah evinin önünde düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Rzayev, başına sıkılan tek kurşunla öldü. Böylece 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Azerbaycan’da ilk kez üst düzey bir asker hedef alınmış oldu.(…) Rzayev, 1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey tarafından atandı. Haydar ve İlham Aliyev döneminde de göreve devam eden ender komutanlardan biri oldu. (…) General’in adı ilk kez 2001 yılında İran’ın Azerbaycan’ın hava sahasını tacizinden sonra gündeme geldi. Rzayev, ‘İran’ın cevabını vereceğiz’ demiş, daha sonra Türk uçakları Bakü’de gösteri yapmıştı. General son olarak da Rusya’nın ABD’nin füze kalkanını Azerbaycan’ın Gabala üssünde konuşlandırılması önerisi konusunda ‘Gabala Azerbaycan’ındır ve herkes bunun farkında olmalıdır’ demişti.İşte senaryolarErmeni gizli servisi:Karabağ ile ilgili görüşmelerin sıklaştığı günlere denk gelen saldırı, Ermeni gizli servisinin işi olabilir. 1991 yılındaki görüşmeler sırasında da uzlaşmacı Ermenilerden Valeri Krikoryan Hankendi öldürülmüştü.Rus silah mafyası:Rus basını Rzayev’in Rusya’dan alınacak MIG askeri uçaklarının alınmasına karşı olduğunu ve bu ihaleyi Aliyev ile konuşarak iptal ettirdiğini yazdı. Rus basını suikastte, Rus silah mafyasının parmağı olabileceğini yazdı.
1- Suikast, Türkiye’nin girişimleriyle Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini normalleştirme çabalarının zirvede olduğu bir dönemde gerçekleşti. Münih Güvenlik Zirvesi’nde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’la görüşen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Azeri meslektaşını yanına alarak Bakü’ye uçtu ve durumu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e anlattı. Ortada bir prensip anlaşması vardı. Ermeni işgali ve Karabağ sorununda ilk kez bu kadar ileri bir aşamaya gelinmişti. (Hürriyet 11/02/2009)
2- Anlaşma gereğince Ermenistan Karabağ çevresindeki Fuzuli, Akdam, Cebrail, Kubatlı, Zengilan kasabalarını Azerilere geri verecek, buralardan kaçan Azeriler topraklarına dönecek. Yukarı Karabağ’ın statüsünü belirlemek için bölge geçici bir yönetime devredilecek. Statü belirlendikten sonra Kelbecer Kasabası da Azerbaycan’a verilecek. Buna karşılık Azerbaycan, Ermenistan ile kara ve demiryolunu açacak.
3- Ermenistan ile Yukarı Karabağ arasındaki sınır bölgesine uluslararası barış gücü yerleşecek. Bu güçte taraf ve müdahil ülkeler yer almayacak. Yani Türkiye ve Rusya bu güçte asker bulundurmayacak.
4- Bu gelişmeler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretiyle başlayan yakınlaşmanın bir sonucuydu. Yinesuikastin, Gül’ün Moskova ziyareti arefesinde gerçekleştiğini not etmek gerekiyor.
5- Bu gerekçelerle suikasti Ermenistan istihbaratının işlemiş olabileceğine, bu yakınlaşmanın sabote edilmesinin amaçlanmış olabileceğine dikkat çekiliyor.
6- Rus ve Azeri basını, Azerbaycan ile Rusya arasında MIG savaş uçakları alımı konusunda büyük bir pazarlık olduğunu, öldürülen Hava Kuvvetleri Komutanı’nın bu projeye engel olduğuna işaret ediyor. Buradan hareketle suikasti Rus mafyasının işlemiş olabileceği öne sürülüyor.Suikastin Devlet Başkanı Aliyev’in ülke dışında olduğu (Katar) bir günde işlenmesini de eklemek gerekiyor.
7- Azerbaycan ordusunda ulusal çapta bir modernizasyona giden ve bu konuda yüzünü Rusya’dan Amerika’ya çeviren Rzayev dikkat çekiyordu. Özellikle Mart 2008’de Türkiye Hava Kuvvetleri ile yapılan askeri işbirliği çerçevesinde modernizasyona eğilen Rzayev, Amerika ile koşulsuz olarak paylaşmayı öngören bir komutandı.
8- Kafkasya’da Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan’ı içeren, hem enerji hem de güvenlik eksenli bir yapı var.Suikastin, Türkiye’nin Ermenistan’la normalleşmesi çerçevesinde yaşanan süreci ters çevirme adına bir girişim olabileceği öne sürülüyor.
9-Rzayev’in Hazar Denizi’nin hava sahasının kullanımı konusunda İran’a karşı sert çıkışları olmuştuancak bu kriz daha sonra aşılmıştı.
10- Suikastlerin gerekçesi her zaman ilk akla gelenler olmaz. Dolaylı hedeflere de dikkat çekmek gerekir. Buradan,Türkiye-Rusya arasındaki yakınlığın sabote edilmesi de istenmiş olabilir. (…)
(Yenişafak Genel yayın yönetmeni İbrahim Karagül’ün yazısından)
VE TÜRKİYE PKK GÖRÜŞMELERİNE SABOTAJ:
Bu kısmı uzun uzun anlatmaya gerek yok. Sızdırılan Oslo görüşme tutanakları, MİT müsteşarını tutuklama girişimleri, PKK’nın durduk yerde barış sürecini bitirmesi… Türkiye barışına sabotajın anlamını çok iyi bilen PKK yönetiminin yardım istediği ülkeler ABD ve AB.  Bir diğer de yakınlarda Rusya’dan tanksavar istiyordu. Yani barışın düşmanlarını çok iyi biliyor.

Alman medyasına konuşan Bayık şunları söyledi: “Abdullah Öcalan bir anlaşma taslağı hazırladı ve bunu Türkiye hükumetinden kabul etmelerini söyledik. Kabul etmediği taktirde de bize açılmış bir savaş olarak değerlendiriyoruz, bunu asla kabullenemeyiz. Biz Türkiye’yle barış istiyoruz. Barış sürecinde birine ihtiyacımız var. ABD bunu yapabilir. Kobani’de ABD bizim ortağımız onlar da İŞİD’e karşı savaşıyor, bizde. ABD, yakın doğuda bizsiz siyaset yapamaz.” Avrupa için ‘Kuzey koridoru’ Avrupa içindeki PKK varlığının yararlı olacağı iddia eden Cemil Bayık, Kuzey koridorunu işaret ederek, “Eğer Kürtler Suriye bölgesinde daha güçlü olurlarsa Avrupa Rusya’ya olan enerji bağımlılığından kurtulabilir. Enerjinin Akdeniz’e giden yolu Rojova’dan geçiyor. Bu yol eğer garanti altına alınırsa Avrupa rahat bir nefes alır” şeklinde konuştu.

Barışa giden yol çok zordur çünkü karşısında hep, ekonomisi, ideolojisi ve inancı savaşa dayalı bir Batı medeniyeti ve onların sınır, kanun, hukuk ve insanlık tanımaz istihbarat servisleri vardır.
Batı medeniyetinin hüküm sürdüğü bir dünyada barışı arayan insanların niye çile çektiğini Konfüçyus’un bir sözü çok güzel anlatır;
‘Karanlık bir odada siyah bir kedi bulmak  oldukça  zordur, özellikle de odada hiç kedi yoksa’
İlgili eski analizlerimiz: