Yay boyunca kapışmaya devam…

20 Şubat 2016 tarihli ‘Türklerin savaşlarda kullandığı geleneksel hilal taktiğini bilir misin Rusya?’ başlıklı analizimizde harita üzerinde gösterdiğimiz yay boyunca karşılıklı restleşmeler devam ediyor. Yayın ortasındaki tuzağı gören Rusya hızlı bir hareketle kaçarak Suriye’yi terk ediyor. Bir yandan da hilalin ortasına silah indirmeye devam ediyor.

Rusya, Federal Kürdistan’a silah sevkiyatına başladığını açıkladı.
Moskova, sevkiyatın Bağdat yönetiminin bilgisi dahilinde olduğunu ve yollanan silahların ‘son parti olmayacağını’ duyurdu.Rusya’nın Hewler Başkonsolosluğu Ataşesi Artyom Grigoryan, 14 Mart’ta bir Rus askeri kargo uçağı ile gerçekleşen sevkiyatta beş adet ZU-23-2 (Zenit) uçaksavar füze düzeneğinin ve 20 bin havan mermisinin  teslim edildiğini açıkladı.Silahların Federal Kürdistan yönetimi’ne törenle temsil edildiği ve teslimde Rusya’nın Irak Büyükelçisi İlya Morgunov’un da hazır bulunduğu belirtildi. (…)Silahları  getiren Rus askeri kargo uçağının Hewler havaalanına iniş video görüntüleri, Bağdat’taki Rusya büyükelçiliği’nim Facebook sayfasında paylaşıldı.Bu arada yeni parti silahların teslimi konusunun da Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi ile Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani arasında yapılan görüşmede ele alındığı vurgulandı.Rus tarafı, ‘bunun teslim edilen son parti olmayacağını ve IŞİD ile mücadelede kullanılacağını’bildirdi.

Diplomatik ilişkilerinde Rusya ile kriz yaşayan Türkiye, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’yle ortak tatbikat düzenledi. Suriye-Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan krizde, Ukrayna hükümeti Ankara’ya destek vermişti.  Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ilhak etmesinin ardından Moskova ile arasındaki ipler kopma noktasına gelen Ukrayna, Türkiye ile askeri araç ve silah üretimi konusunda şubat ayında bir anlaşma imzalamıştı. İki ülke donanması, deniz tatbikatı için 7 Mart’ta Marmara Denizi’nde, 10 Mart’ta ise Karadeniz’de buluştu. Tatbikata,Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı TCG YAVUZ (F-240) firkateyni ile SH-70 ve AB-212 tipi helikopterler katıldı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ni ise URS Getman Sagaydachniy (F-240) ile URS Balta (U-130) savaş gemileri temsil etti. Tatbikat kapsamında manevra talimleri, denizde akaryakıt ikmali yaklaşma manevraları ile telsiz ve görünür muhabere eğitimleri yapıldı.
Böylece Türkiye, güneyinde oyun oynayan Rusya’nın kendi güneyinde Ukrayna ile tatbikat yaparak cevap veriyor ve işi hilalin en ucuna kadar taşıyacağının mesajını veriyor…