Bu haberi ‘Libya işgale hazır’ olarak okuyun…

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden William Spindler, Akdeniz’de çarşamba gününden bu yana 700 sığınmacının ölmüş olabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.
Afrika’dan Avrupa’ya kaçışta en sık kullanılan güzergahlardan olan Libya ile İtalya arasındaki Sicilya Kanalı’ndahafta başından bu yana artan göçmen akışında çok sayıda sığınmacı denizden kurtarılmasına karşın kayıp olanların ölmüş olabileceği belirtiliyor.
AA muhabirine konuşan BMMYK sözcülerinden Spindler, çarşamba günü batan teknede en az 100, perşembe günü yaşanan hadisede de 550 kişinin kayıp olduğu bilgisini verirken, cuma günü de 45 kişinin cesedinin İtalyan donanması tarafından denizden çıkarıldığını hatırlattı.
Spindler, “Çarşamba gününden itibaren 3 ayrı botta en az 700 kişinin öldüğünden endişe ediyoruz.” dedi.
İtalyan basınına yansıyan son haberlerde,İtalyan güvenlik güçleri ve bölgede uluslararası misyon kapsamında bulunan deniz ekiplerinin yaptığı kurtarma operasyonlarında hafta başından bu yana 13 bin kişinin denizden kurtarıldığı,65 kişinin cesedinin çıkarıldığı ve yüzlerce kişinin de kayıp olduğu ifade edildi.
Denizden kurtarılarak İtalya’nın büyük limanlarına getirilen sığınmacıların yetkililere verdiği bilgiler de denizde yüzlerce kişinin kayıp olduğuna işaret etti.
İtalya Başbakanı Matteo Renzide Avvenire gazetesine verdiği demeçte,düzensiz göç konusunda Avrupa’nın Afrika’ya yönelik strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
2015 yılının Kasım ayından bir haber;

Wall Street Journal’ın Libyalı istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberde, IŞİD’in Sirte’deki varlığını 200’den 5.000 militana çıkardığı ve kentte ‘petrol gelirlerini düzenleyip terör saldırıları planlayabileceği’ bir üs kurduğu belirtildi.Sirte’deki IŞİD militanları arasında ‘yöneticilerin’ ve ‘finansçıların’ da olduğu belirtilen haberde, kentin İtalya’ya yakınlığına da dikkat çekildi.’ROMA’YA UÇMAK İSTİYORLAR’Gazeteye konuşan Libyalı istihbarat yetkililerinden biri, ”Niyetleri açık. Buradan Roma’ya uçmak istiyorlar” dedi.
Habere ara verip soralım. Libya haricinde Roma’ya uçulabilen başka nokta yok mudur yeryüzünde. Yoksa IŞID mensuplarının kanatları var da biz mi bilmiyoruz? Tam bir güler misin ağlar mısın durumu. Habere devam edelim:

‘MİLİTANLARI SURİYE YERİNE LİBYA’YE DAVET EDİYORLAR’Bununla birlikte Libyalı askeri yetkililer de ülkedeki IŞİD militanlarının yeni savaşçılar toplamak için girişimde bulunduğunu ve onları Suriye yerine Libya’ya davet ettiklerini söyledi.
Suriye’yi bitirdik. Sırada ki Müslüman ülke gelsin demenin başka türlüsü.’PETROL KAYNAKLARINI ELE GEÇİRMELERİ AN MESELESİ’Gazeteye bilgi veren diğer bir Libyalı yetkili de, IŞİD militanların Sirte yakınlarındaki petrol kaynaklarını ele geçirmesinin ‘an meselesi’ olduğunu ifade etti.’SURİYE’DEN KOVULMALARI HÂLİNDE KULLANABİLECEKLERİ BİR ÜS OLARAK GÖRÜYORLAR’New York Times gazetesi ise, IŞİD’in Libya’nın Akdeniz kıyısındaki 150 kilometrelik bir alanı kontrol ettiğini yazdı. Gazeteye konuşan istihbarat kaynakları da IŞİD’in Sirte’yi, Suriye ve Irak’tan kovulmaları hâlinde kullanabilecekleri bir üs olarak gördüğünü söyledi.Gazetenin haberinde ayrıca Libya’da IŞİD’le mücadelenin kolay olmayacağı, zira ülkede eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana ‘işlevsel’ bir hükümet kurulamadığını ve komşu ülkelerin de askeri bir müdahale gerçekleştiremeyecek kadar ‘zayıf’ olduğu ifade edildi.
Dolayısıyla bombalarla ve uçaklarla katliam yapabilme kapasitesi ve kültürü olan, isminin başı ‘İ’ harfi ile başlayan, vakti zamanında kendisinin sömürgesi olan bir Avrupa gücünün acil soykırımına ihtiyaç duyulmaktadır. İlgililere duyurulur olarak bu haberi okuyabiliriz.
Bu haberden sonra bir de 4 Şubat tarihli analizimizden bir parça hatırlatalım:

