Amaç aynı ise diplomatın milliyeti teferruattır…

RUS DİPLOMATLAR:

Victor Simalow ve Evgeny Qrzhantsev isimli diplomatlarınbaşkanlığındaki Rus heyetler, 12 Aralık’tan bu yana en az 6 kez Kandil ve Süleymaniye’de PKK’lı yöneticilerle buluştu. Bölgedeki kaynakların verdiği bilgiye göre Ruslar, Bayık ile 2 kez diğer PKK’lılarla 3 kez görüştü. Türkiye hava sahasını 5 kez ihlal eden ve 10 kez Türk savaş uçakları tarafından uyarılan Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ile yaşadığı krizi derinleştiren Moskova, HDP eş başkanı Demirtaş’ı 27 aralık tarihinde Rusya’ya davet edişinden kısa bir süre önce PKK ile görüşmeleri başlattığı ortaya çıktı.
HEDEF TÜRK-KÜRT ENERJİ KORİDORUGeçtiğimiz hafta PYD ve diğer Kürt siyasi oluşumlarını bir araya toplayan Rus yetkililerin, ‘Türkiye IŞİD petrolünü alıyor ve siz Kürtler bu olan bitene hala yüksek seviyede ses çıkamadınız. Oysaki hepinizin bu duruma açıklama yapması gerekirdi’ yorumu yaptığı belirtilirken, KYB’li bir polit büro üyesinin ‘o petrol Kürt petrolüydü’ sözlerine Rus yetkililerin, Ruslarla hala siyaset yapmayı öğrenemediniz’ diyerek tepki verdikleri kaydedildi.KÜRTLERİ DE BÖLÜYORLARRus yetkililerin, Türkiye üzerinden dünya pazarlarına akacak olan doğal gaz boru hattı konusunda bölgede İran yanlısı politikaları ile bilinen Goran hareketi ile de görüştügü kaydedildi. 6 Ocak’ta Goran partisi kurmayları ile görüşen Rus yetkililerin, ‘Türkiye’nin gaz transferi yapmaya çalıştığı bölgeler sizin en önemli oy potansiyelinizin olduğu bölgeler. Bu konuda sessiz kalmamanız gerekir. En önemlisi parlamentoda ikinci parti konumundasınız net pozisyon alın’ talimatı verdikleri öğrenildi.BORULARI PATLATIN TALİMATIEn son geçtiğimiz hafta Kandil’in Levje köyünde PKK yetkilileri ile görüşen Rus istihbarat yetkililerinin gündeminde Kürt gazının Türkiye’ye aktarılması konusu olduğu öğrenildi.Rus istihbarat uzmanlarının Türkiye ile Irak Kürt bölgesi arasında imzalanan ve yapımına 5 gün önce başlanan doğal gaz projesi ile ilgili görüşlerini aktardıkları kaydedildi. Rus yetkililerin, ‘Türkiye’nin Bağdat ve bölgedeki diğer Kürt aktörleri (PKK’yı kast ederek) hiçe sayarak petrol ve doğal gaz projeleri gerçekleştirdiğini görüyoruz. Sizler bu konuyu nasıl okuyorsunuz?’ diyerek Kandil’in petrol boru hatlarından sonra doğal gaz boru hatlarına karşı bir tutum geliştirmesini istedikleri öğrenildi.
ABD’Lİ ESKİ/YENİ DİPLOMATLAR VE SÖZCÜLER:

‘Türk Ordusu PYD konusunda hangi endişeleri taşıdığını ciddi ve somut kavramlarla açıklamalı. TSK bunu ortaya koyamazsa,ABD cephesinin, muğlak endişeler, muğlak senaryolar, muğlak korkular konusunda çok çok az sabrı kalacaktır!.. Bu konuda yeterince açık olduğumu umuyorum… Türk Ordusu, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşmak için 20 bin askerini göndermek ister mi? Hiç sanmıyorum!’
James Franklin Jeffrey, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi. Ergenekon-Balyoz operasyonlarının ilk dalgaları sırasında, 2008-2010 yılları arasında Ankara’daydı ve daha sonra ortaya çıkan Wikileaks belgelerinde de (Türk generalleri hakkında Washington’a gönderdiği gizli kriptolarıyla) adından sıkça söz ettirmişti.11 Kasım 2015
Fazla söze ne hacet. Diplomat beyler resmi ortaya koymuşlar. Biri Türkiye’nin dışarıdan gelecek enerjisi kesmeye çalışırken diğeri iç enerjisini kaosla bitirmeye çalışanlara destek veriyor. İki ülke diplomatlarının dostluğunuzu kıskandık neredeyse.