‘Çin tatile girince Batılı finansal tetikçiler meydanı boş buldu’ dememiş miydik?

5. Ekim 2016 tarihli ‘Çin tatile girince Batılı finansal tetikçiler meydanı boş buldu’ başlıklı analizimizden bir bölüm:

Çin bütün hafta ulusal günü dolayısıyla kapalı olunca bir anda Batının, eskilerin tabiriyle, kanı bitleniverdi. Çöküşten önce son bir altın vuruş derdine düştüler. Büyüklere masallar eş zamanlı olarak ardı ardına geliyor.

Merkez bankalarının olağanüstü teşik tedbirlerinden geri çekilmek için yol haritalarını hazırlamaya başlıyorolabileceğineilişkin yeni gelişmeler, tahvillere, para birimlerine ve hisse senetlerine darbe vurarak, finans piyasalarında dalgalanma yarattı.
Bloomberg News’ta Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB), parasal genişlemeyi sonlandırma yolunda, muhtemelen varlık alımlarını azaltacağına ilişkin çıkan haberin ardından, Güney Amerika’dan Avrupa’ya, tahviller sert düşerken, euro günün düşük seviyelerinden yükseldi ve hisse senetleri yeniden baskı altına girdi. Ancak aynı haberde, isimlerini vermeyen yetkililer, öte yandan, parasal genişleme programının mevcut hızı olan aylık 80 milyar euroluk (90 milyar dolar) alımlarla devam etme durumunu göz ardı etmediler. (…)
Bozacının şahidi şıracıdır misali haberi veren finansal tetikçilerin manipülasyon kanalı Bloomberg. Kullanılan kelimeye bir bakın;’başlıyor olabileceğine’.
(…)Bu hafta birilerinin vurgun haftası. Aman dikkat, onlar vurgun yaparken zıpkını yiyen siz olmayın. Büyük ağabey ortada yokken çocuklar şeker kavanozuna dalıp gönüllerince şeker yiyecekler. Cuma akşamına kadar…

Ve analizimizin 2 gün sonra gelen sağlaması. Bloomberg denen tetikçi aracığıyla yaydıkları yalanları yatsıyı bile bulmadı:

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, Market News’ta çıkan bir habere göre, parasal genişlemenin (QE) azaltılmasının (tapering) tartışılmadığını söyledi. Constancio, Market News’a verdiği mülakatta, AMB Yönetim Konseyi’nde parasal genişlemenin zaman çizelgesi hakkında bir müzakere olmadığını söyledi. Constancio, ‘QE, enflasyonun gerçekten hedefimize giden yolda olduğu konusunda tatmin olana dek, en azoından gelecek yılın Mart ayına kadar devam edecek’ dedi. Constancio, Mart ayının tam olarak son tarih olmadığını, bunu henüz Yönetim Konseyi’nde tartışmadıklarını belirtti.

Hoş, tapering yapsalardı ne olacaktı sanki. İflas etmiş bir kişinin kumarhane sahibinden oyuna devam etmek için daha çok borç alması ne kadar kredibilitesini yükseltirse bunların durumu da öyle işte…