Schengen’e girdik (!) Sınırlarımızı kapatın…

SCHENGEN BİTTİ DİYEN AVRUPA

Sarkozy’ye göre, Avrupa’daki sınırı güvenliği sorunu ve mülteci akını Schengen Anlaşması’nı tamamen geçersiz hale getirdi. (…) ‘Ortak bir göç politikası oluşturmadan birlik içinde sınırların kaldırılmasının garip bir fikir olduğunu’ söyleyen Sarkozy, AB’nin mevcut yapısıyla devam edemeyeceğini de öne sürdü.(…) Sarkozy, Avrupa Birliği için oluşturulması öngörülen ancak uygulamaya sokulamayan anayasa taslağında din vurgusu olmamasını da eleştirdi. Sarkozy Hristiyan kimliğinin Avrupa Anayasası’na geçirilmemiş olmasını ‘korkaklık’ olarak değerlendirdi. Resepsiyonda konuşan Anvers Belediye Başkanı ve sağcı Yeni Flaman İttifakı (N – VA) lideri Bart De Wever de, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikenin ‘radikal İslam’ olduğunu savundu.
SCHENGEN’E GİRDİK DİYE SEVİNEN TÜRKİYE

SCHENGEN’E GİRDİK DİYE 89 ÜLKEYE YENİDEN VİZE KOYACAK OLAN TÜRKİYE

Bu anlaşma ile bir yıl içerisinde AB’ye vizesiz olarak girilebileceği beklentisi hakim olurken, madalyonun öbür yüzünde ise anlaşma kapsamında üçüncü ülkelere vize uygulamasının başlatılması zorunluluğu yer alıyor.Bu zorunluluk, Suriye, Afganistan gibi sadece yasadışı göçmen potansiyeli bulunan ülkeleri değil, Türkiye’ye önemli düzeyde turist gönderen ülkelerin de yer aldığı 89 ülkeyi kapsıyor.(…)
AB’nin beklediği adımlar atılırsa söz konusu anlaşma ile kamuoyunda artık bir yıl içerisinde AB’ye vizesiz olarak gireceğimiz kanısının yaygınlaştığına işaret eden Bayındır, şunları söyledi: “Burada en önemli adım ‘Geri Kabul Anlaşması’ süreci. Anlaşma kapsamında Türkiye’den AB’ye herhangi bir şekilde gidecek 3. ülke vatandaşları gittiği ülkeye kabul edilmez ise kayıtsız-şartsız Türkiye’ye iade edilecek. Bu süreç dikkate alındığında turizm sektörü olarak en önemli avantajlarımız olan ‘ülkemize vizesiz seyahat’ dönemi birçok ülke için sona erecek. Bu ülkeler arasında Arnavutluk, Azerbaycan, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Fas, Ekvator, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kolombiya, Lübnan, Makedonya, Maldivler, Sırbistan, Ukrayna, Ürdün, Rusya Federasyonu, Moğolistan, Özbekistan, Peru, Tacikistan, Tunus ve Türkmenistan da bulunuyor.”
VİZE OLMAMASI TURİZMİ HIZLANDIRDI
Bu ülkelerin birçoğundan önemli sayıda turist geldiğini vurgulayan Bayındır,”Turist sayısındaki patlama bu ülkelerle karşılıklı vizelerin kaldırılması ile rekor oranda artmaya başladı. Örneğin, Rusya, İran, Gürcistan, Türki Cumhuriyetler ile Ortadoğu ülkelerini sayabiliriz. Kaldı ki vize uygulamadığımız ve vizesiz seyahat imkanı sağladığımız bu ülkelerin birçoğu Türkiye vatandaşlarına vize uyguladıkları halde, Türkiye AB’den bağımsız olduğu için kendi başına karar verebiliyordu. Örneğin karşılıklı olarak vizeleri kaldırdığımız Rusya 1 Ocak 2016’dan itibaren Türkiye vatandaşlarına tekrar vize uygulaması başlatırken, Türkiye ise Rusya vatandaşlarına vizesiz giriş uygulamasına devam edecek” diye konuştu.
İşin turizm kısmında değiliz ama Türkiye uzun yıllardan sonra ilk defa dünya ile bu kadar entegre olduğu için ticari ve siyasi manada başarılara imza attı. İçine kapanık Türkiye’den dünya etrafında durmadan dönen Türklerin başarısı Batıyı çok rahatsız etti. Kuzeyde Rusya’nın vize uygulaması ile kapıları kapatmasından, Güney’de IŞID’ın icad edilerek o yolların doğal olarak kapanmasından (İran’ın ve Batının birlikte oluşturduğu Şii hilalini de unutmadan) sonra birde Türkiye’ye gelecek olanları vize ile kendimiz engelleyeceksek birisinin bunun mantığını açıklaması gerekiyor. Çünkü biz anlayamadık…