Bu saldırı da mesajlar Katar ve Fransa’ya olabilir…

Mali’nin başkenti Bamako’nun doğusunda bulunan Le Campement adında batılı turistlerin kaldığı bir lüks tatil yerine silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıyı güvenlik bakanı doğruladı. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti, 32 kişi kurtarıldı. Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Baba Cisse, hayatını kaybedenlerden birinin Fransa vatandaşı olduğunu söyledi. İHA’nın haberine göre Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Cisse, güvenlik güçlerinin olay yerinde olduğunu ve operasyonun devam ettiğini belirtti. Hükümet tarafından yapılan açıklamada saldırının terör saldırısı olabileceği bildirildi.

http://www.haber7.com/dunya/haber/2358338-turistlerin-oldugu-luks-otele-saldiri

Bu saldırıda birçok mesajlar var:

1- Katar: Çok uzun zamandır Katar’ın Mali’nin kuzeyinde El Kaide unsurlarını desteklediği haberleri yapılıyor Batı ve Arap medyasında. Dolayısıyla Katar’ın üzerinde baskıyı artırmak ve bu baskıya Afrika ülkelerini de katmak için kullanılacaktır bu saldırı.

2- Fransa: Otel baskınının olduğu saatin hemen öncesinde Fransa seçim sonuçları geliyordu. Mali Fransa’nın sömürge alanında olan bir ülke ve ABD Afrika’dan Fransa’yı atarak oraları tamamen kendi hakimiyet alanı haline getirmek istiyor. Fransa’nın yeni hükümetine bir mesaj olabilir.

3- Ya da tam tersi, yeni Fransa hükümetine bu ülkeye daha güçlü bir müdahale için fırsat /koz vermek için yaptırılmış olabilir.  

4- Özellikle Kuzey Mali üzerinde daha önce Katar ve Fransa’da karşı karşıya gelmişti. Yine karşı karşıya gelebilirler/getirilebilirler. Yani otel saldırısını yaptıran bir taşla iki kuş vurabilir. 

Ne güzel değil mi?

Olayın ABD-Fransa çekişmesi kısmını  anlamak için 2015 yılı  Mali otel saldırısı analizimize bakmanız yetecektir.