Siz bu 1.7 milyar Dolar’ı sitemizde okumuştunuz…

İran’ı yazarak sizi bıktırmak istemeyiz. Sonuçta bu site bütün dünyayı bir bütün olarak analiz etme amacıyla kurulmuş bir sitedir. Lakin İran konusunun bu sıralar üstünde biraz fazlaca duracağız. Garezimiz filan olduğu sanılmasın. Olanı analiz ediyoruz, delillerini ortaya koyuyoruz, olmayanı uydurmuyoruz. Hepsi bu…
Daha önce birçok defalar yazmıştık. İran ne zaman sıkışsa yardımına İsrail koşar diye. İsrail’i bir başka analizde daha detaylı bir şekilde değerlendireceğiz ama bu sefer ABD ve İran arasındaki geçen 1.7 milyar Dolar konusuna değinelim kısaca.
30 Aralık 2015 tarihinde yayınladığımız‘Bir çiçekle/füzeyle bahar olmaz…’başlıklı analizimizden.

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, mecliste konuşan Laricani, Amerikalıların diplomatik eylemlerinde etkisiz olduklarını ve bu etkisizlikten kurtulmak için de çocukça kararlara başvurduğunu ifade ederek, ‘ABD’nin attığı adımlara kesinlikle karşılık vereceğiz’  dedi. Laricani, ‘Son günlerde ABD, İran’dan çaldığı mallara ve 1,7 milyar dolara varan dondurulmuş mal varlığına hayali bahanelerle el koymuştur. Onlar bu zalimce girişimle İran’ın mal varlığına, bahanelerle el koymak istiyorlar. Bu yapılan soygun gibi bir şey’ dedi. İran basınındaki haberlere göre, ABD Kongresi’nde geçen hafta kabul edilen tasarıda, 1983’te Lübnan’daki ABD üssüne, 1996’da da Suudi Arabistan’daki Hobar Kuleleri’ne düzenlenen bombalı saldırılarda Tahran yönetiminin rolü olduğu öne sürülerek, saldırılarda zarar görenlere tahsis edilmek üzereİran’ın ABD’deki dondurulmuş mal varlığından 1,7 milyar dolara el konulması kararı alınmıştı.
29 Aralık 2015

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran’ın 1981’den bu yana dondurulmuş olan 400 milyon dolarının, 1.3 milyar dolarlıkfaiziyle birlikte toplamda 1.7 milyar dolar olarak geri ödeneceğini açıkladı.

İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşmanın önceki gün yürürlüğe girmesi ve İran’a yaptırımların kaldırılmasının ardından, ABD ilk adımı attı. İran’ın diplomatik ilişkiler bozulmadan önce askeri ekipman almak için ABD’ye ödediği 400 milyon doların geri verileceği duyuruldu.http://tr.sputniknews.com

Şimdi birde aşağıdaki habere bakalım ve gizli PR nasıl yapılır görelim.

Bir eliyle 1.7 milyar Dolar alıp diğer eliyle 1.7 milyar Dolar’ı İran’a veren ABD. Üstüne de İran’a rüşvet vermedik derken milletin bunu tam tersinden okuyacağını bile bile bu açıklamayı yapan ABD. Yani diz çöktük ve rüşvet verdik açıklaması. İşte son dönemde İslam dünyasının nefretini iyiden iyiye ensesinde hisseden İran’a PR ile suni teneffüs böyle yapılıyor.
Bir de Rusların İran adına yaptığı PR çalışmasını hatırlayalım da analizimiz tam olsun.
‘Gecenin eğlencelik haberi; İran ABD savaş gemilerine el koymuş (!)’başlıklı 13 Ocak 2016 tarihli analizimizden bir bölüm. Rus-ABD ortak PR çalışması.

Finale her zaman assolistleri saklamakta fayda var. Yılın ‘Yalancı Film’ dalında Oskar ödüllerine aday olabilecek iki muhteşem performans…