Patlama bu kez BASF’da…

Önce Mayıs ayından bir haberi hatırlatalım: 

Bu birleşmeye dikkat! Dünyanın en büyük…

Alman ilaç ve kimya devi Bayer AG, ABD’li tarım devi Monsanto’yu satın almak için 62 milyar dolar teklif etti. İki şirketin birleşmesi durumunda ABD, Avrupa ve Asya’da hakimiyet kurabilecek kadar büyük, dünyanın en büyük tohum ve tarım devi ortaya çıkacak. Bayer, şirkete sunduğu teklifin tamamını nakit olarak ödeyeceğini de açıkladı. Bu da Monsanto’nun hisse değerini 112 dolardan hesaplamak anlamına geliyor. Monsanto şirketi ABD’deki son işlem gününde hissesini 101 dolardan kapattı. Bayer’den teklif söylentileri gelmeden önce şirketin hissesi 89 dolardan işlem görüyordu.

Dünyanın tarımsal girdi piyasasına, yani tohum, pestisit ve biyoteknoloji endüstrisine hükmettikleri için “Big 6” olarak anılan, dünyanın altı pestisit ve GDO devi BASF, Bayer, Dupont, Dow Chemical, Monsanto ve Syngenta arasında  sular durulmuyor. Dünya tarımı üzerinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir güce sahip bu altı şirket, uluslararası ticaret ve tarım anlaşmalarını etkiliyor ve piyasa rekabetini alt üst ediyorlar. Tekellerine büyüterek, inanılmaz karlar elde ederken aynı zamanda çiftçileri yoksullaştırıyor ve güçsüzleştiriyor ve gıda güvenliğini zayıflatıyorlar.  Bu altı büyük şirket, tarım kimyasalları/tohumları ve biyoteknolojiden elde ettikleri toplam 65 milyar ABD Doları gelirle, global tarım kimyasalları piyasasının %75’ine, ticari tohum piyasasının %63’üne ve tohum ve pestisit konusunda özel sektörde yapılan araştırmaların %75’ine hükmediyorlar (2013 verileri).

Hürriyet & Yeşil Gazete  23 Mayıs 2016

http://www.iyibilgi.com


samsung-dan-sonra-basf

Almanya’da, iki ayrı kimya tesisinde meydana gelen patlamalarda bir kişi hayatını kaybetti. Ölüm haberi, ikinci patlamanın yaşandığı Ludwigshafen kentinki fabrikadan geldi. Tesislerin sahibi, dünyanın en büyük kimya şirketi BASF’ten yapılan açıklamaya göre en az 6 kişi yaralandı, 6 kişiden de haber alınamıyor. Ludwigshafen’da, boru hattındaki çalışmalar sırasında meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı.

http://tr.euronews.com

Bu dünyanın büyük şirketlerinin başı dertten kurtulmuyor. Önce Volkswagen olayı, sonra Deutsche Bank’ın batış çalışmaları, sonra Samsung’un Galaxy 7 faciası, şimdi de BASF.  Ne oluyor bu büyük firmalara, özellikle de Almanya’da?

Acaba Deutsche Bank’ın tatlı tatlı batışına izin verilmezse sırada başka markalar var mesajı mı? Yoksa dünya tarımı ile alakalı bir çalışmalar mı var acaba?

Konuyla ilgili eski yazılarımız:

Kokainli Coca Cola ya da markalar savaşına devam… 
Markalar savaşının geldiği son nokta…
Markalar savaşı spora sıçradı. Hedef Rusya ve Almanya…
Markalar savaşı, hız kesmeden devam…
Paris saldırısı üzerinden markalar savaşına devam.
Semboller üzerinden savaşa devam.
Volkswagen’e saldırırsan Coca Cola’na saldırırlar…