ABD’den AB’ye; Daha yeni başladık…

AB bir yandan finansal kriz, bir yandan mülteciler, bir yandan terörizm derken dağılmadan birlik olarak kalmaya çalışa dursun ABD bu işi sonlandırmaya kararlı gözüküyor.

IŞID’ın bir önceki versiyonu olan El Kaide’yi update ederek yeni sürümünü mağaradan açık alana çıkaran ABD, bu sefer daha iyi bir iş çıkartıyor. Küçük bireysel savaşçılı terör örgütünden büyük alanları kontrolü altına alabilen ama gerektiğinde küçük birimlerle de dünyanın her yerine saldırabilen Ebola virüsü gibi ‘muhteşem’ bir imha makinası.

Associated Press (AP), Avrupa ve Iraklı istihbarat yetkilileriyle Fransız bir milletvekiline dayandırarak geçtiği haberinde örgütün Avrupa’ya karşı düzenlenecek saldırılar için özel kampları bulunduğunu belirtti.AP’ye konuşan yetkililer, birbirine bağlı terör hücreleri olarak çeşitli ülkelere gönderilen militanlara doğru zamanı ve doğru yeri bulduklarında eylem düzenlemeleri için emir verildiğini söyledi.13 Kasım’da Fransa’nın başkenti Paris’teki saldırıları düzenleyen teröristlerden birinin de Avrupa’ya 90 militandan oluşan bir grupla girdiği ileri sürülmüştü. Fransız senatör ve terör ağlarını araştıran komisyonun eş başkanı Nathalie Goulet, yaklaşık 5 bin Avrupalının Suriye’ye gittiğini belirterek, 400 ila 600 militanın Avrupa ülkelerinde terör eylemleri düzenlemek için özel olarak eğitildiğini savundu. Goulet,’2014’te örgüt, militanlarına birkaç haftalık eğitim veriyordu. Şimdi stratejisi değişti. Özel birimler kuruyor. Bu birimlerin eğitimi daha uzun sürüyor. Amaçları, artık mümkün olduğunca çok kişi öldürmek değil, daha fazla terör eylemi düzenlemek’ ifadelerini kullandı. Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) da ocak ayında yayımladığı raporundaDAEŞ’in ‘dış eylemler komutanlığı’ kurduğunu ve farklı ülkelerde eylemde bulunacaklar için savaş stratejileri, patlayıcı, gözetleme teknikleri gibi özel eğitim verdiğini kaydetmişti.
Savaş artık çok açıktan yapılmaya başladı. Buna mutlaka rakipten bir hareket gelecektir. Bekleyip göreceğiz…