Barzani’ye karşı seni başkan yaptırmayacağız kampanyası. Tanıdık geldi mi?

“İran Barzani’ye ders vermek istedi” -13 Ağustos2015
KDP’ye yakın Rudaw yayın organının editörlerinden Rabwar Kerim’e göre, Suriye krizinde de Batı’yla uyumlu politikalar izleyen ve zaten Ankara ile iyi ilişkilere önem veren Barzani’ye; Tahran, Kuzey Irak’ta yakın olduğu Gorran Hareketi ve KYB eliyle bir ders vermek istedi. Bunun arkasında da birden fazla neden var:
“Geçen sene Başkan Barzani’nin yaptığı ‘bağımsızlığa hazırlanıyoruz’ açıklaması, Kerkük petrollerinin Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından ihraç edilme kararı Tahran’ın canını epey sıktı. Bir de Türkiye ile olan iyi ilişkiler var.”
Geçen sene Barzani’nin ‘bağımsızlığa hazırlanmalıyız’ açıklamalarından sonra yine Erbil ve Süleymaniye’ye gelmiştim. O zamanlar buradaki hava bambaşkaydı. Bağımsızlık heyecanı sarmıştı her yeri. Ancak o dönemde konuştuğum birçok kişi, “Bakalım Tahran ne diyecek” ihtiyatı içindeydi. Tahran’ın tavrına dikkat çeken isimlerden biri de, Türkiye’yi yakından takip eden ve parti bağı olmayan analistlerden biriydi. O zaman yine uzun uzun konuşmuştuk. Bana İran’ın iki nedenle Kürt bağımsızlığına karşı çıkacağını söylemişti; Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürdistan’dan sonra İran Kürtleri’ni tutmak mümkün olmaz. Bağımsız Kürdistan, Türkiye’nin enerji açığını büyük ölçüde kapatacağı için ve ticari ilişkiler de artacağı için İran bundan hoşlanmaz.
Barzani’ye karşı PKK-İran işbirliği -12 Ekim 2015
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinde 5 koltuğu bulunan Goran hareketi, PKK ile işbirliği yaparak şiddete başvurdu.Seçimler öncesi Mesut Barzani’ye karşı oluşturulan “Seni başkan yaptırmayacağız” koalisyonunun arkasında İran’ın olduğu ileri sürülüyor.Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) bir süredir devam eden maaş krizi siyasi şiddet olaylarına dönüştü. Ekonomik krizi protesto eden Goran hareketi ve PKK’lı göstericiler Mesut Barzani’nin başında bulunduğu Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Keladizi ilçesindeki binasını ateşe verdi. Olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti. (…) Parti binalarına saldıran eylemcilerin bir kısmının saldırı sırasında PKK elebaşısı Abdullah Öcalan lehine slogan attığı duyuldu. PKK’ya yakın derneklerden çıkan grupların şiddet olaylarında ön safta bulunduğu tespit edilirken sosyalist ve laik ideolojideki Goran hareketinin PKK’yla (…)
Global savaşta Türkiye’ye yakın duranlara, Türkiye’nin başındakilere oynanan oyunlar oynanıyor.