Bir ay önce ‘San Andreas fayı bankaları yıkınca’ demiştik…

1 Eylül 2016 tarihli ‘San Andreas fayı bankaları yıkınca’ başlıklı analizimizi tekrar hatırlatalım:

Filmin konusu: Kötü şöhreti ile bilinen San Andreas Fayı’nın kırılması ile 9 şiddetindeki bir depremle Kaliforniya sallanır. Bir arama kurtarma pilotu ve artık araları pek de iyi olmayan eşi, Los Angeles’tan San Francisco’ya, kızlarını kurtarmak için yola çıkarlar. Ancak, kuzeye yaptıkları bu tehlikeli yolculuk, henüz sadece bir başlangıçtır. Ve ne zaman en kötüsü artık bitti diye düşünseler, daha da kötüsü başlamaktadır.
Film 2015 Mayıs ayında tüm dünyada gösterime girmişti. Film boyunca depremle yıkılan binaların üzerinde Citi Bank, Bank of Amerika gibi bankaların isimleri olması çok dikkat çekici idi.

Filmin sonunda ise yıkıntılara ‘kurtarma’ için gelen uçak gemisi dahil askeri gemiler görülüyordu.

Ama daha da ilginci filmin son karesinde baş aktörler arasında geçen şu konuşma idi.
Kadın: Peki şimdi ne olacak?
Adam: Yeniden inşa edeceğiz.
Artık ‘yeniden inşa’ cümlesinden ne anlarsanız…
Bu arada unutmadan ekleyelim.
2015 yılının Mayıs ayında film gösterildikten 2 ay sonra yılın 3. çeyreğinde çıkan krizle dünya borsalarında11 trilyon Dolarlık çöküş yaşandı…

Ve son 3 günün haberleri:

“Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın ikizi” diye nitelenenSan Andreas Fay Hattı’nı da etkileyebilecek 7.0 büyüklüğünde bir depremin bir hafta içinde meydana gelmesi ihtimalinin binde 2’ye kadar yükseldiği belirtiliyor.Hafta başında Salton Sea yakınlarında yaşanan deprem fırtınasındaki en güçlü sarsıntılar 4.0 büyüklüğü civarındaydı. Los Angeles Times’ın haberine göre bu depremler uzmanların “ciddi endişe” duymasına neden oldu. Hürriyet’in haberine göre, deprembilimci Lucy Jones, “Riskli bölgenin çok yakınında gerçekleştiler. California’da bütün deprem bilimcilerin izlediği bölge burası” dedi.Deprem ihtimali yüzde 99ABD Jeoloji Araştırma Dairesi (USGCS) verilerine göre 7 Ekim’e kadar bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali binde 2 ile yüzbinde 6 arasında. 30 yıl içinde California’da 6.7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde 99, 7.5 büyüklüğünde deprem ihtimali ise yüzde 46.SF Gate’in haberine göre Güney California’daki altı ilçe bir hafta içinde meydana gelebilecek böyle bir depremden etkilenebilir. Bölgede yaşayanlar, Japonya’dakine benzer bir erken uyarı sisteminin hâlâ kurulmamasından şikayetçi.Ancak asıl endişeyi depremlerin olduğu bölgenin hemen kuzeyindeki San Andreas Fay Hattı oluşturuyor. Bu fay hattının en çok tehdit ettiği büyükşehir, 4.6 milyon nüfuslu San Francisco. San Andreas Fay Hattı’nın yapısı, İstanbul dahil birçok şehri tehdit eden Kuzey Anadolu Fay Hattı’na benzetiliyor.