Şaşırmayın…

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Başkanı Jean-Marie Guehenno, Guardian gazetesinin internet sitesine Türkiye ve Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin bir makale kaleme aldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ‘Suriye’yi kurtarmak için Türkiye’yi feda etmeyin’ başlıklı yazıda Ankara’da askeri lojmanın hedef alındığı ve 28 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısı da hatırlatılarak ‘Türkiye, çok yönlü krizlere sürükleniyor. Batı’daki dostları araya girmeli’ deniyor.Yorum yazısında özetle şu ifadeler yer alıyor:’ABD ve AB ile olan dostluğu giderek daha kırılgan hale gelen ülke şimdi de tarihi düşmanı Rusya ile kanlı bıçaklı.”Ankara’da dolaşan en korkunç senaryolarda bile 14’üncü Rus-Türk savaşı, Türk toplumundaki eşi benzeri görülmemiş kutuplaşma ve Suriyeli mülteci dalgasının devamı konuşuluyor.”Tüm sorunlarına rağmen, Rusya ile Batı ve Orta Doğu ile Avrupa arasındaki bugünün gergin jeopolitik fay hatları için istikrarın çapası olan Türkiye’ye odaklanma vakti geldi.”Türkiye’nin çok cepheli krizinin bazı kısımlarına, yönetimin kendisi sebep oldu. Fakat ülkeyi aşağı çeken bu kısır döngünün tersine çevrilmesi için Türkiye’nin dostlarının büyük bir müdahalesi gerekiyor. Gerek üst seviyelerde ortak ziyaretler aracılığıyla, gerekse de mülteciler için mali destek veya sahadaki eylemleriyle. En azından Batı tarafında, ABD ve Avrupa’nın gerçek çıkarları, her zaman olduğu gibi Türkiye ile devamlı, birbirine bağımlı ve istikrarlı bir ortaklığa dayanıyor.’
Uluslararası Kriz Grubu Başkanı Guehenno, Türkiye’nin sorunlarının belirli bir bağlam içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtip ekonomisinin hâlâ güçlü olduğunu, Avrupa’da son beş yılda en iyi hava yolu seçilen Türk Hava Yolları’nın başarısıyla İstanbul havaalanının hareketli olduğunu yazıyor veTürk devletinin, tarihin de gösterdiği üzere topraklarını hiçbir başka güce terk etmeyeceğini ifade ediyor.’Tarih Batı’nın Suriye kararını yargılar’Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin olarak da, Batı’nın 2003 yılında Irak işgaline ve 2011 yılında Libya bombardımanına Ankara’nın karşı çıktığı hatırlatılıyor fakat Türkiye’nin Suriye’de Beşar Esad rejimine yönelik ise dönüşü olmayan bir şekilde tepki gösterdiği belirtiliyor. Makalede’Tarih, Batı’nın Ankara’yı göz ardı etme ve Suriye’de erken ve keskin eyleme geçmeme kararını da ağır bir şekilde yargılayabilir’ deniyor.
(…)’Türkiye, Rusya ile İran’ın, ülkenin ayağına çelme takmak ve fırsatçı bir şekilde Suriye krizini kullanarak Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini zayıflatmak, NATO’da kriz yaratmak amacıyla PKK’yı desteklediklerine inanıyor. Rus savaş uçakları sürekli olarak Türkiye’nin Suriye sınırı yakınlarında uçuyor ve Türkiye’nin kolay sinirlenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öfkelendirmeye çalışıyor.’ (…)

Doğalgaz üreticisi Rusya, gaz sattığı ülkeleri zaman zaman kısıntıya giderek baskı altına almaya çalışıyor. Daha önce Baltık ülkelerine karşı bu silahı kullanan Rusya, bu ülkelerde pazarını giderek kaybediyor. Ancak Ruslar yine de gaz kozunu oynamaktan vazgeçmiyor.
Türkiye’den hamle
Türkiye ise Hazar bölgesindeki gazı Avrupa’ya ulaştırmak için Güney Gaz Koridoru’nu faaliyete geçirmeye çalışıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Berat Albayrak da, Bakü’de dün yaptığı açıklamada, Güney Gaz Koridoru projesinde Türkiye’nin kararlı olduğunu söyledi. İngiltere’nin Ankara büyükelçisinden ise projeye destek geldi. Büyükelçi Moore, ”Azerbaycan doğalgazı da Türkiye’den geçecek Güney Gaz Koridoru sayesinde AB gaz sektörünü çeşitlendirecek ve enerji güvenliğini kuvvetlendirecek” dedi.
‘Uzun vadeli düşünen yatırımcılar fırsatı görebilir’
Çırağan Sarayı’nda düzenlenen ‘GREAT Bölgesel Petrol ve Doğalgaz Zirvesi’nde konuşan Moore, İngiltere ve Türkiye’nin uzun yıllardır iyi bir ilişkiye sahip olduğunu ifade ederek, geçen yıl karşılıklı ticaret hacminin 11,2 milyar sterlini aştığını belirtti.
Moore, enerji sektörünün uzun vadeli bir iş alanı olduğunu vurgulayarak, ‘Türkiye, dünyada zorlu bir bölgede yer alıyor ama uzun vadeli düşünebilen yatırımcılar zorlukları değil, ülkede yer alan fırsatları görebilirler” dedi.
‘AB gaz sektörünü çeşitlendirecek’
Türkiye’nin büyük bir enerji tüketicisi olduğunun altını çizen Moore, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin küresel enerji güvenliğinde de önemli bir rolü var. Ülke aynı zamanda doğalgaz boru hattı projelerine de ev sahipliği yapıyor. Enerji ihtiyacı olan Avrupa ve bölgede enerji zengini olan ülkeler arasında da köprü görevi görüyor. Türkiye aracılığıyla Avrupa’nın enerji ihtiyacını Hazar bölgesi ve Ortadoğu ülkeleri alternatif kaynak sağlayarak karşılayabilir. Azerbaycan doğalgazı da Türkiye’den geçecek Güney Gaz Koridoru sayesinde AB gaz sektörünü çeşitlendirecek ve enerji güvenliğini kuvvetlendirecek”
İngiltere ‘Koridor’ için hemfikir
İngiltere Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdürü Edmund Hosker de Bakü’deki Güney Gaz Koridoru İstişare Komitesinin projenin devam ettirilmesi ve geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.
Hosker,İngiltere’nin Güney Denizi’ndeki deneyimleri sayesinde petrol ve doğalgaz gelişiminde önde gelen ülkeler arasında olduğuna dikkati çekerek, ülkenin enerjide yeni ortaklar ve işbirlikleri arayışında olduğunu söyledi.
Türkiye’nin, işbirliği arayışında göze çarpan önemli ülkelerden biri olduğuna işaret eden Hosker, “AB enerji güvenliğini sağlayabilmek için kaynak çeşitlendirmesi çok önemli. Aynı zamanda farklı ülkelerdeki enerji piyasalarını birbirine bağlamak da enerji güvenliğini artırır. Kuvvetli bağı olan ülkeler, enerji sektöründe oluşabilecek krizlere karşı da daha güçlü olur” diye konuştu.
Aynı gün çıkan iki haber. Yorumu size kalmış…