Pakistan’ın nükleer silahları ABD’yi geriyor…

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry Pakistan’ın nükleer çalışmalarında kısıtlamaya gitmesini istedi. Washington’da gerçekleşen Pakistan-ABD startejik diyalog görüşmesinde Kerry, Navaz Şerif öncülüğünde önemli değişimler yaşanacacağını da söyledi.
Görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında, bölgedeki silahlı gruplardan Pakistan gençlerinden uzak tutulması gerektiğini belirtildi. Öte yandanKerry, ABD ve Rusya da dahil nükleer silah konusunda azaltmalara gidilmesi gerektiğini, bunun için Pakistan’la da işbirliği yapılacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Pakistan’ın gelecek 10 yılda dünyanın üçüncü büyük nükleer silah stokuna sahip ülkesi olabileceğine ilişkin bir rapor yayınlanmıştı.
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ve Stimson adlı düşünce kuruluşlarının ortak çalışması sonucu hazırlananraporda, Pakistan’ın gelecek 10 yılda dünyada üçüncü büyük nükleer silah stokuna sahip ülke haline gelebileceği belirtildi.Rapor, Pakistanlı yetkililer tarafından tepkiyle karşılandı.
Pakistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı emekli Korgeneral Muhammed Alem Hattak, ülkesinin 10 yıl içinde dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücü olacağını iddia eden raporun ‘kara propaganda’ olduğunu söyledi.