Finansal 11 Eylül eşiğinde para savaşları ve Panama belgeleri… (1)

MİLLİ İŞADAMLARI
Aslında milli işadamları konusu, MİT’in elinde bulunduğu iddia edilen ve ülkede olağan dışı durumlar olması halinde ülkenin yanında ve karşısında duracak işadamlarının listesi olduğu haberiyle dikkatimizi çekmeye başlamıştı. Her ne kadar Anadolu Kaplanları meselesi eski olsa da son dönemlerde biraz biraz unutulmaya başlanmıştı. Konuyu dağıtmamak için işin o kısmına girmeyelim.
Bir sabah kalktığımızda Ali Koç’un ilginç bir demeciyle karşılaştık.
Kasım ayında Antalya’da düzenlenen B20 zirvesinde konuşan Ali Koç;    “Küreselleşmenin insan tarafı yok demiş” ve eklemişti. ‘Eşitsizliği asgari düzeye indirmek için yapılacak çok fazla senaryo var. Paradigmalar değişmeli. Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir'” İçinde “paradigmalar değişmeli” ve “küreselleşme” kelimesi geçen bu sözler bir nevi işaret fişeği idi. Bu sözler aslında sadece küresel dünyada meydana gelen/gelecek olayların Türkiye’de ki izdüşümü idi. Koç ailesi bu manada bir taraf seçti ve Ali Koç’un bu beyanatından  yaklaşık 10 gün sonra abisi Koç grubu CEO’su Mustafa Koç kalp krizinden öldü.
OBAMA FİTİLİ ATEŞLEMİŞTİ AMA HERKES UNUTTU
Görev süresi 2016’da dolacak ABD Başkanı Barack Obama Kongre’de başkanlığının son ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında fakirlikle mücadelenin önemine de değinerek bu noktada federal hükümetin en büyük şirketler ve zenginlerin çıkarlarına hizmet etmediğinden emin olunması gerektiğini dile getirdi. Obama, “Finansal krize gıda pulu alanlar değil, Wall Street’teki ihmalkarlık yol açtı. Ücretlerin yükselmemesinin nedeni göçmenler değil, çeyreklik kazançları uzun vadeli gelirlerin üstüne koyan yönetim kurulu toplantılarında alınan kararlar. Off-shore hesaplarıyla vergi kaçıranlar, elbette bu konuşmayı izleyen ortalama aileler değil” yorumunu yaptı. (13 Ocak 2016) Obama off shore hesaplarıyla vergi kaçıranları hedefe koyduğunda henüz Ocak ayında idik.
KÜRESEL PARA BİRİMİ VE ALTIN KAPIŞMASI
ABD başkanı Nixon tarafından, basılan her Dolar’ın değerine karşılık gelen miktarda altın ayrılması olarak basitçe tanımlanabilecek, Bretton Wood sisteminin kaldırılmasından sonra Altın-Dolar kapışması hiç bitmedi. Altın ve Dolar bir tahterevallinin iki ucunda bulununca Dolar üzerine kurulan dünya sistemini koruyabilmek için altın fiyatları hep suni olarak bastırıldı. Bunun kimi zaman bankalar yoluyla kağıt işlemler üzerinden, sıkışılan durumlarda da fiziki altının piyasaya verilmesi ile yapıldığı biliniyor. Altın haricinde elektronik şifreli para olarak bilinen Bitcoin’de Amerikan Dolarının egemenliğini tehdit etmektedir.
FORD KNOX BOŞ VE KRALİÇENİN ALTINLARI
Bunun sonucunda ABD’nin külçe altınlarını tuttuğu Ford Knox’ın aslında boş olduğu bir şehir efsanesi olarak yayılmakta ve burada sayım yapılmasını isteyen çağrılara ABD hükümeti kulaklarını tıkamaktadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin saldırma olasılığı nedeniyle altınlarının bir kısmını ABD’ye taşıyan Almanya 2013 yılında altınlarını geri istemişti.   ABD’nin 13 yıl sonrasına  Almanya’ya  geri teslim tarihi vermesi bu söylentileri daha da artırmıştır.

1981 yılında The Globe’da yayınlanan makaleye göre 1973-74 yıllarında 300 kamyon dolusu 7000 ton külçe altın Fort Knox’dan götürüldü.  Kalanlar içinde %10 bakır bulunan ve hiçbir ülkenin kabul etmeyeceği kalitedeki eritilmiş altın sikkelerdi.
İngiltere’de ise Kraliçe Elizabeth  benzer söylentileri yatıştırmak maksadıyla ülkesinin altın rezervlerinin tutulduğu İngiltere merkez bankasının  kasalarına fotoğrafçılar eşliğinde bir gezinti düzenlemişti. (15 Aralık 2012) Tabi raflarda dizili o parlak metallerin altın olduğuna dair elimizde bir kanıt yok.

BATI’DA ZENGİNLER BANKALARDAN BAĞIMSIZ KASALAR KİRALIYORLAR
Özellikle ABD ve Batı ülkelerinde zenginler varlıklarını korumak için fiziki altın ve gümüş alımlarına yönelmektedirler.  Bu servetlerini ise kriz durumlarında hükümetlerin kolayca el koyabileceği banka kasalarında değil bu iş için dünyanın değişik bölgelerinde kurulmuş  özel kasalarda muhafaza etmektedirler.
ÇİN HONG KONG HAVAALANI ALTINDA ALTIN DEPOLUYOR
Çin ise büyük bir hızla fiziki altın alımları yaparak elindeki Dolarlardan kurtuluyor ve aldığı altınları Hong Kong havaalanı altına yaptığı depolara koyuyor.

Çin’e giren altının bir daha ülke dışına çıkmadığı ve Çin’in altın rezervleri ve alımları hakkında sürekli eksik bilgi verdiği biliniyor. Bir manada fiziki altının son durağı her zaman Çin oluyor.  Çin’in bir süre sonra para birimi Yuan’ı altın rezervlerine endeksleyeceği, altın borsasını da Londra’nın elinden alarak Şangay’ı dünya altın borsasının yeni merkezi yapacağı uzun zamandır dünya ekonomi çevrelerinde konuşulan bir konu. Dolayısı ile önümüzdeki yıllar bu konularda büyük savaşlara gebe demek kehanet olmayacaktır.
Devam edecek…