Canavarı kafesine mi tıkalım?

Trump’ın ardı ardına attığı imzalarla Çin’i sıkıştırmaya çalıştığını biliyoruz. İki ülke arasında küresel çekişmenin bu boyutlara ulaşacağını defalarca yazmıştık. Ama Çin’in yaptığı son çağrı çok dikkatimizi çekti. 

Şu canavar meselesine bir açıklık getirelim:

8 Ocak 2018 tarihli “4 Temmuz’da doğmuştu” başlıklı yazımızda Çin ve ABD arasında süregelen savaşı ve Çin’in 18 Ocak’ta uygulamaya koymayı düşündüğü planını yazmıştık:

Bildiğiniz üzere Çin dünyanın en büyük petrol alıcısıdır ama petrolün fiyatı ABD para birimi Dolar ile belirlenmekte ve fiyatların belirlendiği borsalar (Brent, Texas gibi) Batının tahakkümü altında bulunmaktadır. Yukarıda yaptığımız alıntıda bahsettiğimiz “Tianjin” ve “Tietsin” patlamalarında verilen mesajı elinin tersiyle iten Çin “Şangay Uluslararası Enerji Borsası”nı (INE)  açmak üzeredir.

“Şangay Vadeli İşlemler Borsası”nın bir parçası olarak çalışacak olan bu borsada işlem yapacak olanlar işlemlerini Çin para birimi Yuan ile yapacaklar ve bu borsa Şangay serbest ticaret bölgesinde bulunduğu için ilk defa olarak yabancı yatırımcılarda bu emtia borsasında işlem yapabileceklerdir.

Hal böyle olunca tüm dünyaya açık bu borsada kullanılan tek para birimi olan Yuan dünyada dolaşıma girecektir. Yuan’ın dolaşıma girmesi ve dünyanın en büyük petrol alıcısının Yuan üzerinden petrol/enerji fiyatlaması yapması petro-dolar denklemi üzerinden imparatorluğunu devam ettiren ABD’ye karşı büyük bir darbe olacaktır. Bu durum, bir süre önce IMF’nin rezerv para birimi sepetine (SDR) giren Yuan/Çin için ikinci büyük zafer olacaktır.

2_3

Böylece Çin çok fazla uğraş vermeden kendi para biriminin hızla dünyada tanınmasını ve yayılmasın sağlayacaktır ki bu ABD Dolarının ve imparatorluğun çöküşü demektir.

http://www.yenisoz.com.tr

Ve bugün bültenlere düşen haber:

Ama asıl konumuz bu değil. 18 Ocak’ta açılacak “Şangay Uluslararası Enerji Borsası”na (INE) atıfta bulunarak bir canavardan bahsetmiştik:

Enteresan bir not olarak şunu da ekleyelim. 18 Ocak 2008 tarihinde gösterime giren ve şeytanilerin dahi çocuğu J.J. Abrams’ın yapımcısı olduğu “Cloverfield”(Canavar) filminde ABD görünmez yaratıkların saldırısı altındadır. Filmin afişine, mesajına ve ABD’de gösterime girdiği tarihe dikkatinizi çekeriz.

5

“18 Ocak 08”

http://www.yenisoz.com.tr

Yani bizim iki ay önce gördüğümüz canavarı Çin’de görmüş ve uyarıyor.

Çin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyelerine bugün çağrı yaparak, ABD’nin örgütü “tahrip etmesine” engel olmalarını ve Çin’in fikri mülkiyet hırsızlığı yaptığı iddiaları üzerine ABD’nin getirdiği gümrük vergilerine karşı çıkmalarını istedi.
Çin’in WTO temsilcisi Zhang Xiangchen, Cenevre’de bugün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın 60 milyar dolar değerindeki Çin malına, 1974 tarihli ticaret yasasının Section 301 adlı maddesini kullanarak gümrük vergisi koyma planının, DTÖ kurallarını ihlal ettiğini söyledi.
Zhang, “ABD, dünyaya verdiği taahhüdü böyle kabaca ihlal ederek çok kötü bir örnek oluyor. DTÖ üyeleri Section 301 soruşturmalarının yeniden canlandırılmasını engellemek için birlikte hareket etmeli ve canavarı yeniden DTÖ kurallarının kafesine hapsetmelidir” dedi.
Zhang, Çin’in haklarını ve çıkarlarını korumak için DTÖ kurallarını ve “başka gerekli yolları” kullanarak tepki göstereceğini belirterek, “Tek yanlılık temelde DTÖ ile bağdaşmaz; tıpkı su ve ateş gibi.  Açık denizde bir tekne alabora olursa hiç kimse boğulmaktan kurtulamaz. Birisinin tekneyi tahrip etmesini oturup seyretmemeliyiz.  DTÖ kuşatma altındadır ve hepimiz omuz omuza vererek onu savunmalıyız” diye konuştu.
Aslında Canavar filminin afişinde görünenden çok sembol bulunmaktadır. Mesela yaklaşık olarak 11 Eylül 2001 saldırılarında yıkılan ikiz kulelerin olduğu yerden çıkan çift duman muhtemelen bu saldırıları sembolize etmektedir ve Canavar New York Manhattan’a yani ABD’nin ve dünyanın finansal kalbine buradan girmiştir. 
Peki şu bahsi geçen ve Çin’in canavardan koruyalım dediği ve ABD’nin yıllarca üye olmasına ayak dirediği Çin “Dünya Ticaret Örgütüne” (DTÖ) ne zaman kabul edilmişti?
11 Eylül’den birkaç ay sonra mı dediniz?
Öyle dediyseniz haklısınız. 15 yıl devam eden görüşmelerden sonra Çin’in DTÖ’ ye üyeliği Kasım 2001’de onaylanmış ve Aralık 2001’de, Çin resmen  üye olmuştur. Ve şimdi Çin bu DTÖ’yü “Canavardan” koruması için dünyaya çağrıda bulunarak “kuşatmayı kırmaktan” “canavarı kafese koymaktan” dem vurmaktadır. 
Hepsi iyi de “kim bu canavar” derseniz o da sizin bakış açınıza kalmış.
Herkes karşısındaki rakibini canavar görür.
Kimi ABD’yi, kimi Çin’i kimi Küreselci şeytanları.
Son bir not:
23 Mart 2018 tarihi itibariyle “Pasifik Savaşı” filmi “En Büyük Savaş” üst başlığıyla gösterime girmiştir…