Onlarda haklı! Her şeyin bir öncelik sıralaması var…

Fransa’nın kuzeyindeki Calais’te valilik, kentteki sığınmacılara İngiltere’den insani yardım getiren yaklaşık 250 araçlık insani yardım konvoyunu ‘kamu düzenini bozacağı’ gerekçesiyle durdurdu.
Onlarda haklı. Endişeleri ‘kamu düzeniymiş’. Malum Fransa ve Paris dünyanın en düzenli ve kamu otoritesi hakim olan şehirleri bu sıralar.
Bizim gibi değiller. Medeniyet işte ne desek az…

Calais Valisi Fabienne Buccio, France 24 kanalına yaptığı açıklamada, ‘yerel yetkililerin, konvoyun kentte girişi sırasında halkı bir şekilde kamu güvenliğinin bozulacağı endişesini taşıdığını’ bildirdi.Buccio, 17 Ekim’de yine İngiltere’den gelen yardım konvoyunun kentte girişi sırasında sığınmacılar ve güvenlik güçleri arasında çıkan arbedenin, asayiş ile ilgili endişeleri için önemli gerekçe olduğunu ifade etti. Fransız vali, EURO 2016 turnuvası yüzünden polislerin Lille ve Lens kentlerine kaydırılması yüzünden Calais’te güvenliği sağlayacak yeterli sayıda polis olmadığını bildirdi. Yardım konvoyunun, İngiltere’nin Dover liman kentinde alıkonduğu bildirildi.
Bir futbol turnuvasında alkol alıp etrafa saldıran hayvan sürüsünü için başka ülkeden takviye polis getiren batı medeniyeti açlık ve sefalet içinde yaşamak zorunda kalan mültecilere yardım için gelen konvoyu ikinci plana atabilir. Sonuçta alkol alıp sapıtarak holiganlık yapma hürriyeti kısıtlanamaz ama aç mültecilerin açlıktan ölmemem hakkı askıya alınabilir.
İşte Batı ‘medeniyeti’ dediğin budur. Hani bazı dangalakların erişmeye çalıştığı muasır medeniyetler seviyesi…
Bunların medeniyet seviyesini gökyüzündeki yıldızlarda arayanlar, kendilerini dipsiz bir kuyuya atarlarsa bu medeniyete ulaşma şansları yüzde yüz artacaktır.
Yoksa o seviyeye inmek mi desek…