Amerikalılar Ruslar birbirini ağırlar…

ABD ve Rus kardeşliğini takip etmeye devam ediyoruz.

Putin’le işbirliğine mecbur olabilir’ başlıklı yazıda, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a verdiği desteğe rağmen, Moskova’nın Washington açısından çok önemli bir diplomatik ve stratejik ortak olduğunu vurguladı.Rusya ve ABD’nin Suriye konusunda diplomatik, askeri ve istihbarat alanlarında düzenli bir işbirliği sürdürdüğüne dikkat çeken Ignatius, Suriye hava sahasında kazaları önlemeye yönelik anlaşmayı bu işbirliğine örnek gösterdi.(…)
ABD yönetiminden üst düzey bir yetkilinin “Rusya’nın Suriye’deki çıkarları ve niyetleri konusunda kuşku duymaya devam etsek de, onların çatışmanın siyasi çözümünün önemli bir parçası olacağına inanıyoruz” şeklindeki sözlerine de değinenIgnatius, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Esad’a sığınma hakkı verebilecekleri yönündeki sözlerinin ABD’ye açık bir mesajolduğunu da vurguladı. ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları John Kerry ve Sergey Lavrov’un Suriye konusunda yakın mesai yürüttüğüne dikkat çeken deneyimli gazeteci, CIA Direktörü John Brennan’ın da IŞİD’le mücadele veTürkiye’nin Rus uçağını düşürmesi gibi konularda Rus yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu ifade etti.

(…) Ignatius, ABD ve Rusya arasındaki yakınlaşmaya örnek olarak ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden Ürdün ve Rusya arasında son dönemde IŞİD’le mücadele ve Suriye’deki ateşkes çabaları konusunda yapılan görüşmeleri örnek göstererek şu ifadeleri kullandı: “Başkan Barack Obama için Putin’le birlikte çalışma isteği, dış politikadaki gerçeklerin ya da çaresizliğin bir sonucu olabilir. Bazıları için ise Suriye konusunda ikisi de geçerli.”

Peki Ignatius kimdi hatırladınız mı? Hatırlamadınız ise hatırlatalım.

ABD-Rus ittifakının en iyi seçenek olduğunu yazan bu kişi konusunda yazdığımız‘Kimlerin bize oyunlar kurduğunu unutmayalım diye…’başlıklı 30 Kasım tarihli analizimize bakabilirsiniz.
Bakamam zor geliyor diyorsanız bu dostumuzun yazdığı ve Türkiye’de geçen bir romanından alıntı yapmıştık. Kısaca onu hatırlatalım:
CIA İstanbul şefi’nin ağzından bir aktarım:
‘Farkında değilsen dünyanın bu bölgesinde insanlar onun için birbirlerine güvenmezler’ dedi Taylor. ‘Arnavutlar Bulgarlardan nefret eder, Bulgarlar Türklerden nefret eder, Türkler Kürtlerden nefret eder, Kürtler Ermenilerden nefret ederler. Dolayısıyla birbirlerini gözetlemek için çok vakir harcarlar.Dünyanın bu bölgesinde politikanın sırrı budur. Küçük ahmakları birbirlerine karşı kullanmak.’

New York Times’ın ünlü yazarının romanında kullandığı kullandığı kahramanlardan biri olan CIA görevlisinin ağzından dökülen bu çok öğretici incilerden sonra ABD’li bir senatörün söylediklerine geçelim.

Rus haber ajansı RT’ye konuşan Virginia eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Dick BlackTürkiye ve Suudi Arabistan’ın dünya barışı için en büyük tehdit olduğunu söyledi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında da açıklamalarda bulunan Black, Erdoğan’ın Türkiye’de mutlak diktatörlük kurmak istediğini belirtti ve devam etti: ‘ERDOĞAN BÜYÜK TEHLİKE’ “Erdoğan’ın yeni Osmanlı İmparatorluğu haline gelme hayali var. Çok kurnaz ve çok saldırgan biri. Bana göre büyük bir tehlike. Erdoğan, kendisine anayasayı yeniden yazma fırsatı tanıyacak meclis üstünlüğünü elde etti. Öyle ki mutlak diktatörlüğü uygulayacak mutlak güce sahip oldu”. Suriye hakkında da açıklamalarda bulunanBlack, Esed rejiminin IŞİD’e karşı etkili bir mücadele verdiğini ve Suriye’deki Hıristiyanları koruduğunu söyledi. Black’e göre Esed düşerse IŞİD Ürdün ve Lübnan’ı kolay bir biçimde ele geçirir.Amerikan donanmasında görev yapmış olan Black Dick, donanmadaki görevinden emekli olduktan sonra Virgina senatörü seçildi.
Yukarıdakileri okuduktan sonra yazıya attığımız başlık hala size garip geliyor mu?
Konuyla ilgili eski analizlerimiz: