Exxon yapar – Suud bakar (mı)…

ExxonMobil CEO’su Darren Woods, ABD’nin süper güçlerinden biri olan Exxon’un “Amerikan enerji devriminden” yararlanmak için 2013-2022 yılları arasındaki on yıllık süreçte ABD’nin Meksika Körfezi’nde üretim kapasitesini artırmak için toplam 20 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Böylece şirket, binlerce yeni iş imkanı da yaramış olacak.

Exxon’un Teksas ve Louisiana kıyıları boyunca körfezdeki faaliyetlerini genişletme programı toplam 11 adet kimyasal, arıtma, yağlama ve LNG projelerinden oluşuyor. Woods, “ABD önde gelen petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri. Daha düşük maliyet ve bol hammadde avantajından faydalanarak ABD’nin yeni enerji kaynaklarından yeni ürünler üretip sunmak istiyoruz” diye belirtiyor.

http://www.paraanaliz.com/2017/ekonomi/exxondan-20-milyar-dolarlik-hamle-8134/

Petrolcüler çok hızlı maşallah. 

Bu hızla Suudi Arabistan’ı geçerler.  Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan onları geçmişti hatırlarsanız.

Exxon’un 20 milyar Dolarlık yatırımının bültenlere düştüğü gün bir başka haberde gündeme oturdu:

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansında yaptığı konuşmada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile örgüt üyesi olmayan ülkelerin bu yılın başından itibaren üretim seviyelerini düşürme konusundaki anlaşmayı değerlendirdi.

“SUİSTİMAL ETTİLER”

Geçmişte yapılan benzer anlaşmalarda Suudi Arabistan’ın petrol üretiminde en çok kesinti yapan ülke olduğunu hatırlatan Al-Falih, bunun diğer üretici ülkeler tarafından suistimal edildiğini, söz konusu durumun tekrar gerçekleşmeyeceğini vurguladı. Ocak ayı başında uygulanmaya başlanan anlaşma kapsamında toplam üretimini günlük ortalama 1,2 milyon varil düşüren OPEC içinde en büyük kesintinin Suudi Arabistan tarafından yapıldığına dikkati çeken Al-Falih, sözlerine şöyle devam etti:

“SUUDİ ARABİSTAN BU YÜKÜ ARTIK TAŞIMAYACAK”

“Petrol üretimimizi, maksimum kapasitemiz olan günlük ortalama 12,5 milyon varilden 10 milyon varilin altına indirdik ancak Suudi Arabistan, diğer petrol üretici ülkelerin yükünü taşımayacak ve onlar tarafından kullanılmaya izin vermeyecek. Suudi Arabistan yaklaşık 80 yıldır petrol endüstrisinde. Uzun yıllar boyunca da petrol ve doğalgaz sektöründe liderlik yapmaya devam edeceğiz.” Şu anda etkili olan anlaşmanın başarılı şekilde yürüdüğünü ve küresel piyasadaki arz fazlasını kademeli olarak aşağı çektiğini belirten Al-Falih, piyasada tekrar arz-talep dengesinin oluşabilmesi için dünya genelindeki ham petrol stoklarının daha da aşağı düşmesi gerektiğinin altını çizdi. Al-Falih, haziran ayı sonunda sona erecek anlaşmanın, petrol piyasasının durumu değerlendirildikten sonra OPEC üyesi ve örgüt dışındaki ülkeler tarafından tekrar ele alınacağı bilgisini paylaştı. Suudi petrol şirketi Aramco’nun da yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Al-Falih, firmanın gelecek sene ilk halka arzıyla (IPO) ilgili gelişmeleri de değerlendirdi. Al-Falih, Aramco’nun IPO hazırlıklarının başarılı şekilde devam ettiğini, IPO’nun küresel sermaye piyasalarına ve finansal kaynaklara olumlu etkisinin olacağını dile getirdi.

http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2275520-suudi-arabistan-artik-bu-yuku-biz-tasimayiz

Yani Suudi Arabistan acaba ABD’ye birşey demeye mi çalışıyor.

Malum geçtiğimiz günlerde Suudi Kralı Endonezya’ya gitmişti. Hem de bir sürü bavulla. Hani maddi durumunun iyi olduğunu bilmesek bavul ticareti yapıyor diyeceğiz.  Yanında 450 ton iç çamaşırı taşıdığını sanmıyoruz.

Neyse kimin nereye, hangi elektronik sistemlere girmeden ne götürdüğünün dedikodusunu yapmayalım. Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış gibi olmasın. Ama ton ölçü birimi ülkeler arası altın ticaretinde son dönemde çok rastladığımız bir ağırlık ölçü birimi diyerek konuyu kapatalım. 

Konumuza dönersek, petrol arzı artınca bazı petrol bölgeleri yanacak demektir.

Nitekim yanıyor da…