Hilal meselesi…

21 Şubat 2016 tarihli “Rusya hilali kırma peşinde” başlıklı analizimizde yayınladığımız haritayı hatırlatalım. 

Analizimizde Rusya’nın Türkiye’nin bölgede oluşturduğu hilali Ermenistan ve İran ile delmeye çalıştığını yazmıştık. Bir yıl geçti aradan. Dün Putin ve Erdoğan Rusya’da bir araya geldi ve ilişkiler eski rayına oturmuş gözüküyor.
Ve dün yapılan açıklamaların hemen öncesinde ve sonrasında ortaya çıkan iki gelişme.
Birisi İran’dan diğeri Ermenistan’dan. Yani hilali delmeye çalıştığını söylediğimiz iki ülkeden.
Putin -Erdoğan zirvesinden 2 gün önce Türkiye’nin askeri üs kurduğu Katar’dan bir haber:
Ve Putin -Erdoğan zirvesinden sadece saatler sonra Ermenistan’dan gelen haber:
(…) Türkiye’nin uluslararası ilişkilerin en önemli ilkesi olan ‘anlaşmalara saygı duyma’ ilkesini göz ardı ettiğini de belirten Nalbandyan, şu ifadeleri kullandı: “Ermenistan, Türkiye ile ilişkileri ön koşulsuz olarak normalleştirmeye hazır. Umarız ki, Türkiye de bir gün böyle düşünür ve diğer ülkelerle yaptığı anlaşmalara saygı gösterir.” (…)
Yani bazılarının yaptığı propagandanın tersine, Rusya Türk dış politikasını teslim filan almamıştır. Yıllardır süren çekişme/pazarlıklar bitmek üzeredir ve Rusya’nın yandaşları bu işin farkındadır. 
(…)  İranlı diplomat, “Belki ihtiyaç ve yaşadığı sorunlar Ankara’nın İsrail, Suudi Arabistan ve ABD Başkanı Trump’a yönelmesine neden oldu. Türkiye’deki dostlarımızın hesaplamalarını bölgedeki gerçekler ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda yapmalarını umut ederiz. İran olarak, çoklu kartlarla oynamanın uzun vadede tüm kartların kaybedilmesine neden olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ve bugün gelen haberler:
Bir yıl önce yaptığımız benzer analizlerimiz: