Esed’in uçağı yere tek parça iner mi?

Aralık ayının sonunda İran’ı ziyaret edeceği öne sürülen Suriye lideri Beşşar Esed’in uçağına dört Rus savaş uçağının eşlik edeceği iddia edildi.Lübnan’da yayınlanan El Diyar gazetesinin haberine göre, Aralık ayının sonunda Tahran’a gitmesi beklenen Beşşar Esed’in Irak hava sahasından geçişi sırasında uçağı, dört adet Rus jeti tarafından korunacak.İddiaya göre Rus jetleri yaklaşan yabancı uçaklara karşı ateş açma yetkisiyle donatılmış olarak uçacak.Gazete, planlanan uçuş konusunda ABD liderliğindeki koalisyon karargahının da bilgilendirildiğini duyurdu. Esed Tahran ziyaretiyle, son dört yıl içinde ikinci kez yurtdışına çıkmış olacak. Suriye lideri Ekim ayında Moskova’ya giderek Vladimir Putin’le görüşmüştü.Hamaney’in Başdanışmanı davet etmiştiİran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Esed’i İran’a davet etmiş, ‘İran’a gelmek isterse Onu bir kahraman gibi sıcak bir şekilde karşılayacağız. Çünkü o geçen 5 yıl süresince halkını ve ülkesini savundu’ demişti.
Tuhaf bir durum. Eğer haber gerçekse tuhaf bir zamanlama ile gereksiz bir gezi.  O uçağa binmek Esed için kötü, dünya için iyi olabilir. O uçak yere tek parça inmez ise hemen herkes bu işten karlı çıkar. Hatta Rusya ve İran bile. Irak’ın üzerinden geçecek uçağı bir ‘IŞID’ roketinin vurması durumu çok kolaylaştırabilir. Bir nevi ‘suçlu gitti kavga bitti’ durumu.

Sırbistan devlet başkanı Miloseviç gibi yıllarca mahkemelerde uğraşmaya gerek kalmadan temiz bir Libya lideri Muammer Kaddafi modeli uygulanabilir.
İzleyip göreceğiz…