Türkiye olayın farkında…

Sabah saat 07.15 sıralarında Marmara Denizi’nden İstanbul Boğazı’na giriş yapan savaş gemisinin Karadeniz’e doğru seyrettiği görüldü.

Savaş gemisinde bulunan mürettebatın güverte üzerinde İstanbul Boğazı’nı seyrettiği görüldü.Savaş gemisinin geçişi sırasında polis ekiplerinin havadan ve karadan önlem alması dikkat çekti.Karadeniz’e doğru ilerleyen savaş gemisine Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri botlarla eşlik etti.
Burada ne demek istediğimizi anlatmak için eski bir olayı hatırlatalım.

Uzun süre Yemen’de konaklayan Amerikan gemilerine yönelik eylem plânlayan El Kaide militanları 3 Ocak 2000’de Eden limanında bulunan USS Sullivan gemisine intihar saldırısı girişiminde bulundular. Ancak, hazırladıkları sürat teknesi patlayıcıların ağırlığı nedeniyle battığından eylem başarısızlıkla sonuçlandı.
Kimsenin fark etmediği bu eylem teşebbüsü sonrasında batan tekne el Kaide militanlarınca denizden çıkarıldı, onarıldı, gövdesi güçlendirildi ve tekrar kullanılmak üzere hazır edildi. Bu olaydan aylar sonra 12 Ekim 2000 tarihinde aynı plân USS Cole gemisi için uygulandı. ,Eylem günü 225 kg. patlayıcı yüklü tekne üç militanın yönetiminde USS Cole mürettebatına sevgi gösterileri yaparak yaklaştı ve tam geminin yanındayken geminin gövdesine 6 x 12 m. ebadında bir delik açan güçlü bir patlama meydana geldi . Olayda 17 Amerikan denizcisi öldü, 38 denizci yaralandı.
Aynı anda yüzden fazla su üstü hedefini takip edebilme imkân ve kabiliyetine sahip bir milyar dolar değerindeki güdümlü füze destroyeri olan USS Cole gemisi, patlamanın şiddetiyle hizmet dışı kaldı ve ABD’ye kadar başka bir gemiyle taşınarak götürüldü.

İşte böyle bir olayın El-Kaide yerine Batının yeni terör markası IŞID aracılığıyla yapılarak boğazlardan geçen bir Rus savaş gemisinin hedef alınması olasılığı oldukça yüksektir. Devlet, Türkiye ve Rusya’yı bir kez daha karşı karşıya getirmek isteyen çok ülke ve örgüt olduğunun farkında olduğundan güvenlik önlemleri sadece denizde değil karada da alınmış. Çok doğru bir karar…