Türkiye’den AB’ye posta, Rusya’dan davet, Almanya’dan tehdit, Pakistan’dan ihale, Fransa’dan itiraf…

Türkiye’nin, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’nin İncirlik’i ziyaret etmesine izin vermemesi Alman siyasetinde sert tepkiye yol açtı. Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Federal Meclis dış ve güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn, Ankara’nın tavrını eleştirerek, ‘Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiği bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır’ dedi.Türkiye’nin tavrını ‘hesaplanmış provokasyon’olarak tanımlayan Hahn, bunun Almanya’nın güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. CSU sözcüsü Hahn, ‘Tornado keşif uçaklarını konuşlandırabilmek için Ürdün’deki Amman hava üssü olmak üzere alternatif yer arayışına girmeliyiz’ ifadelerini kullandı.
‘KARŞILIK VERİLMELİ’
Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da ‘Mitteldeutsche Zeitung’ gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye’ye tepki gösterdi. Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) mensubu Jung, ‘Türkiye’ye tarafımızca uygun bir karşılık verilmelidir’ dedi.
Bild gazetesine konuşan Yeşiller Partisi’nin savunma politikaları uzmanı Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik’te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Pakistan Savunma Üretim Bakanlığının açtığı denizaltı modernizasyon ihalesini, denizaltıyı yapan Fransız firmaya karşı kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Türkiye böylece, ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatı yapacak.Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan Agosta 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu amacıyla yapılan uluslararası ihalede, bu denizaltıları tasarlayıp üreten Fransız firmaya karşı yarışan STM, ihaleyi kazandı.Biri kesin, opsiyonlu 3 denizaltının modernizasyonunu ilgilendiren anlaşma, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile STM arasında, Türkiye’nin Pakistan Büyükelçiliği ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinin müşahitliğinde Pakistan’ın Rawalpindi şehrinde imzalandı.
Pakistan için 2. proje
Pakistan ile daha önce Denizde İkmal Tankeri Projesi imzalayan ve askeri gemi bazında tek kalemde en büyük ihracatı gerçekleştiren STM, denizaltı modernizasyonuyla bu ülkedeki projelerinin sayısını 2’ye çıkaracak.Pakistan Deniz Kuvvetleri için büyük önem taşıyan Denizde İkmal Tankeri, 2 ay sonra Pakistan’ın bağımsızlık gününde törenle denize indirilecek.
KAYNAK AA

Fransa İç İstihbarat Birimi (DGSI) Genel Müdürü Patrick Calvar, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.Fransa’nın önde gelen gazetelerinden l’Express’te yer alan habere göre ülkede farklı aşırı hareketlerin ‘çatışması’ için güçlü bir risk ortamı olduğunu ifade eden Calvar, toplumsal çatışmaları alevlendirecek büyük olaylar yaşanmasından endişe duyduğunu anlattı.
‘TÜM KAYNAKLARIMIZI İSLAMCI RİSKLERE HARCADIK’
‘İslamcı risklere’ aşırı derece odaklandıklarına dikkat çeken Patrick Calvar, tüm kaynaklarını bu yönde kullandıklarını ve aşırı gruplar için yeterli istihbarat bulunmadığını da itiraf etti.
İşler gittikçe ilginçleşiyor. Önümüzdeki günler büyük olaylara gebe gözüküyor…