Guardian BBC’den daha becerikli çıktı. İngiliz’i atlamayın…

Hatırlarsınız dün BBC etrafa mail göndererek bir nevi darbe lehinde konuşacak hain arıyordu.

İngiliz Guardian gazetesi BBC’den çok daha becerikli çıktı. O değil bulup konuşmak, bir de yazı yazdırmış.

‘HALK TEKBİR GETİREREK ASKERİ LİNÇ ETTİ’
İngiliz basınının Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin çarpık yayını sürerken, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da The Guardian’da yayımlanan yazısında halkın tekbir getirerek askerleri linç ettiğini öne sürdü.
Dündar, İngiliz gazetesinde yayımlanan’Bu Türkiye tarihin en büyük cadı avı’başlıklı yazıda, hükümetin darbe girişimi sonrasında basını baskı altına aldığını öne sürdü. Kapatılan internet sitelerinin, radyoların ve polisin baskın yaptığı gazetelerin FETÖ ile bağlantısına değinmeyen Dündar, operasyonların muhalif sesleri kıstığını iddia etti.
Darbe gişirminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi halkın camilerden yapılan çağrıyla sokağa çıktığını aktaran Dündar, halkın darbeye direnişini ise sosyal medyada yayılan ve çoğunun yalan olduğu ortaya çıkan iddialara dayanan bir tasvire indirgemeyi seçti.
Batı’da mevcut korkulara ve önyargılara hitap etmeyi bildiğini gösteren Dündar, tankları durduran vatandaşlardan söz etmezken,”Kalabalıklar askerleri linç ederken Allahü Ekber diye bağırıyordu. Türk bayraklarının yanı sıra yeşil İslam bayraklarını da taşıyarak ‘İdam isteriz’ diye haykırdılar.” ifadelerini kullandı.
‘AVRUPA TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAKTAN VAZGEÇSİN’
Türkiye’de işkencenin de yeniden başladığını iddia eden Dündar, Avrupa’nın da Türkiye ile işbirliği yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini ima etti.

İngiliz Daily Mail gazetesi, Türkiye’de geçen hafta 246 kişinin şehit edildiği darbe girişimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve ailesine hakaret için fırsat bildi. Gazetede 18 Temmuz’da yayımlanan bir köşe yazısında Cumhurbaşkanlığı Kompleksi ile Erdoğan ve ailesi hakkında asılsız iddialara yer verildi. Erdoğan için ‘tiran’ ibaresini kullanan gazete, Cumhurbaşkanı’nın 2014 yılında yüzde 52 oy oranıyla ilk turda bu makama seçilmesini görmezden geldi.

‘HIRİSTİYANLAR TEHLİKEDE’ İDDİASI
Öte yandanDaily Express gazetesi, darbe gecesi Trabzon’da ve Malatya’da kiliselere saldırıldığını öne sürdü.

Gazete, saldırganların Müslüman halk tarafından püskürtüldüğünü belirtse ve ‘Müslüman halk kiliseleri korudu’ başlığını kullansa da, haber metninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar döneminde Proteston kiliselerinin pek çok defa saldırıya uğradığını veya tehdit edildiğini iddia etti.

Türkiye’de ‘İslamcı köktenciliğin’ yükseldiğini savunan gazete, bunun ülkedeki Hıristiyanları baskı altına aldığı ve tehlikeye soktuğunu öne sürdü.İngiliz basını daha önce de hükümetin darbe sonrası aldığı önlemlerin Alevi vatandaşları da hedef alacağını öne sürerek, FETÖ’nün darbe girişimini bir mezhep çatışması bağlamına yerleştirmeyi denemişti.
Bu saldırıda İngiliz ve İsrail beynini unutup sadece ABD ile uğraşmak yersizdir. Bu saldırıda AB’den ayrılarak ABD’ye yaklaşan İngiltere’nin payı çok daha detaylı olarak araştırılmalıdır.