Suudi Arabistan’la ilgili iddialar niye hep İngiltere’den yayılır?

2014 yılından bu yana IŞİD tarafından kontrol edilen El Şirkat kentinde ölü ele geçirilen bir teröristin cep telefonundan çıkan görüntüler, Irak halkının düştüğü durumun vahametini gözler önüne serdi. Irak Devleti’nin kontrolündeki milis güçlerin ele geçirdiği görüntülerde, Suudi Arabistan’da kurulduğu iddia edilen bir esir pazarında açık arttırmaya sunulmuş Yezidi kökenli bir kadının görüntüsü göze çarpıyor.
Sun Gazetesi’ne konuşan bir İngiliz Parlemento sözcüsü,’Fotoğrafta, Yezidi olduğuna inandığımız ve savaşçılar için cinsel sömürü malzemesi haline gelmiş bir kadın, Suudi Arabistan’daki bir otelde düzenlenen açık arttırmada görülüyor… Lokasyon bilgisi ele geçen cep telefonundan elde edildi…’ dedi.
Gazetenin haberine göre, bu IŞİD üyesi teröristlerin Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiği buna benzer ilk açık arttırma değil. Daha önce de 18 yaşında Yezidi kökenli bir Iraklı olan Jinan, IŞİD tarafından Irak’ın kuzeyindeki köyünden kaçırılmış ve ardından götürüldüğü Musul’da benzer muamelelere maruz kalmıştı. Jinan, kaçırılan ve köle pazarlarında satılan kadınlar arasında Iraklı, Suriyeli, Suudi ve hatta batılı kadınların da olduğunu söylemişti.BM verilerine göre Ekim 2015 itibariyle IŞİD’in elinde yaklaşık 3500 kadın esir bulunmaktadır.
Aydınlık’ta yayınlanan İngiltere kaynaklı bu haberi analiz edebilmek için eski analizlerimize başvuralım: