‘Bu haberler boşa yapılmaz. Çok ciddiye alınmalıdır’ demiştik.

‘Bu haberler boşa yapılmaz. Çok ciddiye alınmalıdır…’ başlıklı 18 Şubat tarihli analizimiz:

ABD merkezli firma Weatherford, geçen yıl Kasım ayında Irak’taki bir depodan çalınan “oldukça tehlikeli” radyoaktif maddelerden sorumlu ya da yükümlü olmadıklarını belirtti. Firma, Reuters’a yaptığı açıklamada “Weatherford’un bu konuda hiçbir sorumluluğu veya yükümlülüğü yoktur. Çünkü biz, kaynaklara veya kaynakların saklandığı depolara sahip değiliz ya da kontrol etmiyoruz’ dedi. Firma, sorumluluğun tamamen İstanbul merkezli bir Türk firmasında olduğunu iddia etti. Weatherford, Iraklı yöneticilerin konunun muhattabı olduğunu iddia ettiği firmanın denetlenmesi ve doğrulama yapılması gerektiğini de söyledi.Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak’ta radyoaktif maddelerin kayıp olduğuna ilişkin raporların farkında olduklarını belirtti. Bakanlık açıklamasında, IŞİD ya da başka bir militan grubunun kayıp maddeleri ele geçirdiğine dair bir işaret olmadığını söyledi.
‘Kayıp radyoaktif maddelerden hiçbir iz yok’
ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu radyoaktif maddelerin Basra yakınlarındaki bir depodan çalındığını ama IŞİD ya da başka bir militan grubun ele geçirdiğine dair bir bilgi olmadığını açıkladı. ‘Elbette ki bu haberleri ciddiye almaya ve konuyu yakından takip etmeye devam ediyoruz” diyenDışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, kayıp olan maddelerin “kirli bomba’ yapımında kullanılabileceği iddialarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.Çalınan maddelerin Ir-192 isimli madde olduğu öğrenildi.
Ir-192 nedir?
Ir-192 “kapsülleri” yani radyoaktif iridyum, aslında kanser tedavisinde kullanın bir madde. Aynı zamanda Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu tarafından 2. kategori olarak belirlenen radyoaktif kaynaklardan biri. Bu maddenin silah olarak kullanıldığında insana kalıcı zarar verebileceği, yakından maruz kalan biri için ise ölümcül olabileceği biliniyor. Fiziksel zararlarının yanı sıra çevre için de çok zararlı olduğu ifade ediliyor.

İstanbul’da, durdurulan bir otomobilin bagajında 13 külçe yüzde 97 oranında saf alüminyum ele geçirildi. Uzmanlar, füze başlığı imalatında kullanılan alüminyumların piyasa değerinin 46 milyon lira olduğunu bildirdi. Külçeler incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na teslim edildi. İstanbul Emniyet’ine telefon açan bir kişi, yurda kaçak yollarla sokulan yüklü miktarda saf alüminyumun İran’a gönderileceğini ihbar etti. (…)  Aracı kullanan kuyumcu Erol A. gözaltına alınırken, aracın bagajında şifreli bir çanta içerisinde her biri 2 kg ağırlığında 13 adet alüminyum külçe bulundu. (…)  Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Araştırma Merkezi’ne gönderilen külçelerin yüzde 97 oranında saf alüminyum olduğu tespit edildi. Füze başlığının yanı sıra nükleer enerji üretiminde de kullanılan külçe alüminyumlarla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara’nın göbeğine kirli bomba tabir edilen ev yapımı radyoaktif bir bomba atılma ihtimalinin (IŞID kullanılarak) hiçte azımsanmayacak bir şekilde dikkate alınarak tedbir alınması acil olarak gerekmektedir. Özellikle böyle zamanlarda kilit, asker, bürokrat, MGK ve kabine üyelerinin toplantı zamanlarında çok dikkatli olunması gerekmektedir. Yukarıdaki tür haberler boşa çıkmaz… Sonuçta bugün patlamanın olduğu yerde benzer bir bomba ile saldırı yapılsaydı binalara değil ama ülkenin beynine vereceği hasarı düşünmek bile istemiyoruz.

Yeni yapılan Beştepe’nin bu tür saldırılara karşı korumalı olması aslında bu mevzunun gözönüne alındığının bir göstergesi.

Altında Pentagon modeli Harekat Merkezi’nin yer aldığı kampus, yüksek güvenlik açısından tüm özellikleri taşıyor. Doğal afetlerde kriz merkezi,kimyasal, biyolojik, nükleer ve siber saldırılarda Hükümet Harekat Merkezi olarak kullanılacak yapı bomba, füze gibi balistik silahlara, kimyasal ve nükleer saldırılara karşı korunaklı.Uydu dahil her türlü haberleşme olanağına, kriptolu telefonlara sahip olan yapının duvarlarında her türlü dinlemeye ve takibe karşı ses ve elektromanyetik yalıtım yapıldı. Harekât Merkezi çelik destekli özel betondan yapıldı.
Yine de çok dikkatli olmakta fayda var. Eğer bir simülasyon yapılırsa Türk devletine maksimum hasar verecek bir saldırının bu şekilde yapılacağı ortaya çıkacaktır.
Analizimizi hatırlattıktan sonra bugün gelen son haberlere bakalım;

Kızılay Güvenpark’taki bombalı araç saldırısıyla ilgili tutuklananların sayısı 8’e yükseldi. Şüphelilerden S.Y.’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik saldırı planladıkları iddia edildi.
ANKARA’da 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısıyla ilgili 3 kişi daha tutuklandı. Saldırıyla ilgili tutuklananların sayısı 8’e yükselirken, tutuklananlardan S.Y’nin PKK/KCK terör örgütünden aldığı talimatlarla Ankara’da yeni bombalı eylemler planladıkları ve eylem için Cumhurbaşkanlığı’nın krokisini çıkardıkları belirtildi.
(…)
CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NIN KROKİSİNİ ÇİZMİŞLER
Öte yandan sevk yazısında, şüpheli S.Y’nin PKK/KCK terör örgütünden aldığı talimatlarla Ankara’da yeni bombalı eylemler planladıkları yerlere ilişkin krokiler çizerek, fotoğrafını çekip, örgüte gönderdiği ifade edildi. Yapılan incelemeler sonucunda, S.Y.’nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Özel Harekat Daire Başkanlığı, Anıttepe’deki askeri lojmanlar, Türkiye Emekli Subaylar Derneği ve güvenlik kurumlarına ait bina ve tesislerin krokilerini çizerek, fotoğraflarını çektiği bildirildi.

Terör örgütü IŞİD’in internet sitelerini ve Konstantiniye adlı dergisini takibe alan istihbarat birimleri, örgütün polis ve askerleri ‘Kâfir’ olarak niteleyip öldürmenin caiz olduğunu ilan ettiğini belirledi.
Terör örgütü IŞİD’in 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda hedefine Anıtkabir’i koyduğunu tespit eden istihbarat birimleri, örgütün askeri yerleşkelere de saldırı planladığını rapor etti.
BİLGİ MİT’TEN GELDİ: ÜLKEYE GİRİŞ YAPTILAR
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), IŞİD’in hedefine ABD Büyükelçiliği’nin yanı sıra Ankara’nın Cebeci semtindeki askerlik şubesini de koyduğu uyarısında bulundu. IŞİD mensubu 10 teröristin Gaziantep üzerinden ülkeye giriş yaptığını belirten MİT, örgüt üyelerinin Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde 10 farklı eylem yapmayı planladığını bildirdi.
(…)
19 MAYIS ALARMI
IŞİD’in yanı sıra terör örgütü PKK’nın da 19 Mayıs’ı kana bulama hazırlığında olduğu belirlenmişti. Önceki gün Siirt’te, 83 düdüklü tencereyle hazırlanmış toplam 722 kilo patlayıcının kullanıldığı bombalar ele geçirilmişti. Terör örgütü PKK’nın düdüklü tencere bombalarıyla 19 Mayıs törenlerini hedef almayı planladığı ifade edilmiş. (Kaynak: Habertürk)