Anlayana uygulamalı vahşi kapitalizm dersi…

Malumunuz ABD bir süredir büyük yabancı firmalarla savaş halinde. Alman Volkswagen firması ile başlayan ceza kesme operasyonları, Deutsche Bank’la devam ederken bir yandan da Samsung’un son çıkardığı cep telefonu Galaxy 7 modelinin basit bir pil olayını global bir probleme çevirdiler ve uçaklarda bu modeli yasaklatarak ABD Apple markasının en önemli rakibini yavaşlatmaya çalışıyorlar. Yani Google ile arama motorları dünyasını, Microsoft ile software ve bilgisayar işletim sistemi dünyasını domine eden ABD, şimdi de otomotiv ve hardware dünyasını tamamen Apple ile domine etme peşinde. Volkswagen’e kesilen cezanın bir sebebini de aşağıdaki haber açıklıyor sanki:

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre iki yıldır sürücüsüz elektrikli otomobil teknolojileri üzerine çalışan Apple, Formula 1’de de yarışan İngiliz McLaren şirketini satın almak için görüşmelere başladı.McLaren’in otomotive mühendisliğinden, araç içi bilgisayar sistemlerine, karbon fiber ve alüminyum teknolojilerine kadar birçok farklı alanda uzmanlığı sahip.

Otomotiv sektörü uzmanları arasında Apple’ın McLaren Teknoloji Grubunu satın alması halinde şirketin son iki yıldır büyük gizlilikle yürüttüğüelektrikli araç projesini de hızlandırabileceği düşünülüyor.

Apple 2014 yılında Beats Electronics şirketini de yaklaşık 3 milyar dolara satın almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Ama bu ABD. Bir taşla tek kuş vurmaz. Ne demiş haber? Elektrikli araç. Yani Alman dizel arabaları gibi (Volkswagen) dünyayı kirletmeyecek mesajını vermiş adeta. Hem Arap petrolüne bağımlılık derdi de yok artık. Global ısınma söylemleri boşuna mı şişirilip/ısıtılıp duruyor yıllardır.  Bir operasyonla bu kadar kuş vurabilmek hüner doğrusu.
Daha ne anlatabilirdi ki bir haber?
Anlayana, toplumların alışkanlıkları zaman içinde ilmek ilmek örülerek nasıl değiştirilir, dünya ticareti nasıl domine edilir dersinin global ölçekli vahşi kapitalist pratiği…
Bu arada şu konuyu da hatırlatalım. Birileri size 5-10 sene önce Arap petrolleri bir süre sonra tükenecek derken siz petrolün biteceğini sanıyordunuz muhtemelen.
Oysa onlar yakılacak/yıkılacak Arap ülkelerini ve El Kaide/IŞID bahanesi/aracılığı ile yakılacak petrol kuyularını kastediyorlardı. Yoksa önümüzdeki asırlarda bile yetecek  petrol olduğunu söyleyen uzmanlar vardı ama seslerini duyuramıyorlardı.
Onun için şimdi de haberde ne yazdığına değilde ne anlatmaya çalıştığına daha dikkatli bakarsanız, yanılmazsınız.
Bir de Türkiye kendi araba markasını yapmasın diye çırpınan Baronlara;