Savaşın Efendileri – İngiltere

İngiltere’nin, bölgesel risklerin yüksek olduğu bölgelere son yıllarda artan silah satışı, bu silahların farklı güçlerce kullanılma ihtimaline dair endişeleri artırıyor.
AA muhabirinin, merkezi Londra’da bulunan ‘Silah Ticareti Karşıtı Kampanya’ (Campaign Against Arms Trade – CAAT) verilerinden derlediği bilgilere göre İngiltere, 2010 Mayıs ayında bu yılın haziran ayına kadar 5 yıllık dönemde tüm dünyaya yaklaşık 21 milyar sterlin seviyesinde silah ihracatı gerçekleştirdi. İngiltere’nin bu süreçte toplam silah ihracatının yaklaşık yüzde 40’ı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine (MENA) yapıldı. Son beş yıllık dönemde İngiltere’nin bölgesel gerilimin ve çatışmanın yoğun yaşandığı bu bölgelere silah ihracatı 8,4 milyar sterlini buldu.
CAAT Sözcüsü Andrew Smith, ‘İngiltere’nin dış politikasının merkezinde gerçek bir iki yüzlülük var. Hükümet insan haklarından bahsediyor ama rutin bir şekilde insan haklarını ihlal edenleri silahlandırıyor, savaş bölgelerine çok sayıda silah satıyor.Savaş bölgelerinde silahların kontrolü diye bir şey yoktur. Bu silahların sonunda nereye gideceği ve kimlerin bunları kullanacağı konusunda hiçbir bilgimiz yok’ endişelerini dile getirdi.