Kaddafi’nin Altınları, Tamer Korkmaz
(…) İtalyan basınına konuşan Hammad Mufti Ali adlı bir isyancı… Kaddafi”nin ölüme giderken, kendileriyle pazarlık yaptığı ileri sürüyor. Kaddafi, Ulusal Geçiş Konseyi”ne bağlı askerlere, hayatını bağışlamaları karşılığında ‘Para ve Altın’ teklif etmiş!
* * *
Los Angeles Times”ın haberine göre…Sadece Amerikan bankalarında, Kaddafi”ye ait 37 milyar dolar vardı. Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya”da ise toplam 30 milyar dolarlık hesaplara sahipti.Kaddafi”nin, nakit paraları ve altın rezervinin 200 milyar doları bulduğundan bahsediliyor.
* * *
Arap Baharı başlamadan önce… Batılı liderler Libya diktatörü Muammer Kaddafi ile ‘enseye tokat’ bir samimiyet içerisinde idiler. İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya”dan milyar dolarları alabilmek için Kaddafi”nin elini bile öpmüştü! Cumartesi günkü Cumhuriyet”te Batılı liderlerin Kaddafi ile sarmaş dolaş hallerini gösteren fotoğraflar… ‘Utandıran Pozlar’ başlığıyla yayınlanmıştı!
* * *
Kaddafi”yi 2007”nin Aralık ayında Paris”te ağırlayan Sarkozy, bir Fransız gazetesine…
‘Kaddafi, Arap dünyasında bir diktatör gibi algılanmıyor’ demişti! Yani? Eleştirilere kulaklarını tıkayan Nicolas Sarkozy de, Kaddafi”nin ‘balyalarına’ gözlerini dikmişti. Arap Baharı Libya”ya sıçradıktan sonra… Batılı liderler, peş peşe Kaddafi”ye sırtlarını çevirdiler. Sonrası malum…
* * *
Aynı Sarkozy… Kaddafi devrildikten sonra, Türkiye”den ‘rol kapmak’ için… Yanına İngiltere Başbakanı Cameron”ı da alıp ‘apar topar’ Libya”yı ziyaret edecekti. Bu ‘telaşlı çıkarma’ya gönderme yapan Başbakan Erdoğan ise Libya halkına… ‘Rol çaldılar. Aman ha, petrolünüzü çaldırmayın!’ diye seslenecekti. Kaddafi”nin devrilmesiyle birlikte… ‘Ay-Yıldız’ Libya bayrağına geri dönmüştü!
(…)
Washington yönetimi, bir taraftan ‘Kaddafi”nin gitmesi’ için çağrılar yaparken… Diğer yandan, son haftalara kadar Libya diktatörü Kaddafi”yi korumaya çalıştı! Kaddafi”nin ‘altın rezervi’ne göz dikmişlerdi. Devrik Libya diktatörü, ‘kendisinin ve ailesinin can güvenliğinin karşılanması’ karşılığında… Bu altınların bir kısmını ABD”ye verebileceğini söylüyordu ki… Birden film koptu! (…)
http://www.yenisafak.com/
Ve bu hafta medyada yer alan üç haber:

(…) AB ve Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ve mültecilerin Yunanistan’a geri gönderilmeye başlamasının ardından mülteci akını Akdeniz’de yoğunlaşmaya başladı. BM’nin verilerine göre Libya’da şu anda bir milyon kadar mülteci bulunuyor.AB, Libya hükümetinin terörle mücadelede destek talebini ise değerlendirmeye aldı.
http://www.dunyabulteni.net

(…) Neuer Osnabrücker Zeitung’a konuşan Maas ise ‘Bize şantaj yapılmasına izin vermemeliyiz’ diyerek, ‘Vize serbesti için açıkça ortaya konmuş koşullar var ve bu koşullar henüz yerine getirilmedi’ ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhurbaşkanının konuyla ilgili açıklamalarına cevap veren Maas, ‘Erdoğan bu konuda istediği kadar bağırıp çağırsın.Ayrıca sığınmacılar artık farklı rotalar üzerinden AB’ye ulaşmaya çalışıyor,biz sorumlu bir siyaset anlayışıyla hareket etmeli ve sadece Türkiye ile varılan mülteci anlaşmasına bel bağlamamalıyız’ diye konuştu.