Akdeniz Savaşları 4 ; Fransa uçak gemisi gönderiyor, Güney Kıbrıs gemi bakıyor.

Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı’nın plan ve projelerinde Ada’nın Münhasır Ekonomik Bölge’nin korunması birinci öncelik olarak ele alınıyor. Bu çerçevede, gerek Türkiye’den gerekse diğer ülkelerden gelebilecek ‘tehdit unsurları’na karşı stratejiler geliştiriliyor (…)
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YOLDA
Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı’na göre, Rum Muhafız Ordusu’nun güçlendirilmesi ve modern bir donanmanın oluşturulmasının en önemli adımlardan biri ülkenin insansız hava araçlarına (İHA) sahip olması. Bu durumu dikkate alan Rum bürokrat ve subaylar yabancı ülkelerden insansız hava araçlarının temin edilmesi için ön araştırmalara başladı.
AÇIK DENİZ GEMİLERİ GELİYOR
Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Türkiye’ye karşı harekete geçti
Kıyılarını ve Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni etkin şekilde savunmayı hedefleyen Güney Kıbrıs, önemli bir projeye daha imza atıyor. 21. yüzyılın gerekliliklerine cevap veren modern bir donanmanın kuruluşu için ilk adım Lefkoşa’da atılacak.Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı, açık deniz gemilerinin (UAV) temini için İsrail ile temasa geçti. İki ülke arasında varılan ilk anlaşmaya göre, iki açık deniz tipi savaş gemisi 2013 yılında İsrail tarafından Güney Kıbrıs’a teslim edilecekti. Ancak bu anlaşma şimdilik bazı teknik ve siyasi detaylara takılmış durumda. Bu durumu sorun olarak görmeyen Rum yetkililer, gelecek dönemde en az iki geminin Güney Kıbrıs’ın emrinde denizlere açılacağı bilgisini paylaştı.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin modern bir donanma yaratma planını Fransa(Yakın zamanda Mısır’a Mistral tipi 2 havuzlı çıkarma ve helikopter gemisi satmıştı)Yunanistan da yakından takip ediyor. İki ülke, Güney Kıbrıs’a savaş gemisi temini için ‘Hazırız’ mesajı veriyorlar.
GÜNEY KIBRIS’TA YENİ ASKERİ İLETİŞİM AĞI
Bu arada, Ada’nın telekomünikasyon şirketi CYTA’nın önümüzdeki süreçte özelleştirileceği ve iletişim ağlarının 21. yüzyıldaki savunma stratejilerinde oynadığı rolü dikkate alan Kıbrıs Rum Yönetimi, iletişim sektöründe de önemli bir adıma hazırlanıyor. Kıbrıslı Rumlar, CYTA’dan bağımsız olarak Ada’nın savunma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni ve modern bir askeri iletişim ağı kuruyorlar.
ARKA PLANDA WASHINGTON VAR
Lefkoşa, ABD’den silah ambargosunun feshini talep etti
Güney Kıbrıs’ın yeni askeri planları dikkatli bir şekilde irdelendiğinde, bu yeni gelişmelerin arkasında ABD’nin yer aldığı görülüyor. Kıbrıslı Rum yetkililer, ABD’den 1970’li yıllardan bu yana uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasını talep etmişti. Kıbrıslı Rum ve Yunan analistlere göre, Güney Kıbrıs’ın yeni planları bu gelişmeyle birebir bağlantılı.Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a yakınlığı ile bilinen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Doğu Akdeniz ile ilgili her açıklanasında ülkesinin Güney Kıbrıs’la arasındaki ‘stratejik ilişkinin’ önemine atıfta bulunuyor. Yunan ve Kıbrıslı Rum uzmanlara göre, yakın süreçte Güney Kıbrıs’ın modern bir donanmaya ve daha etkin bir savunma gücüne sahip olması ABD’nin bölgenin geneliyle ilgili planlarıyla da örtüşüyor.

5 Kasım 2015
Konuyla ilgili eski analizlerimiz için tıklayınız