Türkiye’de işlenen büyük suçların diyeti Afganistan’da da ödetilir…

Önce Hüseyin Kocabıyık’ın 25.Ocak 2002 tarihli, “Raşit Dostum ve MİT: Bir Garip Ankara Ziyareti” başlıklı makalesinden bir bölüm:
Bizim Milli İstihbarat Teşkilatı’nı çok ciddiye almak gerekir. Devletimizin belki de tek “emperyal” takılan unsurudur Mit. Hiç ummadığınız coğrafyalarda hiç ummadığınız bağlantılara sahiptir. Bu yüzden de dünyanın önemli istihbarat teşkilatları arasında haklı bir itibara sahiptir. Hele de söz konusu bölge mesela Afganistan’sa oralarda duracaksınız işte… Çünkü oralarda Mit hep vardı; Mit’in dedesi Teşkilat-ı Mahsusa’dan beri vardı… Teşkilat-ı Mahsusa’nın efsanevi operasyoncusu Bekir Sami’nin tüm Hindistan’ı yürüyerek geçtikten sonra Afganistan’da “Yirmi Türkler İsyanı”nı çıkardığından beri vardı.. (Şimdiki yeni yetme Mit’çilerin kendi teşkilatlarına ait gurur duyulacak bu tarihi bilmediklerini biliyorum).Atatürk’ün Türkiye’ye sokmadığı ama Afgan ordusunu kurması konusunda yönlendirdiği Cemal Paşa’dan (Hasan Cemal’in Dedesidir, Tiflis’te Ermenilerce şehit edilmeseydi Afgan ordusunu kuracaktı) beridir Mit o bölgelerin nefes alış-verişini izler. Atatürk’ün ilk gözünü diktiği yerdir Afganistan… Çeşitli mesleklere büründürülmüş kalabalık bir istihbaratçı gurubunu Afganistan’a göndermişti.. Bunlar arasında Yıldırım Aktuna’nın askeri doktor olan babası da vardı.. (Sonra oğul Yıldırım Aktuna’nın da yine doktor olarak oraya gittiğini ve orada çeşitli şirin! Yaramazlıklar yaptığını biliyoruz)Sovyet İşgali döneminin Komünist Hükümeti’nin son dayanağı olan zamanın Kabil komutanı Raşit Dostum’u da yönetimi devirme konusunda ikna edenin Azat bey üzerinden Mit olduğu söylenir..Velhasıl Mit orada vardı, şimdi daha çok var.. Türkiye’ye yakışan da olmasıdır. (…)
Yazı uzun olduğu için sadece küçük bir kısmını alıntıladık. Ana fikir Türkiye’nin her zaman Afganistan’da olduğu ve bizim Güneydoğumuzda yaşanan olayların gerçekte Afganistan’a kadar uzanan bir coğrafyada yaşanan bir savaşın parçası olduğudur. Bu manada Türkiye, Batının taşeronları ile Güneydoğu’da yaptığı savaşta aldığı bazı ağır darbelerin hesabını bu coğrafyanın başka bölgelerinde Batı aleminden sormaktadır. Sadece haberleri takip etmesini bilenler için elbette.

Biz ne zaman Güneydoğu’da uçak/helikopter düşürülmesi gibi yüksek teknoloji gerektiren yada büyük ölçekli bir olay olsa kafamızı hemen Afganistan’a çeviririz. Çok sürmez bir hafta gibi kısa bir sürede bu vb haberler gelir.
13 Mayıs 2016 Türk Kobra helikopteri Çukurca’da düştü
16 Mayıs  2016 ABD helikopteri Afganistan’da düşürüldü
21 Mayıs 2016 ABD askeri konvoyu Afganistan’da vuruldu

PKK’yı azdıranların başı son dönemde Afganistan’da daha bir dertte. Yoksa PKK’nın ateşkesi bitirip kudurma sürecine girdiği tarihten beri mi desek acaba?

Onlarla savaşımız sadece bu coğrafya da değil her yerde devam ediyor. Onların da bizimle…