Türkiye’de analist olmanın acısı…

Çakal Carlos’un Sudan’da 1994 yılında yakalanması sonrasında eski MİT daire başkanı Prof. Mahir Kaynak’ın gazete yazısından yorumsuz bir alıntı..
(…) Bunları düşünürken Sudan’ı bilmediğimi ve problemi çözemeyeceğimi anladım. Bu konudaki soruları geçiştiriyorum, karnıma ağrılar giriyor. Bir odaya hapsolmuş, küçücük bilgi kırıntıları ile Dünya’yı anlamaya çalışmanın dayanılmaz sıkıntısını çekiyorum. Oysa önümdeki bulmacada bir harfi yerine koyabilsem bir çok şeyi çözebileceğimi görüyorum.
Hayvanat bahçesinde bir kartal gibiyim. Gözlerim kocaman bir ufku taramak yerine üç beş ağaçlık bir alanda anlamsız objeler üzerinde dolaşıyor. Gazete bilgileri önüme konan bir et parçası gibi cansız ve lezzetsiz. Tek yapabildiğim etin tadından hangi otları yediğini çıkarma fantezisi.
Ama çarem yok, bir şeyler söylemeliyim. Sürekli kamburum olan yanılma riskini bir parça daha büyütme pahasına, sadece sezgilerimle Carlos’u kötü bir gelecek beklemiyor diyorum.
25.08.1994
Bu vesile ile Türkiye’de zaman zaman herkesin başvurduğu ama çoğu zaman kimsenin bir türlü anlayamadığı Prof. Mahir Kaynak hocayı rahmetle anıyoruz.