Adama gereksiz yere kredi vermeyin…

adamin-hakkini-yemeyin-karari-90-larda-verilmisti

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın danışmanı, Kürt bağımsızlığının imkansız olmadığını söyledi.

Donald Trump’ın Ortadoğu ilişkilerinden sorumlu danışmanı Sam Yono, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin  IŞİD ile mücadeledeki çabalarından övgüyle bahsetti ve Kürt bağımsızlığının imkansız olmadığını söyledi. Kurdistan24 yayın organına açıklamalarda bulunan Sam Yono, ABD’nin bölgede üstlendiği rolden bahsederken özellikle Irak ve Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinde yoğunlaştı.

“TRUMP, BAĞIMSIZLIĞA KARŞI DURMAZ”

Danışman Yono, Barzani ve yönetimine büyük saygı duyduklarını belirterek yeni başkan Trump’un Kürtlerin Irak’tan bağımsızlığına karşı durmayacağını ifade etti. Yono “Kürdistan Bölgesel hükümetinden en kısa zamanda bir çalışma taslağı bekliyoruz. Bu sayede meseleyi gözden geçirebilir, tartışabilir ve neticede doğru karara varmış olabiliriz” dedi. Ortadoğu mevzu bahis olduğunda Kürt Bölgesel Yönetimi’nin her zaman planlar dahilinde tutulduğunu belirten Yono, Bölgesel Yönetim’in bağımsızlığı için “hiçbir şey imkansız değil” ifadesini kullandı.


Hatırlatalım:

Birinci Körfez Savaşı… Amerikan kuvvetleri karargâhı olarak kullanılan otelin bir odasında çok iyi Türkçe konuşan subayı dinliyorum.
Subay duvarda asılı olan haritada avucunu gezdirerek dehşet içinde dinlediğim açıklamalar ediyor:
“Savaş bitecek.
Amerikan kuvvetleri çekilecek.
Bıraktığı silahlar Kuzey Irak’taki Kürtlerin eline geçecek.
Kürtler Türkiye’den toprak isteyecek.
Ya vermeyeceksiniz ve savaşacaksınız ya da toprak vereceksiniz.”

Yani 90’ların planını 2017 yılında ABD başkanı olacak Trump’a mal etmenin anlamı yok. O sadece geçmişte planlananı yapıyor.

Detayları 4 Mayıs 2016 tarihli analizimizde bulabilirsiniz:

screenshot_8